Syrop z cebuli – domowy sposób na przeziębienie. Przepis na syrop z cebuli.
W okresie jesienno-zimowym warto wspomagać odporność domowymi sposobami. Od pokoleń, dużą popularnością cieszy się syrop z cebuli. Ma rzesze fanów i równie wielu przeciwników ze względu na charakterystyczny zapach i smak. Czy syrop z cebuli ma jeszcze inne właściwości? Jak prawidłowo przygotować syrop z cebuli?
Właściwości syropu z cebuli
Cebula jest warzywem powszechnie znanym i niekoniecznie przez wszystkich uwielbianym. Charakteryzuje się ostrym smakiem i zapachem, co w przypadku wrażliwych oczu może wywołać łzawienie. Nie ma natomiast wątpliwości, co do szerokich właściwości prozdrowotnych cebuli. Działa jak naturalny antybiotyk w walce z infekcjami. Ponadto ma działanie bakteriobójcze i antyseptyczne.
W jakich dolegliwościach warto stosować syrop z cebuli?
- Jest skuteczny w walce z infekcjami i przeziębieniami (kaszel, katar, ból gardła).
- Syrop z cebuli pomocny jest również w chorobach pęcherza moczowego, ponieważ flawonoidy występujące w cebuli mają działanie moczopędne.
- Cebula działa też przeciwnowotworowo, ponieważ ma składniki zmiatające wolne rodniki, co pozwala na zminimalizowanie stresu oksydacyjnego przyczyniającego się do nieprawidłowego rozrostu komórek.
- Związki występujące w cebuli pomagają obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a tym samym działają profilaktycznie w chorobach sercowo-naczyniowych.
Podstawowy przepis na syrop z cebuli
Do wykonania tego syropu w najbardziej podstawowej wersji potrzebujemy tylko cebulę i cukier. Sposób wykonania jest bardzo prosty.
- Obierz 2-3 cebule.
- Następnie drobno je posiekaj i posyp cukrem.
- Odstaw na około 5 godzin, aby cebula puściła sok i powstał syrop.
Wersja z czosnkiem
Dobrym dodatkiem do syropu może być czosnek. Gotowy syrop z cebuli, należy przecedzić przez gazę, a następnie dodać kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę lub w formie plasterków.
Wersja z miodem
Dla miłośników miodu, ta opcja może być zdecydowanie smaczniejsza. Do wersji podstawowej zamiast cukru, należy dodać kilka łyżek miodu. Dla przełamania smaku do syropu można dodać jeszcze sok z połówki cytryny. Wzmocni to nie tylko walory smakowe, ale również wartości zdrowotne mikstury.
Syrop z cebuli w nowej odsłonie
Gdy podstawowy przepis na syrop z cebuli nie przypadnie do gustu, można posiłkować się poniższą wariacją na jego temat. Znajdziemy w nim przyprawy, które mają właściwości: wzmacniające odporność, pozytywnie wpływające na trawienie, a dodatkowo działające rozgrzewająco.
Składniki na słoik 0,2 l:
- cebula czerwona/biała – 3 sztuki
- czosnek – 3 ząbki
- świeży korzeń imbiru – długość opuszka palca
- cytryna – 2 sztuki
- goździki – 10 sztuk
- cukier/miód – do smaku
- cynamon – laska lub w proszku
- opcjonalnie: gwiazdka anyżu, gałązka świeżego rozmarynu lub tymianku
Uwaga! Proporcje powyższych składników można dostosować do indywidualnych preferencji smakowych.
Wykonanie:
- Wyparzamy słoik, w którym będziemy przygotowywać syrop.
- Kroimy w plastry cebulę czosnek, imbir i 1 cytrynę.
- Układamy warstwowo w słoiku do samej góry: cebulę + czosnek + imbir + cytrynę + 2-3 goździki + odrobina cynamonu naprzemiennie z cukrem/miodem.
- Mocno ugniatamy składniki w słoiku i zasypujemy cukrem do samej góry.
- Zalewamy wyciśniętym sokiem z 1 cytryny.
- Dodajemy kawałek laski cynamonu i gałązkę wybranego zioła (opcjonalnie).
- Gdy zostanie trochę niewykorzystanej cebuli, należy odczekać około 30 minut. Po tym czasie ponownie ugniatamy i dokładamy pozostałą cebulę.
Syrop może być spożywany już po 2 godzinach, ale pełną moc nabiera po 24-48 godzinach. Przez pierwszą dobę trzymamy go w pokojowej temperaturze, a potem należy przełożyć go do lodówki.
Dawkowanie syropu z cebuli
Najlepiej pić syrop po 1 łyżce 3 razy dziennie, do posiłku. Stosować go można u dorosłych, małych dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią. Nie powinien być jednak przyjmowany przez osoby z cukrzycą ze względu na sporą zawartość cukru, oraz w sytuacji alergii lub nadwrażliwości na którykolwiek składnik wzbogaconej wersji syropu.
W walce z cięższymi infekcjami oprócz domowych sposobów, konieczne może być uzupełnienie kuracji lekami przepisanymi przez lekarza. Ich dostępność w najbliższej aptece sprawdzisz za pomocą portalu KtoMaLek.pl.
Autor
Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.