Babka jajowata – właściwości zdrowotne
Redakcja KtoMaLek.pl 2022-03-04 11:41

Babka jajowata stosowana jest w ziołolecznictwie od wielu stuleci. Ze względu na dużą zawartość błonnika najczęściej wykorzystywana jest w leczeniu dolegliwości przewodu pokarmowego. Kto powinien sięgnąć po babkę jajowatą? Jak ją stosować?
Babka jajowata – występowanie
Babka jajowata (łac. Plantago ovata) to roślina zaliczana do rodziny Babkowatych (łac. Plantaginaceae). Rośnie głównie na terenach o odpowiednim nasłonecznieniu i nawodnieniu. Naturalnie występuje w południowej Hiszpanii i na Wyspach Kanaryjskich, a jej plantacje można znaleźć w Indiach, Pakistanie, Brazylii i Stanach Zjednoczonych.
Babka jajowata – opis rośliny
Babka jajowata to niewielka roślina o wąskich, lancetowatych, owłosionych liściach oraz długich, jasnozielonych lub jasnożółtych kwiatostanach przypominających kłosy. Owocem babki jajowatej jest torebka, w której znajdują się bladoróżowe, łódeczkowate nasiona o długości od 1,5 do 3 mm, pokryte brunatną łupiną. To właśnie w nasionach i łupinach (łuskach) znajduje się najwięcej składników zdrowotnych, dlatego są one zbierane, a następnie suszone w naturalnych warunkach.
Wartości odżywcze babki jajowatej
Nasiona babki jajowatej są surowcem bogatym przede wszystkim w substancje śluzowe. Po namoczeniu w wodzie nasiona te pęcznieją, a łuski otaczają się warstwą przezroczystego śluzu. Ponadto zawierają one:
- błonnik,
- triterpeny,
- fitosterole,
- irydoidy (głównie aukubinę, katalpol i asperulozyd),
- białko,
- olej tłusty.
Właściwości i zastosowanie babki jajowatej
Babka jajowata wykazuje działanie usprawniające pracę jelit, regulujące cykl wypróżnień oraz osłonowe na przewód pokarmowy. Pomaga również oczyścić organizm z produktów przemiany materii oraz ma korzystny wpływ na skład flory bakteryjnej jelit. Dodatkowo nasiona babki jajowatej obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów, a także zmniejszają poposiłkowy wyrzut glukozy.
Babka jajowata na zaparcia
Babka jajowata świetnie sprawdza się w leczeniu nawykowych zaparć. Zarówno łuski babki jajowatej, jak i jej nasiona przechodzą niestrawione do jelita grubego, gdzie chłoną wodę, pęcznieją i powodują zmiękczenie masy kałowej, jednocześnie zwiększając jej objętość, dzięki czemu pobudzona jest perystaltyka jelit i ułatwione wypróżnianie.
Babka jajowata na biegunki
Babka jajowata wykazuje działanie przeciwbiegunkowe, ponieważ wchłania nadmiar wody z masy jelitowej, nadając jej odpowiednią, gęstą konsystencję oraz przywraca prawidłową częstotliwość wypróżnień.
Babka jajowata na odchudzanie
Babka jajowa przyspiesza przemianę materii, przez co pomaga w walce z nadmiernymi kilogramami. Ponadto zawarta w niej duża ilość błonnika pęcznieje w żołądku zapewniając uczucie sytości, dzięki czemu rzadziej sięgamy po jedzenie.
Inne zastosowania babki jajowata
Śluz wydzielany przez łupiny babki jajowatej działa powlekająco i łagodzi podrażnienia oraz stany zapalne przewodu pokarmowego, dlatego zalecane jest przyjmowanie ich przez osoby zmagające się z wrzodami żołądka. Babka jajowata stosowana jest także pomocniczo u osób z nadciśnieniem, cukrzycą i hipercholesterolemią. Dodatkowo roślina ta wykorzystywana jest we wszelkich schorzeniach, w których porządane jest ułatwienie wypróżniania, takich jak hemoroidy lub stany po operacjach w obrębie odbytu. Regularne spożywanie babki jajowatej może zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób, np. nowotworów, udaru mózgu, cukrzycy lub choroby niedokrwiennej serca.
Jak stosować babkę jajowatą?
Babkę jajowatą można zakupić w większości aptek. Występuje ona w formie sproszkowanej lub jako całe nasiona bądź łuski (Ispagul S, Babka jajowata łuska, Babka jajowata nasiona).
Dostępność produktów w aptekach w Twojej okolicy możesz sprawdzić w serwisie KtoMaLek.pl.
Sposób przygotowania jest zazwyczaj dokładnie opisany na odwrocie opakowania. Najczęściej producenci zalecają zalać 2-3 łyżeczki produktu około 150-200 ml wody, a następnie odstawić do napęcznienia na około 20 minut i wypić powstały kleik. Nasiona babki jajowatej mogą być również stosowane jako dodatek do jogurtów, koktajli, musów, sałatek, musli lub sosów.
Zalecana dzienna dawka babki jajowatej to około 12-40 g nasion oraz 4-20 g łupiny nasiennej. Niezwykle ważne jest, aby podczas kuracji babką jajowatą pamiętać o obfitym spożywaniu płynów (minimum 2 litry dziennie).
Przeciwwskazania do stosowania babki jajowatej
Babki jajowatej nie powinna być stosowana przez:
- osoby mające niedrożne jelita,
- osoby zmagające się z patologicznym przewężeniem przełyku,
- osoby o zaburzonej gospodarce wodno-elektrolitowej,
- dzieci poniżej 6. roku życia.
Warto zaznaczyć, że babka jajowata nie powinna być zażywana równocześnie z lekami (zalecane jest minimum 30 minut odstępu), ponieważ może ona opóźniać wchłanianie niektórych substancji leczniczych.
Babka jajowata w ciąży
Babka jajowata uznawana jest za produkt bezpieczny i może być stosowana w ciąży. Kobiety ciężarne chętnie po nią sięgają, ponieważ pomaga ona zwalczyć często pojawiające się w ich stanie zaparcia i hemoroidy. Przed zastosowaniem babki jajowatej warto jednak skonsultować się z lekarzem prowadzącym ciążę.
Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.