Nietolerancja pokarmowa - jak ją stwierdzić u siebie?

Artykuł sponsorowany

Redakcja KtoMaLek.pl 2019-10-08 09:00
zdrowegeny - nietolerancje pokarmowe

Problemy z tolerancją pokarmów są współcześnie bardzo częste. Osoby z nietolerancjami odczuwają regularnie nieprzyjemne dolegliwości. Aby ich uniknąć, konieczne jest wykluczenie szkodliwych produktów na pewien czas. Pomocne w tym są testy na nietolerancje pokarmowe, dzięki którym dowiadujemy się, co nam rzeczywiście szkodzi, a które pokarmy są dla nas bezpieczne.

Skąd się biorą nietolerancje pokarmowe?

Odpowiedź na to pytanie nie jest w pełni poznana. Uznaje się jednak, że bezpośrednią przyczyną rozwoju nietolerancji pokarmowych zależnych od IgG jest nieszczelność bariery jelitowej. Rozszczelnienie ściany jelit może być spowodowane różnymi czynnikami. Wśród nich są zatrucia pokarmowe, przyjmowanie antybiotyków, zaburzenia autoimmunologiczne oraz przewlekłe choroby przewodu pokarmowego. Nieszczelna bariera jelitowa może być przepuszczalna dla patogenów, toksyn bakteryjnych czy też białek pokarmowych, co właśnie może wyzwolić nadwrażliwość i doprowadzić do wytworzenia przeciwciał IgG.

Przeciwciała IgG wytwarzane są najczęściej, gdy układ immunologiczny wykryje patogen. Ich ilość zwiększa się również, gdy organizm uzna określony produkt za szkodliwy. Wytworzone immunoglobuliny wiążą się z białkami pokarmowymi w kompleksy. Zbyt duża ilość tych kompleksów powoduje rozwój stanu zapalnego, za czym idą różnorodne objawy nietolerancji pokarmowej.

Jakie dolegliwości wskazują na nietolerancję pokarmową?

Wspomniane kompleksy przeciwciał i alergenów pokarmowych powstają stopniowo po spożyciu szkodliwego pokarmu, a ich szczytowa ilość obserwowana jest po około dobie. Wtedy również nasilają się objawy nietolerancji. To właśnie przyczynia się do faktu, że bez wykonania odpowiednich testów na nietolerancje bardzo ciężko jest ustalić, jaki produkt wywołuje dolegliwości.

Dolegliwości w przebiegu IgG-zależnej nietolerancji pokarmowej mogą być bardzo różne - obejmują zarówno typowe dolegliwości żołądkowo-jelitowe, jak i ogólnoustrojowe. Mogą więc pojawić się wzdęcia, bóle brzucha, biegunki lub zaparcia, albo też takie objawy jak ciągłe uczucie zmęczenia, zmiany nastroju, pogorszenie konwersacji, zmiany skórne czy bóle głowy, które to normalnie nie są wiązane z problemami pokarmowymi.

Wykryj nietolerancję pokarmową za pomocą właściwego badania

Odpowiednia diagnostyka umożliwia opracowanie diety, której celem będzie zlikwidowanie nadwrażliwości układu immunologicznego na dany pokarm i przywrócenie z czasem jego tolerancji.

Testy na nietolerancje pokarmowe zależne od przeciwciał IgG mierzą właśnie stężenie tego rodzaju immunoglobulin, jednak nie całościowo, lecz swoiście dla poszczególnych pokarmów - komentuje mgr Katarzyna Startek, dietetyk serwisu Zdrowegeny.pl, który oferuje różnorodne badania diagnostyczne na terenie całego kraju. - Znaczne podwyższenie stężenia konkretnych przeciwciał uznaje się jako wskaźnik nietolerancji danego produktu spożywczego, za czym idzie konieczność wykluczenia go z diety.

Dieta w nietolerancji pokarmowej trwa od 6 do 12 miesięcy w zależności od stopnia podwyższenia się przeciwciał swoistych dla danego produktu. W tym czasie konieczne jest ścisłe przestrzeganie eliminacji. Zaleca się natomiast zastąpienie wyeliminowanego produktu innymi tak, aby nie brakowało w diecie żadnych składników odżywczych. Nieprawidłowe stosowanie diety eliminacyjnej może doprowadzić do niedoborów pokarmowych, dlatego warto otrzymany wynik skonsultować z dietetykiem, który będzie w stanie zbilansować codzienny jadłospis.


Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów