Czym jest nietolerancja glukozy? Rozpoznanie i leczenie

Cukrzyca typu II stała się epidemią XXI w. Należy ona do chorób cywilizacyjnych, które dotyczą sporą część społeczeństwa. Mówiąc o cukrzycy często spotykamy się z pojęciem nietolerancji glukozy. Czym jest nietolerancja glukozy? Jak przebiega rozpoznanie oraz leczenie tej choroby?

Artykuł rekomendowany przez:
Czym jest nietolerancja glukozy?

Czym jest nietolerancja glukozy?

Nietolerancja glukozy zwana inaczej stanem przedcukrzycowym, jest to stadium wysokiego ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. Organizm w momencie rozwoju choroby ma obniżoną zdolność metabolizowania glukozy, przez co długo po spożyciu posiłku zawierającego węglowodany, utrzymuje się wysoki poziom cukru we krwi. Jest to sytuacja niekorzystna dla organizmu, gdyż wywołuje wiele niepożądanych konsekwencji zdrowotnych.

Jak rozpoznać nietolerancję glukozy?

Aby rozpoznać nietolerancję glukozy należy potwierdzić obecność wystąpienia:

  • nieprawidłowej glikemii na czczo – glikemia mieszczącą się w przedziale 100-125 mg/dl;
  • nieprawidłowej tolerancji glukozy – glikemia mieszcząca się w przedziale 140-199 mg/dl w 120 minucie od spożycia 75 g glukozy.

Już jeden nieprawidłowy wynik badania może wskazywać na problemy z gospodarką węglowodanową. Na tym etapie zmiana stylu życia wraz z zastosowanie odpowiedniej farmakoterapii to niezbędne elementy w walce z nietolerancją glukozy.

Nietolerancja glukozy – objawy

Wzmożone pragnienie to jeden z najbardziej charakterystycznych objawów hiperglikemii. W sytuacji nietolerancji glukozy spożycie płynów sięga 4-5 litrów dziennie. Wraz ze wzmożonym pragnieniem pojawia się częste oddawanie moczu tzw. poliuria. Osoby zmagające się z problemem nietolerancji glukozy często bywają senne i osłabione, nawet  po długim odpoczynku i braku wzmożonej aktywności fizycznej.

Nietolerancja glukozy – leczenie

Podstawą leczenia nietolerancji glukozy jest zmiana stylu życia. W pierwszej kolejności należy zadbać o odpowiednie nawyki żywieniowe. Warto zastosować dietę z ograniczeniem węglowodanów łatwo przyswajalnych i starać się w jak największym stopniu wyeliminować wszystkie produkty słodkie i przetworzone. Kolejnym etapem jest farmakoterapia. Przyjmuje się wówczas leki zwiększające wrażliwość komórek na działanie endogennej insuliny. Dzięki tym lekom poziom cukru jest wyrównywany i ciężej jest doprowadzić do stanu hiperglikemii (wysokiego poziomu glukozy we krwi).

Jakie są przyczyny nietolerancji glukozy?

Jedną z przyczyn wystąpienia nietolerancji glukozy jest długotrwałe stosowanie diety bogatej w węglowodany łatwo przyswajalne oraz produkty wysoko przetworzone. Ponadto, długotrwały lub całkowity brak aktywności fizycznej również jest jednym z czynników ryzyka pojawienia się problemów z glikemią. Dodatkowo, nadwaga oraz otyłość, a także używki takie jak alkohol czy papierosy,  predysponują do rozwoju nietolerancji glukozy.

Nietolerancja glukozy – dieta

Aby nie dopuścić do zbyt wysokiego stężenia cukru we krwi należy ograniczyć spożycie produktów bogatych w węglowodany proste. Z diety należy wyeliminować wszelkiego rodzaju słodycze, fast-foody oraz wysoko przetworzone produkty spożywcze. Główne źródło węglowodanów w diecie powinny stanowić produkty pełnoziarniste np. pieczywo typu graham, brązowy ryż lub makaron z mąki pełnoziarnistej. Dostarczają one wartościowe składniki odżywcze oraz błonnik pokarmowy, który spowalnia wchłanianie cukru. Błonnik pokarmowy znajdziemy również w preparatach aptecznych np. Rodzina Zdrowia Błonnik, DrUroda Błonnik z ananasem, Bio-Błonnik. Nie zapominajmy także o odpowiedniej podaży warzyw i owoców – 400 g na dzień. Należy je rozdzielić do każdego posiłku – owoców ⅓, warzyw ¾ dziennej racji pokarmowej.

Dostępność tych oraz wielu innych preparatów w aptekach w Twojej okolicy możesz sprawdzić za pomocą portalu KtoMaLek.pl.

Nietolerancji glukozy nie należy lekceważyć. Jeśli zauważymy u siebie niepokojące sygnały należy udać się do lekarza oraz wykonać odpowiednie badania. Nietolerancja glukozy jest o krok przed rozwojem cukrzycy – choroby przewlekłej, wyniszczającej organizm. Pamiętajmy o odpowiedniej diecie oraz aktywności fizycznej! Ograniczenie spożycia słodyczy oraz wysoko przetworzonej żywności z pewnością pozytywnie wpłynie na stan naszego zdrowia.

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Kategorie:  Cukrzyca

Więcej artykułów