Maltitol – słodzik bezpieczny dla cukrzyków?

Na sklepowych półkach aż roi się od różności zastępujących tradycyjny cukier – sacharozę. Jednym z zamienników tradycyjnego cukru jest właśnie maltitol. Jakimi właściwościami charakteryzuje się maltitol? Czy jest bezpieczny dla osób chorujących na cukrzycę?

Artykuł rekomendowany przez:
Maltitol

Czym jest maltitol?

Maltitol znany inaczej jako E965 jest substancją słodzącą należącą do polioli (alkoholi wielowodorotlenowych). W grupie polioli poza maltitolem znajdują się takie substancje słodzące jak:

  • ksylitol – E967,
  • erytrol –  E968,
  • mannitol – E421,
  • laktitol – E966,
  • sorbitol – E420,
  • izomalt – E953.

Maltitol uznawany jest powszechnie za bezpieczną substancję słodzącą, dlatego nie jest oznaczona dozwolona dzienna ilość pobrania wraz z pożywieniem. W układzie pokarmowym maltitol jest częściowo metabolizowany i dostarcza ok 2,4 kcal/g – dla porównaniu sacharoza dostarcza 4 kcal/g. W odróżnieniu od tradycyjnego cukru spożycie polioli nie powoduje rozwoju próchnicy. Maltitol występuje w postaci białego, bezwonnego proszku. Charakteryzuje się bardzo dobrą rozpuszczalnością w wodzie.

Gdzie wykorzystywany jest maltitol?

Maltitol znalazł zastosowanie w produktach o obniżonej wartości energetycznej oraz o obniżonej zawartości cukru. Producenci żywności chętnie dodają poliole do takich produktów jak: czekolada, desery mleczne, ciasta, gumy, żelki czy batony. W porównaniu z sacharozą maltitol wykazuje 90% słodkości tradycyjnego cukru.

Jak otrzymywany jest maltitol?

Maltitol występuje naturalnie w niektórych owocach, takich jak śliwki, gruszki czy brzoskwinie. Do celów przemysłu spożywczego pozyskuje się go z ziaren kukurydzy lub z innych zbóż w których występuje cukier słodowy – maltoza. Otrzymuje się go w wyniku przyłączenia atomów wodoru do skrobi poddanej działaniu wysokiej temperatury oraz ciśnienia.

Funkcje polioli w żywności

Poliole stosowane jako dodatek do żywności mają wpływ nie tylko na słodkość produktu ale także na inne funkcje:

  • stanowią wypełnienie produktu,
  • odpowiedzialne są za utrzymanie wilgoci,
  • wpływają na poprawę tekstury końcowego produktu:
    • zachowują kruchość,
    • obniżają temperaturę zamarzania,
    • powodują wzrost objętości,
    • wpływają na wzrost lepkości.

Czy maltitol jest bezpieczny dla cukrzyków?

W chorobie jaką jest cukrzyca należy ograniczyć podaż produktów bogatych w cukry proste. Dzieje się tak dlatego, iż po spożyciu żywności zawierającej duże ilości węglowodanów poziom cukru we krwi gwałtownie rośnie – może dojść wówczas do hiperglikemii. Aby temu zapobiec producenci żywności dodają do artykułów spożywczych substancje zastępujące tradycyjny cukier tzw. słodziki. Substancja słodząca – maltitol posiada o wiele niższy indeks glikemiczny (IG 35) niż zwykły cukier (IG 70). Diabetycy w codziennej diecie powinni stosować produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG<55) – maltitol świetnie wpisuje się w to założenie.

Dieta cukrzycowa a maltitol

Mimo że słodzik ten nie powoduje wyrzutu insuliny, dieta w cukrzycy nie powinna opierać się głównie na słodkich produktach, w których zamiast cukru stosowany jest słodzik. Dieta u diabetyków powinna bazować na produktach zawierających duże ilości błonnika pokarmowego, niskotłuszczowych artykułach spożywczych oraz takich, które są bogate w witaminy i minerały. Aby uzupełnić codziennie niedobory witamin i minerałów można sięgać po preparaty dostępne w aptece m. in. Plusssz 100% Multiwitamina + Magnez, Naturalna multiwitamina Organic Singularis Superior, Medi Pharm Multiwitamina z minerałami. Maltitol spożywany w bardzo dużych ilościach może wywołać efekt przeczyszczający – w przewodzie pokarmowym jest metabolizowany częściowo. 

Dostępność tych oraz wielu innych preparatów w aptekach w Twojej okolicy możesz sprawdzić bez wychodzenia z domu na portalu KtoMaLek.pl.

Dozwolone substancje słodzące stosowane do żywności są bezpieczne – warunkiem jest stosowanie ich w odpowiedniej ilości. Słodziki w tym maltitol nie zwiększają stężenia glukozy we krwi przez co nie powodują wyrzutu insuliny – są dobrą opcją dla osób chorych na cukrzycę, którzy nie wyobrażają sobie codzienności bez odrobiny słodkości. We wszystkim trzeba zachować umiar! Nie stosujmy maltitolu ani innych substancji słodzących w nadmiernych ilościach – może to skutkować sensacjami żołądkowymi.

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Kategorie:  Odżywianie i Diety

Więcej artykułów