Syrop z cebuli – domowy sposób na przeziębienie. Przepis na syrop z cebuli.

W okresie jesienno-zimowym warto wspomagać odporność domowymi sposobami. Od pokoleń, dużą popularnością cieszy się syrop z cebuli. Ma rzesze fanów i równie wielu przeciwników ze względu na charakterystyczny zapach i smak. Czy syrop z cebuli ma jeszcze inne właściwości? Jak prawidłowo przygotować syrop z cebuli?

Artykuł rekomendowany przez:
Syrop z cebuli

Właściwości syropu z cebuli

Cebula jest warzywem powszechnie znanym i niekoniecznie przez wszystkich uwielbianym. Charakteryzuje się ostrym smakiem i zapachem, co w przypadku wrażliwych oczu może wywołać łzawienie. Nie ma natomiast wątpliwości, co do szerokich właściwości prozdrowotnych cebuli. Działa jak naturalny antybiotyk w walce z infekcjami. Ponadto ma działanie bakteriobójcze i antyseptyczne.

W jakich dolegliwościach warto stosować syrop z cebuli?

  • Jest skuteczny w walce z infekcjami i przeziębieniami (kaszel, katar, ból gardła).
  • Syrop z cebuli pomocny jest również w chorobach pęcherza moczowego, ponieważ flawonoidy występujące w cebuli mają działanie moczopędne. 
  • Cebula działa też przeciwnowotworowo, ponieważ ma składniki zmiatające wolne rodniki, co pozwala na zminimalizowanie stresu oksydacyjnego przyczyniającego się do nieprawidłowego rozrostu komórek.
  • Związki występujące w cebuli pomagają obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a tym samym działają profilaktycznie w chorobach sercowo-naczyniowych.

Podstawowy przepis na syrop z cebuli

Do wykonania tego syropu w najbardziej podstawowej wersji potrzebujemy tylko cebulę i cukier. Sposób wykonania jest bardzo prosty. 

  1. Obierz 2-3 cebule. 
  2. Następnie drobno je posiekaj i posyp cukrem.
  3. Odstaw na około 5 godzin, aby cebula puściła sok i powstał syrop.

Wersja z czosnkiem

Dobrym dodatkiem do syropu może być czosnek. Gotowy syrop z cebuli, należy przecedzić przez gazę, a następnie dodać kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę lub w formie plasterków.

Wersja z miodem 

Dla miłośników miodu, ta opcja może być zdecydowanie smaczniejsza. Do wersji podstawowej zamiast cukru, należy dodać kilka łyżek miodu. Dla przełamania smaku do syropu można dodać jeszcze sok z połówki cytryny. Wzmocni to nie tylko walory smakowe, ale również wartości zdrowotne mikstury.

Syrop z cebuli w nowej odsłonie

Gdy podstawowy przepis na syrop z cebuli nie przypadnie do gustu, można posiłkować się poniższą wariacją na jego temat. Znajdziemy w nim przyprawy, które mają właściwości: wzmacniające odporność, pozytywnie wpływające na trawienie, a dodatkowo działające rozgrzewająco.

Składniki na słoik 0,2 l:

  • cebula czerwona/biała – 3 sztuki
  • czosnek – 3 ząbki
  • świeży korzeń imbiru – długość opuszka palca
  • cytryna – 2 sztuki
  • goździki – 10 sztuk
  • cukier/miód – do smaku
  • cynamon – laska lub w proszku
  • opcjonalnie: gwiazdka anyżu, gałązka świeżego rozmarynu lub tymianku

Uwaga! Proporcje powyższych składników można dostosować do indywidualnych preferencji smakowych.

Wykonanie:

  1. Wyparzamy słoik, w którym będziemy przygotowywać syrop.
  2. Kroimy w plastry cebulę czosnek, imbir i 1 cytrynę.
  3. Układamy warstwowo w słoiku do samej góry: cebulę + czosnek + imbir + cytrynę + 2-3 goździki + odrobina cynamonu naprzemiennie z cukrem/miodem.
  4. Mocno ugniatamy składniki w słoiku i zasypujemy cukrem do samej góry.
  5. Zalewamy wyciśniętym sokiem z 1 cytryny.
  6. Dodajemy kawałek laski cynamonu i gałązkę wybranego zioła (opcjonalnie).
  7. Gdy zostanie trochę niewykorzystanej cebuli, należy odczekać około 30 minut. Po tym czasie ponownie ugniatamy i dokładamy pozostałą cebulę.

Syrop może być spożywany już po 2 godzinach, ale pełną moc nabiera po 24-48 godzinach. Przez pierwszą dobę trzymamy go w pokojowej temperaturze, a potem należy przełożyć go do lodówki.

Dawkowanie syropu z cebuli

Najlepiej pić syrop po 1 łyżce 3 razy dziennie, do posiłku. Stosować go można u dorosłych, małych dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią. Nie powinien być jednak przyjmowany przez osoby z cukrzycą ze względu na sporą zawartość cukru, oraz w sytuacji alergii lub nadwrażliwości na którykolwiek składnik wzbogaconej wersji syropu. 

W walce z cięższymi infekcjami oprócz domowych sposobów, konieczne może być uzupełnienie kuracji lekami przepisanymi przez lekarza. Ich dostępność w najbliższej aptece sprawdzisz za pomocą portalu KtoMaLek.pl.

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Kategorie:  Porady

Więcej artykułów