Tryptofan – aminokwas, który łagodzi stres i poprawia nastrój?

Często zdarza Ci się odczuwać stres z błahych powodów, cierpisz na lekkie wahania nastroju lub brak koncentracji, wynikający z niewystarczającej ilości snu? Wszystko to może być skutkiem niedostatecznej podaży tryptofanu w diecie. Czym jest tryptofan, jak działa oraz jaki ma wpływ na nastrój?

Owoce, warzywa, orzechy, ryby i owoce morza, sery na szarym tle.

Czym jest tryptofan?

Tryptofan to nic innego, jak związek organiczny z grupy aminokwasów, czyli substancji wchodzących w skład białek. Należy do aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Bardzo ważna jest zatem jego odpowiednia podaż w diecie, ze względu na mnogość funkcji jakie pełni w organizmie.

Po co nam tryptofan?

Tryptofan jest niezbędnym składnikiem białek. Ponadto stanowi substancję wyjściową do produkcji przekaźników nerwowych, a także pośrednio bierze udział w wielu ważnych procesach metabolicznych. Mimo wielu funkcji, jakie pełni tryptofan, nasz organizm nie potrafi go samodzielnie produkować i musimy dostarczyć go wraz z pożywieniem. 

Tryptofan w naszym organizmie odpowiada głównie za:

  • syntezę serotoniny, nazywanej potocznie “hormonem szczęścia”, a także syntezę melatoniny, hormonu regulującego rytm dobowy, odpowiadającego za sen i czuwanie; 
  • produkcję niacyny, czyli witaminy B3 (lub inaczej PP);
  • odgrywa zasadniczą rolę w odczuwaniu bólu, regulacji apetytu oraz procesach związanych z pamięcią;
  • wpływa na potrzeby seksualne i zachowania impulsywne.

Wpływ tryptofanu na sen i samopoczucie

Tryptofan wykorzystywany jest do syntezy jednego z najważniejszych neuroprzekaźników - serotoniny. Obniżenie jej poziomu prowadzi do spadku nastroju, stanów lękowych, agresji, bezsenności, a nawet wystąpienia depresji.

Tryptofan ma również pośredni wpływ na sen, biorąc udział w syntezie melatoniny. Odpowiednie dawki tego aminokwasu poprawiają jakość snu oraz zmniejszają całkowity czas czuwania. Ogólny stan psychiczny oraz nastrój jest nieodłącznie związany z odpowiednią ilością wypoczynku, dlatego im lepiej śpisz, tym lepsze jest Twoje samopoczucie.

Tryptofan – cudowne remedium na bezsenność i obniżony nastrój?

Wiele publikacji naukowych wykazało, że tryptofan może przynosić pewne korzyści w leczeniu zaburzeń depresyjnych, snu, czy ataków lęku. Mimo to, zdania naukowców na temat skuteczności jego suplementacji pozostają podzielone, co wskazuje na konieczność prowadzenia dalszych badań nad jego działaniem. 

Pamiętaj, w przypadku wyżej wymienionych zaburzeń, zawsze w pierwszej kolejności udaj się ze swoim problemem do lekarza specjalisty, który dobierze odpowiednią dla Ciebie terapię.

Gdzie znajdziemy tryptofan?

Tryptofan jest dostarczany do naszego organizmu wraz z pokarmem. Odpowiednio dobrana dieta pokrywa dzienne średnie zapotrzebowanie na ten aminokwas, które u osoby dorosłej wynosi ok 5 mg/kg masy ciała. Głównym źródłem tryptofanu są produkty, takie jak:

  • jaja;
  • chude mięso, najlepiej drób (indyk, kurczak);
  • ryby;
  • mleko i przetwory mleczne, głównie sery;
  • orzechy ziemne, nerkowca, nasiona słonecznika, sezamu czy dyni;
  • owoce - banany, jabłka

Jeśli uważasz, że dostarczasz swojemu organizmowi zbyt małą ilość tryptofanu, możesz również sięgnąć po suplementy diety. Można go znaleźć w preparatach złożonych (Revitasens, Depresanum), a także jako samodzielny składnik (Now Foods L-Tryptofan 500 mg). Przyjmując preparaty z tryptofanem zwracajmy szczególną uwagę na dawki, które należy odpowiednio dobrać do sposobu odżywiania. Spożycie nadmiernej ilości tryptofanu może wywołać działania niepożądane. Pamiętaj również, że suplementy diety nie zastąpią zbilansowanej diety.

Dostępność poszukiwanych przez Ciebie preparatów w okolicznych aptekach możesz sprawdzić na portalu KtoMaLek.pl.

Czy dodatkowa suplementacja L-tryptofanem jest bezpieczna?

Nie do końca, ponieważ tryptofan może wchodzić w groźne interakcje z lekami przeciwdepresyjnymi z grupy SSRI oraz niektórymi neuroleptykami, prowadząc do zespołu serotoninowego. Charakteryzują go dreszcze, wymioty, biegunka, podwyższona temperatura ciała oraz ślinotok. Ponadto, obserwuje się pobudzenie, niepokój, a także wzmożoną sztywność i napięcie mięśniowe.

Pamiętajmy, że każdą dodatkową suplementację warto rozważyć i omówić ze swoim lekarzem lub farmaceutą, uwzględniając dotychczas przyjmowane preparaty oraz sposób odżywiania.

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Kategorie:  Zdrowie Odżywianie i Diety

Więcej artykułów