Czy warto pić wodę z cytryną?

Redakcja KtoMaLek.pl 2019-10-18 10:35
Czy warto pić wodę z cytryną?

W okresie jesienno-zimowym chętniej sięgamy po domowe sposoby na wzmocnienie odporności. Napary ziołowe, miód pszczeli, kurkuma, imbir – to tylko niektóre z produktów, polecanych jako remedium na przeziębienie. Wśród nich wymienia się także picie ciepłej wody z cytryną na czczo.

Cytryna – cenne źródło witaminy C

Cytryna zwyczajna (łac. Citrus limon) jest cytrusem, który do Europy przybył z Chin. Z jej upraw słyną Włochy, Hiszpania, Grecja, kraje Ameryki Południowej oraz Stany Zjednoczone. Owoce cytryny mają jajowaty kształt i dosyć grubą, żółtą skórkę, pod którą kryje się kwaśny i soczysty miąższ. Zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym, wykorzystuje się cały owoc, który jest cennym źródłem kwasu cytrynowego i olejku eterycznego.

Cytryna uznawana jest za bogate źródło witaminy C - W 100 g tego owocu znajdziemy około 53 mg kwasu askorbinowego. To właśnie cytryna ratowała marynarzy przed zachorowaniem na szkorbut, który wywołuje niedobór witaminy C. Choć istnieją lepsze źródła tego związku (np. czarna porzeczka, owoc dzikiej róży, nać pietruszki, papryka), to cytryna cieszy się niesłabnącą popularnością w okresie przeziębień. Co jeszcze znajdziemy w cytrynie? Jest w niej obecny potas, wapń, fosfor, antyoksydanty, a także luteina i zeaksantyna.

Woda z cytryną – czy warto pić?

Picie z rana szklanki wody z sokiem z cytryny stało się modne kilka lat temu. Gwiazdy i celebryci często podkreślają, że każdy dzień rozpoczynają od szklanki takiego napoju, przypisując mu wiele właściwości. Czy rzeczywiście szklanka wody może coś zmienić w naszym samopoczuciu?

Sok z cytryny zawiera w sobie sporo flawonoidów, czyli przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników i stresem oksydacyjnym. Rodniki uznawane są za jedne z czynników sprzyjających rozwojowi schorzeń cywilizacyjnych, w tym chorób układu sercowo-naczyniowego. Szklanka takiego napoju może być częścią profilaktyki prozdrowotnej. Co więcej, cytryna wykazuje także działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, stanowi więc naturalny środek chroniący nas przed infekcjami.

Picie z rana wody z sokiem z cytryny ma korzystny wpływ na działanie układu pokarmowego. Łagodnie pobudza go do pracy, a także zwiększa przepływ żółci i produkcję enzymów trawiennych, dzięki czemu łatwiej strawimy śniadanie i przyswoimy z niego cenne składniki odżywcze, witaminy i związki mineralne. Osoby, które chorują na refluks żołądkowy lub chorobę wrzodową powinny zrezygnować z picia wody z cytryną na czczo, ponieważ napój te może nasilać objawy choroby. Cytrusy podrażniają ściany żołądka, ponadto zwiększają wydzielanie soku żołądkowego.

Działanie cytryny docenią osoby, którym zależy na poprawie kondycji skóry. Kwas askorbinowy bierze udział w syntezie kolagenu - białka odpowiedzialnego za elastyczność skóry. W ludzkim organizmie występuje ono naturalnie, jednak wraz z wiekiem jego stężenie spada. Codzienne dostarczanie witaminy C, m.in. w formie wspomnianego napoju, z pewnością wesprze proces syntezy kolagenu. O piciu wody z cytryną powinny pomyśleć również osoby, które chcą zadbać o mocne stawy, bowiem kolagen występuje również w chrząstkach stawowych.

Picie wody z sokiem z cytryny może być korzystne również dla osób chcących zadbać o kondycję naczyń krwionośnych. Zawarta w cytrynie rutyna, która jest silnym antyoksydantem, uszczelnia naczynia włosowate i działa przeciwwysiękowo, dzięki czemu chroni je przed uszkodzeniami. To dobra informacja dla osób z cerą naczynkową, u których naczynka krwionośne są szczególnie delikatne i podatne na uszkodzenia .

Wreszcie warto sięgnąć rano po wodę z cytryną, by zadbać u prawidłowe nawodnienie organizmu. Po wypiciu takiego napoju łatwiej się dobudzić i rozpocząć nowy, pracowity dzień.

Jak przygotować wodę z cytryną? KtoMaLek.pl

Jak przygotować wodę z cytryną?

Przygotowanie wody z cytryną nie powinno nastręczać żadnych problemów. Wystarczy do szklanki wcisnąć sok z połowy cytryny i napełnić ją letnią wodą. Jest to wariant podstawowy, która można wzbogacić innymi dodatkami. Jesienią i zimą można dodać plasterki imbiru lub łyżeczkę miodu, które działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie, jak znalazł na chłodniejsze dni. Wiosną i latem warto dodać kilka listków mięty lub melisy, które orzeźwią w cieplejsze dni. Dodając nieco soli kuchennej, stworzymy naturalny napój elektrolitowy, który uzupełni organizm w niezbędne związki mineralne.

Inne źródła witaminy C

Choć pełni zapału i chęci do zmiany, nie zawsze znajdujemy czas lub motywację, by każdorazowo rozpoczynać dzień od szklanki wody z cytryną. Jeżeli zależy nam, by dostarczyć sobie witaminy C w inny sposób, warto dokonać kilku zmian w jadłospisie, ponieważ zawarty w warzywach i owocach kwas askorbinowy charakteryzuje się lepszą przyswajalnością. Wśród owoców najwięcej tej witaminy zawierają: acerola, owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, truskawki, poziomki oraz cytrusy. Ale nie brakuje jej również w warzywach: naci pietruszki, papryce, warzywach kapustnych (brukselka, jarmuż, kapusta czerwona), szpinaku, kalarepie. Warto również sięgnąć po kiszonki, które oprócz witaminy C zawierają bakterie probiotyczne, korzystne dla rozwoju prawidłowej flory jelitowe.

W razie potrzeby możemy również przyjmować preparaty zawierające samą witaminę C (Ceviforte C, Cebion, Gold-Vit C) lub dodatkowo wzbogacone o dodatek rutyny (Arutin, Rutinoscorbin, Neorutin, Cerutin), która wzmacnia działanie antyoksydacyjne. Dostępne są też preparaty zawierające naturalną witaminę C z aceroli (np. GAL Bio Acerola, Gripovita Acerola).


Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów