Maślan sodu — właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania, skutki uboczne
- Publikacja:
- dzisiaj 15:03
- Aktualizacja:
- dzisiaj 17:46
Maślan sodu z chemicznego punktu widzenia jest solą sodową kwasu masłowego, który w warunkach fizjologicznych jest produkowany przez okrężnicę w wyniku fermentacji. Jest on kojarzony głównie z dolegliwościami układu pokarmowego. Z poniższego artykułu dowiesz się, jakie są jego właściwości i zastosowanie. Przeczytasz również o przeciwwskazaniach w stosowaniu maślanu sodu oraz możliwych skutkach ubocznych.

Maślan sodu — właściwości
Maślan sodu ma właściwości korzystnie wpływające na funkcjonowanie mikrobioty jelitowej. Stymuluje wzrost drobnoustrojów odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego oraz zabezpiecza przed powstawaniem szkodliwych bakterii. Dodatkowo wykazuje również właściwości przeciwzapalne, a niektóre badania wskazują na jego potencjalne działanie przeciwnowotworowe.
Maślan sodu — zastosowanie
Maślan sodu znalazł swoje zastosowanie przede wszystkim w problemach żołądkowo-jelitowych. Należą do nich w szczególności profilaktyka występowania biegunek podróżnych, zatrucia pokarmowe oraz zespół jelita drażliwego.
Maślan sodu w biegunce podróżnych
Maślan sodu zaleca się stosować w sytuacji wyjazdu do krajów, w których występuje duża zmienność drobnoustrojów w środowisku. Do takich kierunków należą wszystkie kraje znajdujące się poza Europą. Spożywanie nieprzegotowanej wody (w tym również w postaci lodu) w tych krajach może spowodować wystąpienie biegunki wynikającej z obecności bakterii w jelitach, których nasz organizm wcześniej nie znał.
Maślan sodu dzięki swoim właściwościom wzmacniania bariery jelitowej skutecznie sprawdza się w profilaktyce tego rodzaju biegunki. Dodatkowo hamuje wzrost szkodliwych drobnoustrojów oraz wzmacnia funkcjonowanie obecnych w jelitach bakterii.
Maślan sodu w zatruciach pokarmowych
Maślan sodu stosowany może być również w przypadku zatruć pokarmowych. Ponownie dzięki właściwościom hamującym wzrost szkodliwych drobnoustrojów w skuteczny sposób może zapobiegać występowaniu objawów infekcji oraz wpływać na czas trwania choroby znacznie skracając jej przebieg. Badania kliniczne udowodniły jego skuteczność w hamowaniu wzrostu bakterii, takich jak Escherichia coli czy nawet Vibrio Cholerae wspierając przy tym zwalczanie infekcji pokarmowych przez nie wywołanych.
Maślan sodu w zespole jelita drażliwego (IBS)
Maślan sodu może być stosowany również w zwalczaniu objawów wynikających z zespołu jelita drażliwego. IBS jest bardzo złożoną przewlekłą chorobą przewodu pokarmowego mogącą przebiegać z różnymi objawami, takimi jak bóle brzucha, biegunki, zaparcia czy wzdęcia. W przebiegu tej choroby dochodzi do zaburzenia prawidłowego funkcjonowania mikrobioty jelit, co z kolei może nasilać jej objawy. Suplementacja produktów zawierających maślan sodu poprawia funkcjonowanie prawidłowych drobnoustrojów flory jelitowej, zmniejszając częstotliwość oraz nasilenie objawów zespołu jelita drażliwego.
Maślan sodu — przeciwwskazania
Maślan sodu w badaniach nad tą substancją nie wykazał żadnych bezwzględnych przeciwwskazań do jego stosowania. Nie oznacza to, że nie ma sytuacji, w których należy zachować szczególną ostrożność w jego przyjmowaniu.
W ciąży oraz podczas karmienia piersią wszystkie przyjmowane leki, suplementy diety, wyroby medyczne oraz żywność specjalnego przeznaczenia medycznego powinny zostać skonsultowane z lekarzem prowadzącym ciążę.
Jeżeli w przeszłości przy stosowaniu preparatów z maślanem sodu wystąpiły jakiekolwiek niepokojące objawy, złe samopoczucie lub dolegliwości ze strony układu pokarmowego należy skontaktować się z lekarzem i zaprzestać stosowania produktu.
Maślan sodu zaleca się stosować u osób, które skończyły już 7. rok życia. U młodszych pacjentów stosowanie tego produktu może być zalecone przez lekarza, nie powinno być jednak stosowane w samoleczeniu. Z kolei u osób starszych nie ma górnej granicy wieku — maślan sodu może być bezpiecznie przyjmowany przez seniorów.
Maślan sodu — skutki uboczne
Maślan sodu uważany jest za bezpieczną substancję, jednak przy jego stosowaniu możliwe jest wystąpienie skutków ubocznych. Do zaobserwowanych niepożądanych efektów maślanu sodu zaliczane są przede wszystkim wzdęcia związane z nasiloną fermentacją w jelitach. Można zaobserwować również bóle brzucha, jednak występują one u bardzo niewielkiej grupy pacjentów. W przypadku zanotowania u siebie jakichkolwiek niepokojących objawów wynikających ze stosowania maślanu sodu należy zaprzestać stosowania preparatów zawierających go w składzie.
Maślan sodu — podsumowanie
Maślan sodu jest bezpieczną substancją o udowodnionym działaniu wspierającym pracę układu pokarmowego. Skutecznie sprawdza się we wsparciu leczenia biegunek podróżnych, zatruć pokarmowych oraz zespołu jelita drażliwego. Na polskim rynku dostępne są produkty zawierające w swoim składzie zazwyczaj od 100 do 600 miligramów maślanu sodu.
Dostępność produktów zawierających maślan sodu w aptekach w Twojej okolicy sprawdzisz na stronie KtoMaLek.pl.
Bibliografia
- Kierzkiewicz, M. Maślan sodu — skuteczny partner w terapii. 2018. Medycyna Faktów, 11(1(38). str.: 19-22
- Panufnik, P., Banasiewicz, T., & Rydzewska, G. Maślan sodu — drogowskazy terapeutyczne. 2024. Medycyna Faktów, 17(1(62). str.: 121-128
- Bylinowska, J. Jak maślan sodu pomaga chronić się przed biegunką podróżnych oraz infekcjami pokarmowymi? 2024. Dietetycy.org. Dostępne na stronie: https://dietetycy.org.pl/maslan-sodu-biegunki-podroznych-infekcje-pokarmowe/ (Data dostępu 03.2025)
Autor
Magister farmacji Przemysław Dziadowicz - Jestem absolwentem Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, a obecnie poszerzam swoją wiedzę na studiach podyplomowych z Profesjonalnej Opieki Farmaceutycznej na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Jako farmaceuta i autor artykułów, łączę swoją pasję do pisania z wiedzą z zakresu farmacji, medycyny i zdrowia. Moje wykształcenie farmaceutyczne pozwala mi przekształcać skomplikowane zagadnienia farmakologiczne w zrozumiałe teksty.
Zobacz profil farmaceuty Magister farmacji Przemysław Dziadowicz