Colostrum (siara bydlęca) — czym jest i jak je stosować? Czy colostrum wzmacnia odporność?
- Publikacja:
- dzisiaj 15:39
- Aktualizacja:
- dzisiaj 16:01
O colostrum, czyli siarze bydlęcej, mówi się dużo zwłaszcza w gronie młodych rodziców. Przypisuje się jej wiele właściwości prozdrowotnych i wpływ na odporność. Co to jest colostrum i na co pomaga siara bydlęca?

Co to jest colostrum?
Colostrum, inaczej nazywane siarą bydlęcą, siarą mleka krowiego lub młodziwem jest pierwszym pokarmem nowonarodzonego ssaka. Siara zaczyna być produkowana przez organizm matki jeszcze w czasie ciąży i potem do kilku pierwszych dni po porodzie. Wydzielina ta jest wytwarzana zarówno przez gruczoły mlekowe krowy, owcy, jak i człowieka. Colostrum ma żółtą barwę, stąd jego popularna nazwa — siara.
Jakie właściwości ma colostrum?
Colostrum przypisuje się szereg pozytywnie wpływających na organizm właściwości. Siara bydlęca jest bowiem źródłem wielu skoncentrowanych związków zarówno o charakterze odżywczym, jak i immunostymulującym. W skład colostrum wchodzą liczne białka, przeciwciała IgA, leukocyty, makrofagi, limfocyty T i limfocyty B oraz substancje immunomodulujące, np. laktoferyna, α-laktoalbumina i lizozym. Substancje te mają dla noworodka kluczowe znaczenie, ponieważ otrzymuje on w ten sposób skoncentrowane źródło substancji, które będą miały wpływ na jego odporność. Część z tych substancji ulegnie wchłonięciu do krwiobiegu, a część zasiedli przewód pokarmowy, zwiększając szanse noworodka na poradzenie sobie z infekcjami oraz szybsze dojrzewanie układu odpornościowego.
Co jednak bardzo istotne, te substancje mają prawo działać w taki sposób ze względu na niedojrzałość funkcjonalną układu pokarmowego noworodka. Objawia się ona innym pH żołądka niż u osób dorosłych, mniej szczelnymi jelitami, tzn. mniejszą liczbą warstw nabłonka wyścielającego ściany jelita cienkiego (około 10) w porównaniu z osobami powyżej 3. roku życia (25-30).
Colostrum — na co pomaga?
Colostrum podawane noworodkowi spełnia wiele funkcji:
- przeciwdziała patogenom dostającym się do organizmu dziecka,
- jest źródłem skoncentrowanego, łatwostrawnego pokarmu,
- zmniejsza ryzyko biegunek,
- zmniejsza ryzyko zapalenia płuc,
- reguluje skład mikroflory jelitowej,
- reguluje wchłanianie żelaza.
Ze względu na inną, niedojrzałą budowę układu pokarmowego noworodka, część substancji aktywnych ma prawo przeniknąć, przez mniej szczelne niż u osoby dorosłej, jelita do krwiobiegu i wykazywać tam szereg działań, z których colostrum jest znane.
Dla dorosłych colostrum może służyć do picia, ale będzie pełniło głównie funkcję odżywczą, ze względu na to, że dojrzały układ pokarmowy trawi w żołądku białka, rozkładając je na aminokwasy. Dopiero takie małe cząsteczki mogą zostać wchłonięte do krwiobiegu. Organizm dorosłego sam zdecyduje jakie substancje wytworzy z uzyskanych aminokwasów, więc nie należy oczekiwać, że siara podawana noworodkowi będzie wykazywała taki sam efekt u dorosłego czy u starszego dziecka.
Laktoferyna a colostrum
Rodzice często zastanawiają się, co jest lepsze, colostrum czy laktoferyna? Laktoferyna jest jednym ze składników colostrum, które wykazuje wiele funkcji. Jest białkiem odpowiedzialnym za wiązanie żelaza i reguluje jego wchłanianie. Takie związane z laktoferyną żelazo jest niedostępne dla bakterii, którym jest ono potrzebne do wzrostu i rozmnażania. Oprócz zahamowania wzrostu bakterii laktoferyna działa też na nie bezpośrednio, łącząc się z ich ścianą komórkową i uszkadzając ją. Laktoferyna wykazuje także działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze oraz pozytywnie wpływa na rozwój flory jelitowej Bifidobacterium i Lactobacillus.
Organizm dorosłego człowieka sam wytwarza laktoferynę, a noworodek jej pierwszą porcję otrzymuje wraz z siarą pochodzącą od matki. Są badania, które potwierdzają, że stosowanie laktoferyny, która jest składnikiem colostrum, w dawce 100 mg dwa razy dziennie, u kobiet w ciąży może w podobnym stopniu podnosić poziom żelaza we krwi, co stosowanie preparatu z żelazem. Laktoferyna wykazuje jednak mniej skutków ubocznych niż stosowanie doustnych preparatów żelaza.
Colostrum — skutki uboczne
Colostrum jest z reguły dobrze tolerowane przez organizm. Sporadycznie mogą wystąpić dolegliwości ze strony układu pokarmowego, np. nudności, bóle brzucha i wymioty. Na siarę bydlęcą powinny jednak uważać osoby z nietolerancją mleka krowiego.
Preparaty z colostrum są do tej pory zarejestrowane jako suplementy diety, nie ma produktu o kategorii leku. Colostrum jest dostępne w postaci kapsułek, tabletek i saszetek, oraz proszku do samodzielnego dozowania i picia.
Dostępność leków w aptekach w Twojej okolicy możesz sprawdzić w serwisie KtoMaLek.pl.
Bibliografia
- Jones AW, Thatcher R, March DS, Davison G. Influence of 4 weeks of bovine colostrum supplementation on neutrophil and mucosal immune responses to prolonged cycling. Scand J Med Sci Sports. 2015 Dec;25(6):788-96. doi: 10.1111/sms.12433. Epub 2015 Feb 28. PMID: 25727914.
- Główka N, Durkalec-Michalski K, Woźniewicz M. Immunological Outcomes of Bovine Colostrum Supplementation in Trained and Physically Active People: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2020 Apr 8;12(4):1023. doi: 10.3390/nu12041023. PMID: 32276466; PMCID: PMC7231218.
- Paesano R., Berluti F., Pietropaoli M., Goolsbee W., Pacifici E., Valenti P.: Lactoferrin efficacy versus ferrous sulfate in curing iron disorders in pregnant and non-pregnant women. Int. J. Immunopathol Pharmacol, 201o, 23, 577-587.
Autor
Redakcja ktomalek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.