Dieta kopenhaska - na czym polega? Czy to skuteczny sposób na odchudzanie?

Trendy w dietetyce zmieniają się z roku na rok. Pojawiają się coraz to nowe diety, kuszące utratą wagi bez wielkich wyrzeczeń. Jedną z takich diet jest dieta kopenhaska. Na czym polega? Czy można na niej skutecznie schudnąć? Czy niesie ze sobą jakieś niebezpieczeństwa dla zdrowia?

Artykuł rekomendowany przez:
dieta kopenhaska

Dieta kopenhaska

Dieta kopenhaska polega na ścisłym przestrzeganiu jadłospisu, rozpisanego na 13 dni, stąd nazywana jest także “dietą 13-dniową”. Jest to dieta niskokaloryczna z mocno ograniczonym spożyciem węglowodanów, czyli pieczywa, kasz i makaronów. Główna wartość energetyczna posiłków pochodzi ze spożycia białka. Pacjent stosujący się do diety nie powinien także pić alkoholu i jeść wszelkiego rodzaju słodyczy. Dieta zaleca duże spożycie mięsa, jaj oraz kawy. Dieta kopenhaska jest dietą niskokaloryczną - całkowita wartość energetyczna, dostarczona każdego dnia nie powinna przekraczać 800 kalorii. Twórcy diety zapewniają, że pacjent stosujący się do zaleceń w ten sposób poprawi swój metabolizm i przyspieszy przemianę materii.

Główne zalecenia diety kopenhaskiej

Oprócz ściśle określonego jadłospisu na każdy z 13 dni diety, dieta kopenhaska określa pewne zalecenia: 

  • Codziennie należy wypijać co najmniej 2 litry płynów
  • Nie wolno żuć gumy
  • Można spożywać tylko chude ryby
  • Nie powinno się używać przypraw
  • Nie wolno zmieniać kolejności dni diety
  • Diety kopenhaskiej nie wolno stosować dłużej niż 13 dni, raz na dwa lata
  • Należy ściśle przestrzegać 13-dniowego jadłospisu
  • Ponieważ dieta kopenhaska jest dietą bardzo rygorystyczną, dozwolone jest stosowanie multiwitamin i suplementów (np. Centrum Energia, Multiwitamina Colfarm, Vita-miner, Bodymax, Bodymax Active, Bodymax Plus, Bodymax Sport, Floradix, Vita-min).

Pamiętaj, że dostępność tych i innych preparatów multiwitaminowych w aptekach w Twojej okolicy możesz sprawdzić w serwisie KtoMaLek.pl.

Jeżeli pacjent nie zastosuje się, do którejś zasady powinien natychmiast przerwać dietę. Do diety można powrócić, jednak nie wcześniej niż za 3 miesiące. 

Jadłospis

W Diecie kopenhaskiej każdy posiłek jest ściśle określony w jadłospisie. Posiłki różnią się między sobą w zależności od dnia. Przykładowo, na śniadania przewidziane są m.in.: kubek czarnej kawy z kostką cukru (sam), kubek herbaty bez cukru (sam), kubek czarnej kawy z kostką cukru wraz z małą kromką chleba czy duża starta marchewka z sokiem z cytryny. Zalecanym obiadem mogą być m.in. 2 jajka na twardo ze szklanką gotowanego brokułu lub szpinaku i pomidorem, befsztyk wołowy z sałatą czy kawałek gotowanej lub smażonej bez tłuszczu ryby (bez dodatków). Na kolację pacjenci mogą zjadać np. chudą szynkę z jogurtem, kompot z owoców czy gotowane jajka na twardo.
Posiłki powinny być spożywane w następujących porach:

  • Śniadanie: między godziną 8 a 9
  • Obiad: między godziną 12 a 14
  • Kolacja: między godziną 17 a 18.

Czy dieta kopenhaska jest bezpieczna?

Niestety, dieta kopenhaska nie jest bezpieczna dla naszego zdrowia. W profesjonalnym piśmiennictwie medycznym nie znajdziemy pozytywnych opinii, dotyczących stosowania tej diety. Nie przeprowadzono także żadnych badań, potwierdzających jej skuteczność. Dla pacjentów kusząca jest szybka utrata wagi - w związku z tym nie zdają sobie sprawy z tego, że jest to dieta wyniszczającą organizm. Z racji wielu ograniczeń diety, organizm czasie jej stosowania nie otrzymuje odpowiednich substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych, koniecznych do jego właściwego funkcjonowania. Dzienna wartość energetyczna jest zbyt mała, aby organizm mógł sprawnie funkcjonować - nie dostarcza nawet połowy dziennego zapotrzebowania energetycznego! Na szczęście dieta nie trwa długo, bo niecałe dwa tygodnie. Nie zmienia to jednak faktu, że stosowanie diety kopenhaskiej może doprowadzić m.in. do omdleń, zasłabnięć, a nawet do anemii. 

Kształtowanie złych nawyków

Warto także zaznaczyć, że dieta kopenhaska nie uczy właściwego żywienia, ani odchudzania się. Właściwe odchudzanie powinno polegać na stopniowym wprowadzaniu zmian do swojego jadłospisu, które będą przestrzegane już na zawsze. Dieta kopenhaska kusi pacjentów szybką, ale i niebezpieczną dla zdrowia utratą wagi w zbyt krótkim czasie. Przy prawidłowym odchudzaniu pacjent powinien tracić około 0.5-1 kg na miesiąc, a dieta kopenhaska oferuje redukcję wagi o nawet 7-20 kg w ciągu niecałych dwóch tygodni. Tak gwałtowny spadek masy zwiększa ryzyko ponownego przybrania na wadze, czyli efektu jo-jo.

 

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Kategorie:  Odżywianie i Diety

Więcej artykułów