Jakie zioła na odporność wybrać?
Układ odpornościowy chroni nasz organizm przed różnego rodzaju patogenami wywołującymi popularne infekcje, które tak często towarzyszą okresowi jesienno-zimowemu. Czy naturalnymi sposobami możesz zwiększyć swoją odporność i uchronić się przed chorobą w nadchodzącym sezonie? W tym wpisie poznasz zioła, które wspomagają pracę układu immunologicznego. Rośliny, które pobudzą Twój układ odpornościowy do pracy.
W profilaktyce przeziębiania i grypy warto stosować dostępne w aptece produkty zawierające naturalne substancje zwiększające odporność. Dzięki temu, że pobudzają one układ immunologiczny do pracy nasz organizm lepiej poradzi sobie z inwazją zakaźnych patogenów i ochroni nas przed rozwinięciem choroby.
Żel aloesowy
Otrzymywany z wewnętrznej części liści z gatunków aloesu: prawdziwego, uzbrojonego i drzewiastego. Żel aloesowy usprawnia funkcję układu odpornościowego - frakcja glikoproteinowa pobudza podział limfocytów B i T, przez co często podawany jest w okresach zwiększonej podatności na choroby. W aptekach dostępny jest Aloe Vera Drinking Gel.
Dodatkową właściwością żelu aloesowego jest jego działanie przeciwzapalnie i antyseptycznie przy zewnętrznym stosowaniu na skórę.
Jeżówka purpurowa
W lecznictwie stosowany jest korzeń i ziele jeżówki purpurowe. Surowce pobudzają działanie układu odpornościowego poprzez nasilenie procesu fagocytozy i pobudzenie limfocytów do wydzielania substancji przeciwwirusowych. Jeżówka zwiększa odporność na zakażenia bakteryjne i wirusowe i jest stosowana w wspomagająco i profilaktycznie przy nawracających infekcjach, nawet małych dzieci.
Jeżówkę znajdziesz w postaci ziół do zaparzania (Jeżówka Purpurowa Zielnik Świata), płynu i kropli doustnych (Succus Echinaceae Phytopharm, LEHNING Echinacea Complexe Nr 40).
Rośliny z dużą zawartością witaminy C oraz innych składników wspomagających odporność
Witamina C jest jednym z najlepiej znanych antyoksydantów, który chroni nasz organizm przed uszkodzeniami komórek powstających na skutek działania wolnych rodników tlenowych. Surowce z wysoką zawartością witaminy C zwiększają odporność, uszczelniają i zwiększają elastyczność ścian naczyń krwionośnych.
Dzika róża
Owoc róży zawiera dużą ilość witaminy C, witamin z grupy B: B1, B2 oraz A, E i K. Dzięki ich zawartości surowiec wykazuje działanie ogólnie wzmacniające organizm. Podobne działanie oprócz dzikiej róży ma także róża pomarszczona, jabłkowata i girlandowa.
Jarząb pospolity
Surowcem jest owoc i kwiat jarzębiny, które działają również napotnie, przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Pamiętaj, że spożycie zbyt dużej ilości jarzębiny może spowodować biegunkę.
Dziki bez czarny
Surowcem leczniczym jest kwiat i owoc bzu, które wykazują działanie napotne i obniżające gorączkę. Domowy syrop z kwiatów dzikiego bzu poprawi smak herbaty wspomagając układ immunologiczny w walce z patogenami.
Malina i jeżyna
Surowcem leczniczym są liście i owoce zarówno w przypadku jeżyny, jak i maliny, które oprócz działania napotnego i przeciwgorączkowego wykazują działanie przeciwbiegunkowe, które wynika z obecności garbników w liściach.
Acerola
Jej nazwa botaniczna to Malpighia glabra L., w Polsce powszechnie nazywana wiśnią z Barbados, łonozlitą czy malpigią. Acerola jest źródłem witaminy C, która wzmacnia układ immunologiczny wzmagając produkcję przeciwciał oraz witaminy A, która jest niezbędna do prawidłowego widzenia i zapobiega tzw. “kurzej ślepocie”.
Naturalne antybiotyki
Innymi roślinami zawierającymi dużą ilość witaminy C są:
- aronia
- żurawina
- hibiskus
- rokitnik zwyczajny.
Czosnek
Działa stymulująco na układ odpornościowy powodując:
- aktywację makrofagów
- wzbudzenie limfocytów NK
- zwiększenie wytwarzania IL-2, TNF i IFN-gamma.
Takie działanie wykazuje nie poddany obróbce termicznej, rozgnieciony czosnek. W wyniku zmiażdżenia powstaje aktywna forma alliny - allicyna, która wykazuje działanie antybiotyczne. W okresie przeziębień i grypy warto przygotować dla całej rodziny wzmacniający odporność syrop z czosnku, miodu i cytryny.
Cebula
Świeża cebula, jej wyciągi i sok działają bakteriobójczo i bakteriostatycznie, naturalnie wspomagając organizm w walce z drobnoustrojami. Warto dodawać ją jako dodatek np. do sałatek - nie tylko wzbogaci ich smak, ale również wspomoże walkę z infekcjami.
Pamiętaj, że czosnku i cebuli nie powinno przechowywać się w lodówce, ponieważ tracą one cenne właściwości lecznicze.
O czym warto pamiętać chcąc zwiększyć swoją odporność?
Poza włączeniem do swojej diety powyższych produktów roślinnych, które zwiększają naturalną odporność warto zwrócić uwagę na swoje codzienne nawyki i zasady przestrzegania higieny. Na prawidłową pracę układu odpornościowego wpływają czynnki takie jaki:
- przestrzeganie podstawowych zasad higieny osobistej - częste, dokładne mycie rąk, zwłaszcza po powrocie do domu i przed posiłkami;
- ubiór dobrany odpowiednio do pogody;
- regularna aktywność fizyczna;
- odpowiednia ilość snu;
- oraz zdrowa, urozmaicona dieta.
Zioła na odporność w aptece
Większość powyższych roślin kupisz w aptece w postaci ziół do zaparzania (Jarzębina Owoc), herbat owocowych (Dzika róża Herb.owoc. Apteo Natura, Zielnik DOZ Herbatka owocowa z hibiskusem Dzika Róża), syropów (Dzika Róża 100% Sok EkaMedica, Syrop Czarny bez, Acerola 100%).
Dostępność tych preparatów sprawdzisz w serwisie ktomalek.pl
Autor
Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.