Jak wykorzystywana jest gliceryna? Zastosowania gliceryny w farmacji i kosmetyce

Gliceryna jest związkiem chemicznym, który wykorzystuje się nie tylko w przemyśle farmaceutycznym, lecz również spożywczym czy do produkcji chemii gospodarczej. Czym właściwie jest gliceryna i jakie są jej zastosowania? Czy jest szkodliwa dla zdrowia?

Pipety w szklanych naczyniach z kroplami i mazami gliceryny.

Czym jest gliceryna?

Gliceryna (łac. glycerolum), inaczej glicerol jest bezbarwną, bezwonną, lekko słodką, oleistą cieczą zaliczaną do grupy polioli (alkoholi polihydroksylowych). Pozyskuje się ją w procesie zmydlania tłuszczów (roślinnych i zwierzęcych) lub poprzez utlenianie propylenu. Glicerol jest też produktem ubocznym procesu wytwarzania biodiesla (biopaliwa wytwarzanego z olejów roślinnych). Dobrze rozpuszcza się zarówno w wodzie, jak i alkoholach.

Dzięki swoim właściwościom gliceryna ma szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym, a także spożywczym. Wykorzystuje się ją również do produkcji pasz dla zwierząt, a nawet wytwarzania materiałów wybuchowych. Uznana jest za substancję nietoksyczną.

Gdzie wykorzystuje się właściwości gliceryny?

Gliceryna w kosmetyce

Gliceryna jest substancją o silnych właściwościach higroskopijnych (zdolność do wchłaniania wilgoci) i hydrofilowych (podatność do łączenia się z wodą), dlatego chętnie wykorzystuje się ją w produkcji kosmetyków. Stosowana na skórę nawilża ją, przyspiesza regenerację, poprawia jej napięcie i elastyczność, a także chroni przed działaniem niekorzystnych czynników zewnętrznych. Znajdziemy ją w kremach do twarzy, balsamach do pielęgnacji ciała oraz kremach do rąk i stóp, a także wszelkich kosmetykach o działaniu przeciwstarzeniowym oraz kremach ochronnych. Dodaje się ją również do szamponów i odżywek do włosów, gdyż poprawia ich kondycję i zapobiega wysuszaniu przez inne składniki kosmetyku. 

Dodatek już kilku kropli gliceryny do stosowanej na włosy odżywki skutecznie je nawilży i sprawi ze będą się lepiej prezentowały. Podobnie można samodzielnie wykonać nawilżającą maskę, łącząc żółtko jaja, majonez i kilka kropli gliceryny.

Gliceryna jest też składnikiem mydeł i żeli do mycia, pomadek, a nawet past do zębów, gdyż zapobiega ich wysychaniu. 

Gliceryna w farmacji

W przemyśle farmaceutycznym gliceryna wykorzystywana jest na kilka sposobów. Jest obecna w preparatach leczniczych stosowanych do pielęgnacji skóry szczególnie wrażliwej i wymagającej nawilżenia np. w przebiegu atopowego zapalenia skóry, egzemy, łuszczycy. Dodaje się ją też do rozmaitych syropów, aby poprawić ich smak (np. syropy na kaszel) i zwiększyć ich lepkość. Gliceryna wykazuje również łagodne działanie przeczyszczające, dlatego stosuje się ją np. do produkcji czopków glicerynowych, które ułatwiają wypróżnianie przy zaparciach. Ponadto glicerol stosuje się też w kroplach do oczu o działaniu nawilżającym, jak również preparatów przeznaczonych dla pacjentów ze zdiagnozowaną jaskrą.

ZOBACZ TEŻ: Lanolina - czym jest i do czego się ją stosuje?

Gliceryna stosowana w domu

Właściwości gliceryny można wykorzystać przy produkcji domowych kosmetyków oraz środków do czyszczenia, dostaniemy ją w każdej aptece.

Glicerynę sprawdzi się jako składnik domowych kosmetyków - peelingów, maseczek, toników do przemywania skóry, maseczek do włosów i nawilżających mikstur. Należy jednak pamiętać o właściwym rozcieńczeniu, aby zachować jej nawilżające właściwości. Stężenie przekraczające 25% sprawi, że kosmetyk z gliceryną będzie działał silnie wysuszająco. Niewielkie ilości gliceryny można dodać do gotowych kosmetyków, aby zwiększyć ich działanie nawilżające.

Dzięki swoim właściwościom glicerynę można też wykorzystać podczas domowych porządków:

  • dodana do prania odegra rolę zmiękczacza do tkanin;
  • wtarta w powierzchnię szkieł okularów korekcyjnych lub lustra, zapobiegnie ich zaparowywaniu;
  • powierzchnie przetarte roztworem gliceryny nie będą tak łatwo przyciągać kurzu;
  • w połączeniu z wodą odświeża wygląd gumowych akcesoriów (np. kaloszy).

Gliceryna utrzymuje odpowiedni poziom wilgoci rozmaitych produktów i działa jak konserwant (zapobiega rozwojowi drobnoustrojów), dlatego stosowana jest przez producentów żywności. W składach produktów spożywczych spotkać ją można pod oznaczeniem E422.

Czy gliceryna może zaszkodzić?

Gliceryna uznawana jest za substancję bezpieczną dla ludzkiego organizmu, jednak wiele zależy od dawki. Przyjmowana doustnie w zbyt dużych ilościach może wywołać silny efekt przeczyszczający, a także doprowadzić do zaburzeń elektrolitowych, nudności i wymiotów, bólów głowy.

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Kategorie:  Uroda Leki i farmacja

Więcej artykułów