Anemia w ciąży − czym grozi, jak ją rozpoznać?
Ciąża jest wyjątkowym okresem w życiu kobiety. Jest to jednak również czas, w którym przyszła mama powinna szczególnie zadbać o stan swojego zdrowia, aby zapewnić prawidłowy rozwój dziecka. Podczas ciąży należy regularnie kontrolować m.in. parametry krwi kobiety, ponieważ może wystąpić np. anemia, czyli niedobór żelaza. Czym dokładnie jest anemia? W jaki sposób można ją rozpoznać?
Czym jest anemia w ciąży?
Anemia to inaczej niedokrwistość. Stosunkowo często obserwuje się anemię w ciąży, gdyż szacuje się, że dotyka około 40% przyszłych mam. Cechuje się ona zmienionym składem krwi i zbyt małą ilością hemoglobiny, która odpowiada za dostarczanie tlenu do tkanek naszego organizmu.
Anemia w ciąży − rozpoznanie
Aby postawić pewną diagnozę anemii w ciąży, należy wykonać odpowiednie badania laboratoryjne. Lekarz ginekolog prowadzący ciąże, powinien skierować kobietę ciężarną na niezbędne badania, w tym badania krwi.
Naturalną sytuacją w ciąży jest zwiększenie objętości krwi, jednak w wyniku wzrostu objętości spada zawartość erytrocytów, a tym samym także hemoglobiny. W celu sprawdzenia istotnych parametrów wykonuje się morfologię krwi obwodowej. Anemię w ciąży stwierdza się, gdy poziom hemoglobiny spada poniżej 10 g/dl bądź wartość hematokrytu wynosi mniej niż 30%.
Przyczyny anemii w ciąży
Najczęstszą przyczyną anemii w ciąży jest niewystarczająca podaż żelaza lub zaburzenie jego wchłaniania. Może jednak wynikać także z niedoboru innych istotnych elementów diety: kwasu foliowego oraz witaminy B12 − niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka w łonie matki.
Anemia w ciąży − objawy
W jaki sposób można zaobserwować obecność anemii w ciąży? Istnieje szereg objawów, które powinny zaniepokoić przyszłą mamę i skłonić do wizyty u lekarza w celu przeprowadzenia odpowiedniej diagnostyki.
Wczesne objawy anemii w ciąży są mało specyficzne, należą do nich m.in.:
- bóle i zawroty głowy,
- zmęczenie,
- problemy z koncentracją,
- nasilone wypadanie włosów,
- łamliwość paznokci.
Bagatelizowanie wymienionych wyżej symptomów może doprowadzić, do pogorszenia się stanu zdrowia przez nasilenie anemii. Występujące wówczas objawy, to m.in.:
- duszność,
- bóle brzucha,
- bladość skóry,
- tachykardia − przyspieszone tempo bicia serca, tachykardia),
- zaburzenia widzenia,
- drętwienie kończyn,
- żółtaczka,
- niedociśnienie − zbyt niskie ciśnienie krwi.
Czym grozi anemia w ciąży?
Szybko wykryta anemia i wprowadzenie odpowiedniego leczenia nie stanowi istotnego zagrożenia dla zdrowia kobiety ciężarnej oraz dla rozwijającego się płodu. W przypadku, gdy anemia w ciąży jest zaawansowana, istnieje ryzyko zaburzenia rozwoju dziecka. W pierwszym trymestrze ciąży może doprowadzić nawet do poronienia, a w ostatnim trymestrze sprzyja przedwczesnemu narodzeniu się malucha. Takie zaburzenia zdarzają się jednak naprawdę rzadko.
Anemia w ciąży − czynniki ryzyka
Co prawda ciężki przebieg anemii u ciężarnych nie występuje często, jednak należy zdawać sobie sprawę, iż istnieje szereg czynników, które sprzyjają zaostrzeniu anemii. Do czynników tych zalicza się między innymi:
- ciążę bliźniaczą (i inne ciąże mnogie),
- używki − palenie tytoniu oraz spożywanie alkoholu,
- obecność chorób przewlekłych układu pokarmowego,
- niewłaściwą dietę − w tym niedożywienie oraz obecność licznych niedoborów,
- stosowanie niektórych leków, np. przeciwpadaczkowych,
- obecność wrodzonych chorób krwi.
Leczenie anemii w ciąży
Sposób leczenia anemii w ciąży zależy od jej przyczyny oraz stopnia ciężkości. Zazwyczaj stosuje się preparaty żelaza (Tardyferon, Tardyferon-Fol, Ascofer, ActiFerol Fe). Gdy anemia wynika z niedoboru witaminy B12 lub kwasu foliowego (Folik) w diecie, zaleca się stosowanie preparatów dostarczających te składniki. Suplementację powinien zlecić lekarz i nie należy zażywać preparatów bogatych w wyżej wymienione składniki bez wiedzy specjalisty prowadzącego ciążę!
Dostępność niezbędnych preparatów w najbliższej aptece możesz z łatwością sprawdzić za pomocą portalu KtoMaLek.pl.
Żelazo w pożywieniu
Podczas ciąży należy zadbać o właściwą dietę, która dostarczy przyszłej mamie wszystkich niezbędnych makro- i mikroelementów, w tym także żelaza. Do produktów spożywczych bogatych w żelazo zalicza się np. żółtka jaj, mięso wołowe, cielęcinę czy ryby, a także nasiona roślin strączkowych oraz zielone i żółte warzywa liściaste.
Autor
Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.