Krokosz barwierski – właściwości i zastosowania
Krokosz barwierski mimo swojego ozdobnego wyglądu kryje w sobie wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Znany był już w starożytności, gdzie nieuczciwi sprzedawcy wykorzystywali go do fałszowaniu szafranu (przyprawy droższej i szlachetniejszej) - stąd jego potoczna nazwa szafran łąkowy. Jakie zastosowanie ma zatem krokosz barwierski? Czy oleje i ekstrakt z krokosza barwierskiego są dobrym wyborem na poprawę zdrowia?
Czym jest krokosz barwierski?
Krokosz barwierski (łac. Cathamus tinctorius) to roślina o efektownych kwiatach, która z powodzeniem uprawiana jest w przydomowych ogródkach. W środowisku naturalnym występuje na terenach Bliskiego Wschodu i w Indiach. Osiąga wysokość nie przekraczającą 1,5 m i rośnie w skupiskach tworząc gęste kępy. Kwiaty krokosza są pomarańczowe, a okres kwitnienia przypada na lipiec oraz sierpień.
Krokosz barwierski – właściwości
Właściwości lecznicze krokosza doceniano już w starożytnych Chinach. W medycynie naturalnej, krokosz wykorzystywany był jako środek uśmierzający ból i działający przeciwgorączkowo. Krokosz barwierski wykazuje również takie właściwości jak:
- działa moczopędnie;
- zapobiega zaparciom;
- poprawia stan skóry;
- wspomaga prawidłowe krążenie krwi;
- obniża poziom cholesterolu;
- łagodzi bóle reumatyczne.
Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy jest silnym antyoksydantem. Przeciwdziała starzeniu się skóry oraz ma pozytywny wpływ na prewencję nowotworów. Krokosz barwierski wykorzystywany jest również w kosmetologii. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym, oczyszczającym oraz przeciwbakteryjnym znalazł swoje zastosowanie w pielęgnacji skóry trądzikowej. Działa również odżywczo na włosy.
Krokosz barwierski – zastosowanie
Suszone kwiaty krokosza barwierskiego z powodzeniem możemy wykorzystywać w kuchni jako naturalny barwnik. Zawarta w krokoszu kartamina nadaje potrawom czerwoną barwę. Stosuje się ją do barwienia ryżu oraz makaronu. Nasiona krokosza barwierskiego wykorzystywane są do produkcji oleju, a wytłoczyny powstałe podczas procesu technologicznego stanowią dodatek paszowy dla zwierząt. Krokosz barwierski ma zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu zarówno spożywczego, jak i farmakologicznego.
Napar z krokosza barwierskiego
Z kwiatów krokosza można przygotować napar, który korzystnie oddziałuje na kobiecy układ rozrodczy. Poprzez swoje przeciwbólowe właściwości uśmierza ból podczas menstruacji. Napar z krokosza bardzo dobrze sprawdza się w przypadku nieregularnych wypróżnień - wykazuje właściwości wspomagające perystaltykę jelit, dzięki czemu zapobiega zaparciom. Przeciwwskazaniem do stosowania naparu z krokosza jest okres ciąży.
Olej krokoszowy – czy warto go stosować?
Olej krokoszowy jest bardzo cenny ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. W składzie zawiera m.in:
- kwas linolowy - 75%;
- kwas oleinowy - 13%;
- kwas palmitynowy - 6%;
- kwas stearynowy - 3%;
- witaminę E.
Olej krokoszowy wykazuje pozytywne działanie w przypadku chorób układu sercowo-naczyniowego m.in w miażdżycy. Posiada właściwości obniżające ciśnienie tętnicze, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziała zakrzepom, zmniejsza stres oksydacyjny i wspomaga gospodarkę węglowodanową organizmu. W smaku jest lekko orzechowy, dlatego bardzo dobrze komponuje się z lekkimi sałatkami. Olej krokoszowy dostępny jest w aptece: Olej krokoszowy tłoczony na zimno. Olej z krokosza można nabyć również w postaci suplementów. Na półkach aptecznych znajdziemy takie produkty jak: Witamina D4000 + olej z krokosza, Witamina D3 + olej z krokosza.
Dostępność tych oraz wielu innych preparatów w aptekach w Twojej okolicy możesz sprawdzić za pomocą portalu KtoMaLek.pl.
Krokosz barwierski wykorzystywany był już od starożytności, lecz coraz częściej sięgamy po niego w dzisiejszych czasach. Jego prozdrowotne właściwości odgrywają istotną rolę w profilaktyce wielu chorób XXI w. Łatwy dostęp oraz przystępne cenowo preparaty zawierające krokosz barwierski stanowią dobrą naturalną alternatywę dla wielu preparatów syntetycznych. Pamiętajmy! Zróżnicowana dieta bogata w przeciwutleniacze stanowi podstawę prewencji chorób dietozależnych. Włączenie oleju oraz naparu z krokosza do codziennego jadłospisu wspomaga utrzymanie dobrego zdrowia oraz samopoczucia.
Bibliografia:
- Wincewicz E., Zawadzki W., Ostaszewska M. (2015). Porównawcze badania wpływu nasion wiesiołka i krokosza barwierskiego na wybrane parametry morfologiczne i biochemiczne krwi szczurów doświdczalnych z dietą bogatotłuszczową. Medycyna Weterynaryjna, 71 (6): 377-381.
- Kiewlicz K. (2017). Rośliny zielarskie w gospodarstwie domowym. Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach. str. 3-31.
Autor
Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.