Jakie owoce można jeść przy cukrzycy?
Cukrzyca to choroba, na którą cierpią miliony ludzi na całym świecie. Najwięcej osób, bo aż 80-90% przypadków, choruje na cukrzycę typu 2. W leczeniu tej choroby, swoją niebagatelną rolę odgrywa prawidłowe żywienie. Wielu cukrzyków zastanawia się, czy owoce powinny gościć na ich talerzu, czy ze względu na dużą zawartość węglowodanów, należy się ich jednak wystrzegać. Jak to jest z tymi owocami? Jeżeli jeść, to po jakie owoce mogą sięgać osoby z cukrzycą?
Cukrzyca a owoce
Jak zapewne wszyscy dobrze wiemy, owoce wraz z warzywami to podstawa Piramidy Zdrowego Żywienia. Dostarczają nie tylko niezbędnych witamin i składników mineralnych, ale przede wszystkim są źródłem wielu przeciwutleniaczy. Spożywając owoce dostarczamy sobie źródła witaminy C, E, beta-karotenu, folianów, potasu, błonnika czy flawonoidów. Owoce dzięki wymienionym związkom mają możliwość zwalczania wolnych rodników tlenowych w organizmie, chronią przed rozwojem wielu chorób, wspomagają odporność, a co więcej – są pyszne, zdrowe i świetnie sprawdzają się jako dodatek do różnego rodzaju dań. Pomimo tak wielu korzystnych właściwości, owoce zawierają dużą ilość węglowodanów w tym głównie fruktozy. Według zaleceń Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego dzienne spożycie fruktozy nie powinno przekraczać 50 g, stąd też nie zaleca się ich spożywania w dużych ilościach, co nie oznacza, że należy je całkowicie wykluczyć.
Indeks glikemiczny a cukrzyca – o co z nim chodzi?
Indeks glikemiczny to wartość pokazująca, jak szybko trawiony jest dany produkt spożywczy oraz jaka jest jego zdolność do podwyższania poziomu glukozy we krwi. Im szybciej dany produkt ulega rozkładowi w przewodzie pokarmowym, tym wyższa jest wartość IG. Obliczana jest ona względem cukru, dla którego wynosi 100. Indeks glikemiczny podzielić można na niski, średni i wysoki i to właśnie produkty o niskim IG powinny być podstawą diety cukrzyka. Taki sam podział dotyczy również owoców. W menu cukrzyka częściej powinny gościć te, z niskim indeksem, choć w dalszym ciągu - w niewielkiej ilości. Ponadto, owoce powinny być spożywane jako dodatek do dań lub w obecności białka i tłuszczu, które również pozwolą na obniżenie indeksu i ładunku glikemicznego posiłku. Przykładem może być koktajl na jogurcie bądź kefirze z truskawkami i orzechami włoskimi lub nasionami słonecznika czy sałatki i surówki z niewielkim dodatkiem owoców. Pamiętajmy, iż to, że dany owoc ma niski indeks glikemiczny nie oznacza, że może bez umiaru gościć na talerzach cukrzyków.
Jakie owoce wybierać a jakich unikać przy cukrzycy?
Zaleca się wybieranie owoców o niskim indeksie i ładunku glikemicznym, mniej słodkich i mniej dojrzałych. Owoce bardziej dojrzałe zawierają większą zawartość węglowodanów prostych, których przy cukrzycy należy unikać. Ponadto, eliminacji podlegają również owoce: suszone słodzone, z puszki, kandyzowane, dżemy i konfitury z owoców, soki owocowe, te poddane obróbce termicznej czy dojrzałe banany. Wybierać natomiast można owoce mrożone, świeże, surowe, sezonowe i o niskim indeksie glikemicznym. Do nich zaliczyć możemy: wiśnie, grejpfruty, pomarańcze, jabłka, truskawki, poziomki, maliny, jagody czy awokado.
Ilość owoców jaką osoba z cukrzycą może zjeść w ciągu dnia należy skonsultować z lekarzem prowadzącym, diabetologiem lub dietetykiem w celu uniknięcia niepotrzebnych wahań poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo, do szczególnych obowiązków osoby z cukrzycą należy samokontrola glikemii. Polega na pomiarze stężenia glukozy po zjedzeniu owoców, aby określić jak dane owoce wpływają na poziom cukru we krwi i jaka ich ilość będzie dla danej osoby odpowiednia.
Cukrzyca z perspektywy dietetyka
Według wytycznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, brak jest wystarczających dowodów naukowych, na ustalenie jednej i optymalnej ilości węglowodanów w diecie osób chorujących na cukrzycę. Z pewnością, ograniczenie to dotyczy węglowodanów prostych, których spożywanie należy zmniejszyć do minimum. Należy pamiętać, iż każdy organizm jest inny i bardzo indywidualnie reaguje na dane produkty, a odpowiednia ilość zależy od stanu zdrowia, wieku, płci czy trybu życia i wykonywanej aktywności fizycznej. Owoce są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, ale w diecie cukrzyków powinny być wybierane mądrze i pod stałą samoobserwacją.
Autor
Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.