Kawa a cukrzyca. Czy kawa jest zdrowa dla cukrzyka?
Cukrzyca typu II jest jedną z najczęściej występujących chorób metabolicznych na całym świecie. Charakteryzuje się podniesionym poziomem glukozy we krwi. Cukrzyca spowodowana jest niedostateczną produkcją insuliny lub jej upośledzonym działaniem.
Wartości odżywcze kawy
W kawie znajduje się ponad 700 różnych substancji chemicznych. W jej skład wchodzą węglowodany, tłuszcze, proteiny, alkaloidy, kwasy roślinne, minerały oraz substancje aromatyczne. Zawartość tych substancji jest zmienna w zależności od formy ziarna oraz gatunku rośliny. Kofeina jest substancją czynną, która całkowicie wchłania się z przewodu pokarmowego do układu krążenia.
Warto wiedzieć!
Wartości odżywcze kawy w 100 g:
- wartość kaloryczna - 0-0,5 kcal
- białko - 0,1 g
- tłuszcze - 0 g
- węglowodany - 0 g
- błonnik - 0g
Zawartość minerałów:
- magnez - 3 mg
- potas - 50 mg
- sód - 2 mg
- wapń - 2 mg
Zawartość kofeiny jest na poziomie 40 mg.
Co dobrego zawiera kawa?
Polifenole znajdujące się w kawie, wykazują szereg pozytywnych oddziaływań na organizm. Należą do grupy związków, które zwiększają potencjał antyoksydacyjny organizmu. Dzięki tym właściwościom posiadają zdolność zapobiegania niektórym nowotworom. Kofeina w połączeniu z teobrominą i teofiliną pozytywnie oddziałują na centralny układ nerwowy. Kawa aktywuje umysł oraz zwiększa koncentrację.
Czy picie kawy sprzyja prewencji cukrzycy?
Regularne spożywanie kawy zmniejsza ryzyko zachorowalności na cukrzycę typu II. Ochronny wpływ kawy uzależniony jest od ilości jej wypijania. Według badaczy spożywanie już 3 filiżanek kawy dziennie może przyczyniać się do zahamowania rozwoju cukrzycy typu II. To dzięki wyżej wspomnianym polifenolom, które wchodzą w skład kawy, przypisuje się jej prewencyjny wpływ na rozwój cukrzycy typu II. Kwas chlorogenowy należący do tej grupy związków przyczynia się do zmniejszenia wchłaniania glukozy w przewodzie pokarmowym.
Kawa zapobiega rozwojowi cukrzycy, również dzięki właściwościom przeciwzapalnym. Obniża stężenie cytokin, których wysoki poziom uznawany jest za czynnik ryzyka rozwoju cukrzycy. Spożywanie kawy może mieć działanie prewencyjne w przypadku cukrzycy typu II. Jednak należy zaznaczyć, że najważniejszą rolę w zapobieganiu cukrzycy ma odpowiednio zbilansowana dieta oraz wysiłek fizyczny. Substancje znajdujące się w kawie mają pozytywny wpływ na zdrowie, ale należy je połączyć z prowadzeniem zdrowego stylu życia.
Czy kawa wskazana jest dla cukrzyka?
Osoby chorujące na cukrzycę mogą spożywać kawę, jeśli nie ma innych przeciwwskazań zdrowotnych. Zarówno kawa rozpuszczalna, jak i parzona nie zawierają w swoim składzie cukrów, więc bez problemu diabetycy mogą po nie sięgać. Jednak kawa z dużą zawartością mleka powinna zostać przeliczana na wymienniki węglowodanowe, ze względu na udział laktozy — cukru mlecznego. Osoby, które źle tolerują kofeinę, mogą sięgać po kawę bezkofeinową, która również ma właściwości prozdrowotne.
Ponadto w aptekach dostępne są również preparaty o podobnym działaniu do kawy, do których zalicza się: Ashwaganda Activlab, Allnutrition Ashwaganda + Guarana, Gym Food Żeń-Szeń Indyjski, Solgar Botaniczny Kompleks Dla Kobiet, Graviola Swanson, Olimp Guaranax, SFD Guarana Caffeine.
Kawa dla każdego?
Związki znajdujące się w kawie, w niektórych jednostkach chorobowych, mogą powodować szkodliwy wpływ na organizm. Nadmierne picie kawy połączone z paleniem papierosów oraz z nieodpowiednią dietą może przyczynić się do występowania chorób ze strony układu krwionośnego. Zbyt duża ilość spożywanej kofeiny może powodować szereg niekorzystnych objawów, do których zalicza się: nadmierną pobudliwość, arytmię serca, bezsenność czy problemy żołądkowe.
Częste picie kawy może dodatkowo stymulować wydzielanie kwasu solnego, co przyczynia się do rozwoju wrzodów żołądka. Ograniczenie spożycia kofeiny zalecane jest kobietom w ciąży oraz w czasie laktacji.
Należy jednak pamiętać o umiarze podczas spożywania kawy. Pomimo odnotowanego dobroczynnego wpływu kawy na organizm człowieka, jej zbyt duże ilości mogą znacznie zaszkodzić zdrowiu.
Dostępność tych oraz wielu innych preparatów w aptekach w Twojej okolicy można sprawdzić na portalu KtoMaLek.pl.
Autor
Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.