Maltodekstryna – właściwości i zastosowanie. Czy maltodekstryna może być groźna dla zdrowia?
Nie od dziś wiemy, że do żywności stosuje się szereg różnych dodatków. Jednym z nich jest maltodekstryna – węglowodan o wysokiej kaloryczności. Czym jest ten tajemniczy składnik? Gdzie znalazł on swoje zastosowanie? Czy maltodekstryna może być groźna dla zdrowia człowieka?
Czym jest maltodekstryna?
Maltodekstryna to rodzaj skrobi modyfikowanej. Powstaje podczas częściowej hydrolizy skrobi za pomocą amylazy. Do jej produkcji wykorzystywana jest skrobia ziemniaczana, kukurydziana, ryżowa, tapiokowa, pszenna oraz owsiana. Maltodekstryna jest więc polisacharydem o dużej kaloryczności i wysokim indeksie glikemicznym wynoszącym 105! (dla porównania czysta glukoza to IG 100). Mimo, że jest wielocukrem nie wykazuje smaku słodkiego. Producenci chętnie dodają ją do produktów spożywczych, aby zwiększyć ich kaloryczność oraz poprawić konsystencję produktu finalnego. Maltodekstryna ma postać białego proszku, który dobrze rozpuszcza się w wodzie tworząc stabilne żele oraz emulsje.
Maltodekstryna – zastosowanie
Maltodekstryna znalazła swoje zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym a także kosmetycznym. Poprzez swoje właściwości stabilizujące oraz wypełniające stosowana jest często w produktach takich jak: sosy, wędliny, słodycze, owoce w puszkach, słodziki, suplementy diety, wędliny, żywność dla niemowląt oraz napoje dla sportowców. Zdarza się również, że jej dodatek występuje w produktach typu LIGHT, aby zmniejszyć zawartość tłuszczu.
Maltodekstryna – praktyczne wykorzystanie
- Zapobiega procesom krystalizacji i przedłuża trwałość produktów spożywczych.
- Dzięki lekkostrawnym właściwościom oraz wysokiej kaloryczności wykorzystywana jest w mlekach modyfikowanych oraz daniach dla najmłodszych.
- W przetwórstwie mięsnym stanowi składnik solanki podczas produkcji wędlin.
- W mleczarstwie dodawana jest do lodów, serów, jogurtów oraz margaryn (wpływa na łatwość smarowania nawet w niskiej temperaturze).
- Dzięki właściwościom teksturującym, maltodekstryna stosowana jest w celu utrzymania bądź poprawy konsystencji niektórych produktów. Z tych właściwości chętnie korzystają cukiernicy, dodając ją do ciast czy kremów,
- Stosowana jest w napojach dla sportowców.
- W browarnictwie dodawana jest do piwa, aby poprawić jego strukturę bez zmiany smaku.
- Maltodekstryna jest także składnikiem dań oraz zup w proszku, co ułatwia ich rozpuszczanie.
- W przemyśle farmaceutycznym maltodekstrynę stosuje się do produkcji tabletek – hamuje proces krystalizacji.
Maltodekstryna – zastosowanie w kosmetyce
Maltodekstryna znalazła swoje zastosowanie również w kosmetyce. Stosuje się ją jako dodatek do kremów, dzięki czemu nadaje im odpowiednią konsystencję oraz gładkość. Ponadto, chętnie wykorzystywana jest w kosmetykach do pielęgnacji włosów. Maltodekstrynę znajdziemy także w kremach do skóry z tendencją do przetłuszczania się – ma zdolność absorpcji, przez co skóra pozostaje matowa.
Maltodekstryna w produktach dla sportowców
Poprzez łatwą przyswajalność, maltodekstryna dodawana jest do produktów oraz napojów dla sportowców. Ze względu na wysoką kaloryczność tego produktu, w małej objętości można dostarczyć duża porcję węglowodanów, a co za tym idzie – energii. Jest to szczególnie przydatne u osób zawodowo uprawiających sporty, wymagających podaży większej ilości kalorii.
Czy maltodekstryna może być groźna dla zdrowia człowieka?
Maltodekstryna jest substancją bezpieczną dla zdrowia, o ile spożywa się ją w odpowiednich ilościach. Jak we wszystkim – najważniejszy jest umiar! Po produkty z maltodekstryną nie powinny sięgać osoby z cukrzycą, gdyż wysoki indeks glikemiczny negatywnie wpływa na poziom glukozy we krwi. Poprzez wysoką kaloryczność, osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy również powinny z niej zrezygnować. Kaloryczność maltodekstryny wynosi 384 kcal/100 g produktu.
Maltodekstryna jest substancją powszechnie dodawaną do żywności. Jeżeli jest spożywana w umiarkowanych ilościach – nie należy do substancji szkodliwych. W przypadku wystąpienia działań niepożądanych po jej spożyciu, warto obserwować organizm i wykluczyć ją z diety.
Autor
Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.