Czy nabiał jest szkodliwy?

Nabiał to jedna z grup produktów spożywczych wokół której, krąży bardzo wiele kontrowersji, mitów czy półprawd. Są wśród nas tacy, którzy bez nabiału nie wyobrażają sobie życia, ale są i tacy, którzy unikają go jak ognia. Jak to w końcu jest z tym nabiałem – jeść, czy nie jeść? Jak jego spożywanie wpływa na nasze zdrowie? Kto powinien unikać nabiału i czy naprawdę jest się czego obawiać?

Artykuł rekomendowany przez:
Czy nabiał jest szkodliwy?

Nabiał i jego właściwości odżywcze

Nabiał to grupa wyrobów spożywczych o wielu właściwościach odżywczych. Produkty nabiałowe wytwarzane są z mleka. Zalicza się do nich: jogurty naturalne, sery, maślankę, kefir oraz śmietanę. W wyniku poddania mleka działaniu specjalnych kultur bakteryjnych, otrzymuje się fermentowane napoje takie jak jogurt czy kefir, natomiast w procesie ukwaszenia mleka produkowane są sery. Dużą grupę stanowią sery podpuszczkowe dojrzewające, które podzielić można na twarde, pleśniowe oraz topione. Produkty nabiałowe posiadają bardzo urozmaicony skład oraz dostarczają wiele niezbędnych składników regulujących i budulcowych. Posiadają wysoką zawartość białka o dużej przyswajalności, a także są jednym z lepszych źródeł wapnia. Ponadto, znaleźć w nich możemy związku fosforu, potasu, magnezu, cynku, miedzi, manganu, kobaltu, a także witaminy z grupy B. Nabiał to grupa produktów będąca – jak widać – źródłem wielu korzystnych składników dla organizmu. U większości osób nie ma potrzeby jego eliminacji, poza kilkoma wyjątkami.

Nabiał i nietolerancja laktozy

Mleko i produkty mleczne zaliczane są do żywności o dużej gęstości odżywczej. Wiąże się to z dużym wykorzystaniem składników mineralnych przez organizm człowieka. Wyjątek może stanowić laktoza. Jest to cukier mleczny składający się z glukozy i galaktozy występujący nie tylko w mleku krowim, ale także w kobiecym. Aby laktoza została strawiona potrzebny jest enzym laktazy rozkładający ją na mniejsze cząsteczki. Niestety, u niektórych osób wraz z wiekiem, enzym ten ulega zanikowi. Dochodzi wtedy do niedoboru tego enzymu powodując rozwinięcie się nietolerancji laktozy. Objawia się ona nudnościami, wymiotami, uciążliwymi bólami brzucha, a także wzdęciami. Leczenie nietolerancji polega na wyeliminowaniu z diety produktów będących źródłem laktozy. Dla osób cierpiących na hipolaktazję, wybór produktów mlecznych nie będzie zbyt dobrym pomysłem. Należy pamiętać, iż w sklepach możemy znaleźć wiele produktów bez laktozy np. mleko, jogurty czy serki, będące często dobrym zamiennikiem tradycyjnych wyrobów mlecznych. Dodatkowo, preparaty wspomagające trawienie laktozy znaleźć można również w aptekach pod nazwą: Lactocontrol, Lactaza Tabs.

Nabiał i alergia na białka mleka krowiego

Alergia na białka mleka krowiego głównie dotyczy niemowląt i małych dzieci. Mleko bogate jest w kilkanaście różnych rodzajów białek, mogących wywołać reakcje alergiczne. W większości przypadków alergia ustępuje wraz z wiekiem. W tym przypadku, zaleca się wykluczenie mleka i jego przetworów, gdyż wynikiem ich spożywania mogą być uciążliwe dolegliwości ze strony układu oddechowego i pokarmowego.

Jak nabiał wpływa na zdrowie?

Produkty nabiałowe są doskonałym źródłem wapnia dostarczającym od 45-70 % całkowitego zapotrzebowania na ten składnik. Zbyt mała ilość wapnia w diecie, może prowadzić do ubytków w masie kostnej w wyniku czego, rozwija się osteoporoza. Konsumpcja mleka zmniejsza ryzyko osteoporozy i stanu zmniejszonej gęstości mineralnej kości. Analiza przeprowadzonych badań wskazuje również, iż spożycie nabiału może wiązać się ze wspomaganiem redukcji tłuszczu zapasowego i zmniejszonym ryzykiem występowania nadwagi bądź otyłości. Produkty mleczne mogą, ale nie muszą wpływać na stan skóry i występowanie trądziku. Należy pamiętać, że na jego rozwój ma wpływ wiele innych aspektów między innymi: wysoko przetworzone jedzenie oraz wysoki indeks i ładunek glikemiczny.

Nabiał okiem dietetyka

Jak to właściwie jest z tym nabiałem? To zależy. Są to produkty, z których warto korzystać, ale możliwe jest również ich całkowite zastąpienie produktami roślinnymi. W przypadku osób rezygnujących z nabiału, warto zadbać o prawidłową podaż wapnia i znać jego roślinne źródła, ograniczając tym samym ryzyko wystąpienia osteoporozy. Jeżeli do tej pory spożywaliśmy nabiał bez wpływu na samopoczucie – nie ma konieczności jego eliminacji. U większości osób nie ma powodów do rezygnacji z produktów mlecznych, jednak jak wszystko, mają one swoje wady i zalety. We wszystkim należy znaleźć złoty środek, a przede wszystkim warto słuchać swojego organizmu.

Dostępność tych oraz wielu innych preparatów w aptekach w Twojej okolicy można sprawdzić na portalu KtoMaLek.pl.

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Kategorie:  Odżywianie i Diety

Więcej artykułów