Erytrol (erytrytol) – czy jest zdrowy? Ile kalorii ma erytrol?

Erytrytol jest coraz częściej spotykanym słodzikiem stosowanym do poprawy smaku ogólnodostępnych produktów spożywczych. Erytrytol (erytrol) na etykietach spożywczych oznaczany jest symbolem E968. Należy on do cukrów alkoholowych (polioli). Czy stosowanie erytrytolu jest zdrowe? Ile kalorii znajduje się w erytrolu?

Artykuł rekomendowany przez:
Erytrol (erytrytol) – czy jest zdrowy?

Kaloryczność erytrytolu

Erytrol używany jest jako zamiennik cukru do domowej roboty słodyczy, deserów i przekąsek. Nie jest tak słodki jak sacharoza, a jego słodkość osiąga około 75% tej substancji. Jego kaloryczność wynosi 24 kcal/100g produktu. Indeks glikemiczny erytrytolu jest bliski zeru. Celem stosowania tego słodzika jest zastąpienie standardowego cukru i obniżenie kaloryczności produktu. Poniżej przedstawiono porównanie różnych słodzików w zależności od kaloryczności oraz poziomu słodkości w odniesieniu do sacharozy. 

Słodzik

Wartość odżywcza w 100 g produktu [kcal]

Słodkość względna do sacharozy [%]

sacharoza

405

100

erytrol

20

70

ksylitol 

240

90

sorbitol

260

60

mannitol 

160

50

maltitol

210

90

Erytrol na tle innych słodzików z grupy polioli jest produktem zawierającym najmniejszą ilość kcal. Wchłaniany jest prawie w całości w jelicie cienkim gdzie nie ulega rozkładowi, przez co wydalany jest w niezmienionej postaci wraz z moczem.

W jakich produktach spożywczych występuje erytrytol?

Erytrytol naturalnie występuje w winogronach, grzybach, wodorostach i gruszkach. Znajduje się również w produktach fermentowanych: winie, serach, sosie sojowym, a także w owocach morza. W organizmie człowieka występuje w niewielkich ilościach w tkankach wchodzących w skład soczewki oka i płynach ustrojowych. Na skalę przemysłową erytrol otrzymuje się w wyniku fermentacji glukozy za pomocą drożdży. 

Czy erytrytol jest zdrowy?

Erytrytol jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia. W 1999 r. Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA) uznał, że nie ma konieczności wyznaczania poziomu tzw. dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI). Z badań nad bezpieczeństwem erytrytolu wynika, że nie wpływa negatywnie na zdrowie człowieka. Należy jednak obserwować czy nie wywołuje uciążliwych dolegliwości związanych z przewodem pokarmowym.  

Erytrytol a przewód pokarmowy

Poliole, do których należy erytrol, mogą być przyczyną problemów ze strony przewodu pokarmowego. Nadmierne spożycie erytrytolu może powodować wzdęcia, biegunki oraz bóle brzucha. Przyjmuje się, że ilość 0,5-1 g erytrolu na każdy 1 kg masy ciała na dzień nie wywołuje biegunek. Jest on lepiej tolerowany przez organizm gdy spożywa się go z pokarmami stałymi. W sytuacji kiedy spożywany jest na czczo lub w formie napojów, może powodować dolegliwości brzuszne. Ponadto organizm może się adaptować do spożycia erytrytolu, więc przy regularnym spożyciu dobrze tolerowana dawka może się z czasem zwiększyć.

Erytrytol a próchnica

Erytrol wykazuje działanie przeciwpróchnicze, ponieważ nie ulega przekształceniu w kwas niszczący szkliwo zębów. Hamuje również powstawanie płytki nazębnej, czyli bakterii odpowiedzialnych za wywoływanie próchnicy. Utrudnia on przyleganie mikroorganizmów do powierzchni zębów oraz zmniejsza ich namnażanie.

Erytrytol a cukrzyca

Erytrol jest polecaną substancją słodzącą dla osób zmagających się z cukrzycą. Ma zerowy indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje wzrostu poziomu glukozy we krwi ani wydzielania insuliny. Ponadto wykazuje działanie antyoksydacyjne. Utrzymująca się przez długi czas hiperglikemia (podwyższony poziom cukru we krwi) nasila produkcję wolnych rodników odpowiedzialnych za stan zapalny, który uszkadza naczynia krwionośne prowadząc do niewydolności serca, zawału, udaru, utraty wzroku czy gorszego gojenia się ran. Już samo obniżenie poziomu cukru we krwi poprzez zamianę cukru na erytrol, ogranicza te niekorzystne efekty. 

Chorując na cukrzycę warto zadbać o odpowiednie nawyki żywieniowe. Ważne jest aby wprowadzić dietę z niskim indeksem glikemicznym charakteryzującą się dużą ilością błonnika. Błonnik występuje również w postaci preparatów dostępnych w aptece, do których zaliczyć można: Błonnik Walmark, Błonnik z ananasem Apteo, Błonnik witalny Intenson, Solgar błonnik z łusek babki płesznik, Bio-Błonnik, Solgar błonnik multiple fibre formuła

Dostępność tych oraz wielu innych preparatów w aptekach w Twojej okolicy można sprawdzić na portalu KtoMaLek.pl.

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Kategorie:  Odżywianie i Diety

Więcej artykułów