Chrzan pospolity — właściwości lecznicze, działanie, zastosowanie
Chrzan pospolity jest rośliną z rodziny kapustowatych. Od dawna był używany w medycynie tradycyjnej jako lek stosowany w uciążliwym kaszlu, chorobach dróg oddechowych, katarze, bólu gardła czy schorzeniach wątroby. W dzisiejszych czasach, poza byciem składnikiem preparatów leczniczych, chrzan pospolity znalazł swoje miejsce w kuchniach różnych części świata. Jak wygląda i gdzie rośnie dziki chrzan? Czy można używać chrzanu podczas ciąży i karmienia piersią? Czy chrzan leczy cukrzycę?
Chrzan pospolity – właściwości
Chrzan pospolity jest aktualnie rośliną używaną głównie w kuchni. Stosuje się go do przygotowania ogórków kiszonych, świetnie pasuje również do past kanapkowych czy sałatek. Substancje pochodzące z chrzanu wykazują działanie przeciwbakteryjne, m.in. przeciwko bakteriom Escherichia coli, Listeria monocytogenes czy Salmonella typhimurium. Ta właściwość sprawia, że chrzan może być hodowany w celu stworzenia naturalnych środków konserwujących żywność.
Właściwości zdrowotne chrzanu są związane głównie z dużym stężeniem witaminy C. W medycynie tradycyjnej wielu regionów wykorzystywano go do leczenia różnych schorzeń.
Chrzan pospolity – jak wygląda i skąd pochodzi?
Chrzan pospolity (łac. Armoracia rusticana) jest rośliną pochodzącą z Europy, części Azji, Nowej Zelandii i Ameryki Północnej. Jego łodyga może osiągać wysokość nawet 150 centymetrów. Liście chrzanu charakteryzują się bardzo dużą powierzchnią i przybierają postać podłużnych struktur o sercowatej nasadzie. Kwiaty chrzanu pospolitego są drobne, białe i zebrane w wiechy.
Swoją popularność Armoracia rusticana zawdzięcza korzeniom, które są długimi, białymi częściami jadalnymi tej rośliny. W smaku korzeń jest ostry i cechuje się silnym aromatem, przez co często wykorzystywany jest w gastronomii.
Chrzan pospolity — działanie, wskazania do stosowania
Armoracia rusticana w zależności od regionu świata, w którym była używana, miała przypisywane różne właściwości lecznicze. W Grecji opisywano moczopędny wpływ chrzanu, a w Niemczech używano go do leczenia chorób płuc, w tym astmy, czy też chorób serca. Proszek sporządzony z korzeni chrzanu pospolitego miał mieć dobroczynny wpływ na gojenie się trudnych ran i ukąszeń zwierząt. Do dziś chrzanu pospolitego używa się w celach leczniczych w krajach takich jak Bułgaria, Rumunia czy Rosja. Ma on zmniejszać wysokie ciśnienie krwi, ból głowy czy łagodzić kaszel. Chrzan stosuje się także w leczeniu objawów przeziębienia.
Chrzan pospolity na szkorbut
Szkorbut to choroba wielonarządowa, dotycząca głównie nieprawidłowości w powstawaniu tkanki łącznej. Przyczyną takiego stanu jest niedobór witaminy C. Objawami szkorbutu są m.in.:
- samoistne krwawienie;
- bóle mięśni;
- zapalny przerost dziąseł;
- wypadanie zębów;
- osłabienie.
Dzięki wysokiej zawartości witaminy C w korzeniu chrzanu pospolitego, a także w jego liściach, roślina ta była często używana przez marynarzy, którzy cierpieli na niedobór witaminy C z powodu braku świeżych warzyw i owoców w diecie. Armoracia rusticana była łatwa w przechowywaniu, a jej uprawa była możliwa nawet na piasku, co przyczyniło się do popularności chrzanu wśród załogi. Jak pokazały późniejsze badania, średnia zawartość witaminy C w chrzanie jest trzykrotnie większa niż w owocach cytrusowych.
Chrzan pospolity — działanie przeciwnowotworowe
W korzeniu chrzanu pospolitego zawarty jest ważny związek chemiczny — izotiocyjanian allilu. Substancja ta prawdopodobnie wpływa na hamowanie aktywności kancerogenów w komórkach, co może być elementem ochronnym przed ich mutacjami. Z tego powodu szeroko bada się potencjał przeciwnowotworowy Armoracia rusticana.
Inną substancją zawartą w chrzanie jest peroksydaza chrzanowa, aktualnie stosowana w biologii molekularnej. Enzym ten stał się przedmiotem wielu badań naukowych. Niewykluczone, że w przyszłości stanie się nową cząsteczką stosowaną w celowanej terapii przeciwnowotworowej.
Chrzan pospolity — działanie przeciwzapalne
W medycynie tradycyjnej chrzan był używany w celu redukcji reakcji zapalnej toczącej się w organizmie. Przez długi czas brakowało badań naukowych potwierdzających tę teorię. Jednak w ostatnim czasie wykazano potencjalne działanie przeciwzapalne ekstraktu pozyskiwanego z korzeni chrzanu.
Chrzan pospolity – jak dawkować?
Chrzan pospolity w postaci suplementów diety dostępnych na rynku powinien być dawkowany zgodnie z zaleceniami podanymi przez producenta w ulotce dołączonej do opakowania.
Leki i suplementy zawierające chrzan pospolity
Armoracia rusticana jest jednym ze składników suplementów diety, które mają wspomagać odporność oraz funkcjonowanie górnych i dolnych dróg oddechowych. Chrzan pospolity jest dostępny w postaci tabletek i syropów.
Chrzan pospolity w ciąży
Nie ma oficjalnych przeciwwskazań do stosowania Armoracia rusticana w ciąży. Jednakże, biorąc pod uwagę silny zapach i ostry smak chrzanu, może on nasilać dolegliwości żołądkowe. Przed wdrożeniem jakiejkolwiek suplementacji w ciąży należy skonsultować się z ginekologiem.
Chrzan pospolity – przeciwwskazania i środki ostrożności
Osoby z chorobą wrzodową żołądka, chorobami nerek i tarczycy powinny zachować szczególną ostrożność przy suplementacji chrzanem pospolitym.
Chrzan pospolity – możliwe działania niepożądane
Chrzan pospolity może doprowadzić do wystąpienia różnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Spożycie zbyt dużych ilości może spowodować nudności, wymioty czy bóle brzucha.
Chrzan pospolity – interakcje z lekami i innymi ziołami
Chrzan pospolity może wchodzić w interakcje z lekami na niedoczynność tarczycy. Zmniejsza on stężenie lewotyroksyny w organizmie, co nasila niedoczynność i osłabia działanie leków. Przed wprowadzeniem suplementacji chrzanem u takich pacjentów konieczna jest konsultacja lekarska.
Chrzan pospolity w Ziołopedii – podsumowanie
Chrzan pospolity może być wykorzystywany jako suplement diety u osób z niedoborem witaminy C. Dzięki swojemu smakowi i aromatowi, chrzan świetnie nadaje się do przygotowywania potraw pełnych smaku.
Pomimo wielu wymienionych zastosowań chrzanu pospolitego w medycynie tradycyjnej, warto zaznaczyć, że większość z nich nie została potwierdzona w aktualnych badaniach. Bardzo ważne jest zatem, aby jego suplementacja nie zastępowała leków potrzebnych do wyleczenia bądź kontrolowania chorób wymienionych w tekście. Leki są produktami standaryzowanymi, a ich działanie jest przebadane i udowodnione zgodnie ze ściśle określonymi procedurami.
Bibliografia
- Wedelsbäck Bladh, K., & Olsson, K. M. (2011). Introduction and use of horseradish (Armoracia rusticana) as food and medicine from antiquity to the present: emphasis on the Nordic countries. Journal of herbs, spices & medicinal plants, 17(3), 197-213.
- Herz, C., Tran, H. T., Márton, M. R., Maul, R., Baldermann, S., Schreiner, M., & Lamy, E. (2017). Evaluation of an Aqueous Extract from Horseradish Root (Armoracia rusticana Radix) against Lipopolysaccharide-Induced Cellular Inflammation Reaction. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2017, 1950692.
Autor
Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.