Nadciśnienie a dieta. Co jeść przy nadciśnieniu?

Odpowiednia dieta jest jednym z podstawowych elementów leczenia nadciśnienia tętniczego. Do najważniejszych zasad należy ograniczenie podaży soli oraz unikanie spożywania tłustych potraw. Co jeść, a jakich produktów należy unikać w diecie przy nadciśnieniu? Jakie techniki kulinarne będą najbardziej odpowiednie dla chorych na nadciśnienie?

Artykuł rekomendowany przez:
Co jeść przy nadciśnieniu?

Normy ciśnienia - kiedy mówimy o nadciśnieniu

Aby zdiagnozować nadciśnienie tętnicze, konieczna jest wizyta u lekarza, który po przeprowadzeniu dokładnego wywiadu lekarskiego i przeanalizowaniu symptomów będzie mógł zlecić szerszą diagnostykę w tym kierunku. W dalszej kolejności wykonywane są badania laboratoryjne krwi oraz moczu. Często należy wykonać również badanie obrazowe, aby móc precyzyjnie określić stan zdrowia pacjenta. Podstawowym badaniem, określającym wartość ciśnienia jest jego pomiar, przy użyciu ciśnieniomierza. Wyniki wskazujące na prawidłowe ciśnienie krwi mieszczą się w przedziale 120–129/80–84 mm Hg. Nadciśnienie można stwierdzić, gdy ciśnienie skurczowe jest na poziomie 130–139 mm Hg oraz ciśnienie rozkurczowe 85–89 mm Hg.

Objawy nadciśnienia tętniczego

Przed zdiagnozowaniem nadciśnienia organizm wysyła nam sygnały, które mogą być zwiastunem choroby. Do objawów nadciśnienia zaliczyć można:

Nie należy bagatelizować żadnych dolegliwości ze strony naszego organizmu. Jeśli niepokojące symptomy pojawiają się dość często, należy udać się do lekarza i skonsultować niepokojące nas objawy.

Modyfikacje stylu życia u osób z nadciśnieniem

Aby wspomóc farmakologiczne leczenie nadciśnienia tętniczego należy wprowadzić kilka zmian:

  • W razie potrzeby zredukować masę ciała, a gdy jest ona w normie starać się ją utrzymać - BMI powinno wynosić 18,5 - 24,9.
  • Zaprzestać palenia tytoniu.
  • Ograniczyć spożycie alkoholu.
  • Zwiększyć aktywność fizyczną.
  • Zmniejszyć podaż soli.
  • Ograniczyć spożywanie tłustych potraw.
  • Zwiększyć udział warzyw i owoców w diecie.

Co jeść przy nadciśnieniu?

Najczęściej rekomendowaną dietą, przynoszącą najlepsze korzyści zdrowotne jest dieta DASH (z ang. Dietary Approaches to Stop Hypertension). Nie należy do rygorystycznych modeli żywienia przez co, osoby borykające się z problemami ciśnieniowymi chętnie po nią sięgają. Jej głównym celem jest poprawa wydolności układu krwionośnego. Dieta ta jest zdrowym stylem odżywiania, dlatego nie ma określonego czasu stosowania.

Jakie produkty należy jeść w diecie DASH?

Stosując dietę DASH należy zwrócić uwagę na kilka elementów:

  • Nabiał - wybieramy chude produkty mleczne bogate w wapń i białko: mleko i twaróg o niskiej zawartości tłuszczu, kefir, jogurt czy maślanka.
  • Mięso i ryby - wybieramy gatunki chudych ryb np. dorsz, mintaj, karp oraz mięso z niską zawartością tłuszczu: kurczak oraz królik.
  • Owoce i warzywa - spożywać należy 4-5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Są one źródłem witamin oraz błonnika pokarmowego. W produktach dostępnych w aptece błonnik znaleźć można między innymi w SOLGAR Błonnik Multiple Fibre Formula, Błonnik jabłkowy, Humavit Multi-Błonnik, Bonafarm Błonnik owsiany.
  • Sól - podlega bardzo dużym restrykcjom. Dziennie dozwolone jest spożycie 4 gramów soli. Jest to wartość odpowiadające ¾ małej łyżeczki. Pamiętajmy! Sól znajduje się praktycznie we wszystkich produtkach spożywczych m.in w wędlinach, pieczywie, przekąskach. Należy to uwzględnić w codziennej dozwolonej porcji soli.
  • Tłuszcze - należy zwiększyć udział tłuszczów roślinnych kosztem tłuszczów zwierzęcych. Warto sięgać po oliwę z oliwek do skropienia kanapek czy olej rzepakowy do smażenia. Eliminacji podlega smalec, masło oraz tłuste kawałki mięs.
  • Potas - zawarty w warzywach oraz owocach ma korzystne działanie w leczeniu nadciśnienia. Możemy go dostarczyć również wraz z Olimp Potas, Potas 320 mg Activlab Pharma, Now Foods Potas 99 mg (GLUKONIAN POTASU).

Dostępność tych oraz wielu innych preparatów w aptekach w Twojej okolicy można sprawdzić na portalu KtoMaLek.pl.

Jakie techniki kulinarne zalecane są chorym na nadciśnienie?

Aby ograniczyć spożycie tłuszczu należy zastosować następujące techniki kulinarne: pieczenie, gotowanie, duszenie lub parowanie. Smażenie dostarcza nam bardzo dużych ilości tłuszczu, dlatego nie jest zalecane w diecie DASH. Warzywa i owoce najlepiej spożywać w postaci surowej - w wysokiej temperaturze cenne witaminy ulegają degradacji.

Dieta DASH w nadciśnieniu tętniczym jest najlepszym wyborem. Stanowi zróżnicowany model odżywiania, w którym wszystkie składniki są odpowiednio dostarczane wraz z dietą. Wystarczy stosować się do kilku prostych zasad, wspomagających walkę z chorobą.

Bibliografia

  1. mgr inż. A. Cichocka, "Dieta DASH – gwiazda wśród diet", Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Dostępne na: https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/dieta-dash-gwiazda-wsrod-diet/
  2. Nadciśnienie tętnicze – zalecenia i jadłospis. Dostępne na: https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-krazenia/nadcisnienie-tetnicze-zalecenia-i-jadlospis/
  3. Dr n. med. D. Wnęk, "Dieta w nadciśnieniu tętniczym", Medycyna Praktyczna dla Pacjentów. Dostępne na: https://www.mp.pl/pacjent/nadcisnienie/informacje/dietaiwysilek/73394,dieta-wnadcisnieniu-tetniczym

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Więcej artykułów