Laktoferyna - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania, skutki uboczne

W ostatnich latach pojawia się coraz więcej doniesień o wielokierunkowym działaniu laktoferyny. Przypisuje się jej właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz immunoregulacyjne. Czy laktoferyna może wspomagać wchłanianie żelaza? Czy warto stosować laktoferynę w okresie obniżonej odporności?

Artykuł rekomendowany przez:
Mleko nalewane do szklanki.

Czym jest laktoferyna?

Laktoferyna jest białkiem z rodziny transferyn, co oznacza, że odpowiada za wychwyt jonów żelaza z układu pokarmowego i jego transport do tkanek, gdzie następnie zostaje uwolnione i odpowiednio wykorzystane. Największe ilości laktoferyny znajdują się w siarze, czyli pierwszym mleku matki, dzięki czemu noworodki mają zapewnioną optymalną podaż żelaza, pomimo jego stosunkowo niewielkiej ilości w mleku. 

Kluczowym zagadnieniem jest jednak fakt, iż laktoferyna jest białkiem, co oznacza, że po podaniu doustnym zostanie strawiona przez enzymy trawienne (m.in. pepsynę, znajdującą się w żołądku) i tym samym nie będzie pełnić wyżej wymienionych funkcji w dojrzałym organizmie. Inaczej przedstawia się sytuacja u noworodków - ich układ pokarmowy jest niedojrzały, a pH żołądka dużo wyższe, dzięki czemu laktoferyna nie jest do końca trawiona i może optymalizować wchłanianie żelaza w jelicie. Dojrzały organizm rozłoży laktoferynę na aminokwasy, które później będą mogły zostać budulcem do syntezy tego białka, ale o tym gdzie i w jakiej ilości ona zajdzie, zadecyduje już sam organizm.

Czy laktoferyna ułatwia przyswajanie żelaza?

Laktoferyna w osoczu jest wydzielana głównie przez neutrofile - komórki układu odpornościowego odpowiedzialne za szybką odpowiedź immunologiczną. Wzrost stężenia tego białka w osoczu może świadczyć zatem o toczącej się infekcji bakteryjnej. 

Dzięki wiązaniu jonów żelaza, laktoferyna zmniejsza jego dostępność dla bakterii, które wykorzystują je do swojego wzrostu i rozwoju. Ponadto, laktoferyna może bezpośrednio uszkadzać ścianę komórkową drobnoustrojów, łącząc się z lipopolisacharydami na ich powierzchni, doprowadzając do wycieku zawartości komórek bakteryjnych i ich śmierci.

Laktoferyna wzmaga także ruchliwość bakterii, przez co utrudnia im tworzenie biofilmu - wielokomórkowej struktury, która zwiększa ich przyczepność do błon biologicznych i wydziela substancje, które utrudniają dostęp antybiotykom.

Podsumowując, laktoferyna jest niezbędnym białkiem, uczestniczącym w procesach mających na celu walkę z drobnoustrojami. Dzięki jego wysokiej zawartości w mleku matki, noworodek nie jest bezbronny w zetknięciu się z patogenami, pomimo niedojrzałego układu odpornościowego. Dojrzały organizm wytwarza zaś laktoferynę w zależności od potrzeb, samodzielnie.

Czy laktoferyna wzmacnia odporność? Laktoferyna - przeciwwskazania i skutki uboczne

Laktoferyna została uznana przez światowe organizacje, takie jak Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz Agencję Żywności i Leków (FDA) za preparat bezpieczny, nadając jej status bezpieczeństwa GRAS (Generally Recognize as Safe). Status ten nadaje się substancjom uważanym za bezpieczne w stosowaniu,  w warunkach zamierzonego użycia. Oznacza to, że preparaty zawierające w składzie laktoferynę (Laktoferyna bLF Forte, Lactoferrin, Laktoferyna igG) rzadko powodują działania niepożądane. 

Wybrane preparaty znajdziesz i zarezerwujesz w pobliskiej aptece za pomocą portalu KtoMaLek.pl.

Pamiętaj również, że laktoferyna może powodować reakcje alergiczne u pacjentów ze stwierdzonym uczuleniem na białka mleka krowiego.   


Bibliografia:

  1. Gajda-Morszewski, P., Śpiewak, K. (2015). Laktoferyna - białko multipotencjalne. Zeszyty Naukowe Towarzystwa Doktorantów UJ Nauki Ścisłe, 10, 1.
  2. Lauterbach, R.,Kamińska, E., Michalski, P., Lauterbach, J. (2016). Laktoferyna – glikoproteina o dużym potencjale terapeutycznym. Developmental Period Medicine, XX, 2.

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Więcej artykułów