Szpinak wartości odżywcze i lecznicze. Dlaczego warto jeść szpinak?
Szpinak należy do grupy zielonych warzyw liściastych. Mityczna zmora przedszkolaków, a często również osób dorosłych. Poniższy artykuł przedstawi nowe opcje na wkomponowanie tego warzywa w codzienny jadłospis. A dlaczego warto go jeść? Sprawdźmy.
Pochodzenie i sezonowość szpinaku
Szpinak pochodzi ze starożytnej Persji - stąd jego dawna nazwa: perskie ziele. Szpinak można dostać w sklepach przez cały rok, ponieważ nadaje się do mrożenia i to właśnie w takiej formie jest najczęściej kupowany przez konsumentów. W polskich ogródkach okres, gdy zbiera się szpinak zaczyna się w połowie czerwca i trwa aż do nadejścia mrozów. Młode listki szpinaku najlepiej smakują na surowo, np. w sałatkach. Proces mrożenia nie niszczy większości cennych składników, dlatego taka forma sprawdzi się w kuchni. Warto wybierać wtedy mrożone, całe lub rozdrobnione liście szpinaku bez dodatku śmietany.
Jakie wartości odżywcze kryje w sobie szpinak?
Szpinak jest warzywem ubogoenergetycznym, świetnym źródłem folianów, witaminy K, A, E i C. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy w postaci beta karotenu, luteiny i zeaksantyny wpływa korzystnie na wzrok. Dodatkowo, błonnik pokarmowy znajdujący się w szpinaku wspomaga prawidłową pracę jelit.
Zawartość poszczególnych składników odżywczych w 100 gramach liści szpinaku:
- wartość energetyczna - 22 kcal
- żelazo - 2,8 mg
- witamina A - 707 µg
- witamina E - 1,88 mg
- witamina K - 560 µg
- witamina C - 67,8 mg
- foliany - 193 µg
- błonnik pokarmowy - 2,1 g
- beta-karoten - 4243 µg
- luteina i zeaksantyna - 12198 µg
Ciekawostka!
Przez wiele lat szpinak uchodził za bardzo dobre źródło żelaza. Przypisywano mu prawie 10-cio krotnie wyższą zawartość tego składnika. Z biegiem czasu okazało się, iż popełniono błąd, gdyż szpinak nie należy do jego dobrych źródeł. Ponadto, żelazo występujące w szpinaku to żelazo niehemowe, które jest słabo przyswajalne przez organizm człowieka.
Szpinak w walce z wolnymi rodnikami
Szpinak jest skarbnicą przeciwutleniaczy - witaminy A,E,C i beta-karoten to prawdziwe bomby zwalczające stres oksydacyjny. Ich podaż z dietą ma ogromny wpływ na stan naszego zdrowia. Prawidłowa podaż witamin antyoksydacyjnych wpływa na neutralizację wolnych rodników i zmniejsza ich szkodliwe działanie. Odpowiednia ilość warzyw w diecie (szczególnie tych zielonych do których zalicza się szpinak) może znacznie wpłynąć na zmniejszenie ryzyka rozwoju m.in. chorób układu krążenia: miażdżycy czy nadciśnienia tętniczego.
Czy szpinak wpływa na zdrowie już od poczęcia?
W szpinaku znajduje się duża ilość kwasu foliowego, który jest niezbędny w okresie prekoncepcyjnym, a także później, podczas całej ciąży przeciwdziała wadom cewy nerwowej u płodu. Dlatego, oprócz zalecanej suplementacji, warto zadbać o dostarczanie folianów również z naturalnych źródeł.
Kwas foliowy znajduje się we wszystkich suplementach dla kobiet ciężarnych, a ich wybór w aptece jest bardzo duży. Znaleźć możemy preparaty takie jak: Folik, Femibion, Olimp Kwas Foliowy, Pregna Plus. Ich dostępność w najbliższej aptece możesz sprawdzić bez wychodzenia z domu na portalu KtoMaLek.pl.
Kto powinien uważać na szpinak?
- Osoby przyjmujące leki przeciwkrzepliwe (m.in. acenokumarol, warfaryna) - szpinak zawiera dużo witaminy K, na którą szczególnie należy uważać ze względu na interakcje, które zachodzą pomiędzy tą witaminą, a wyżej wymienionymi lekami.
- Osoby zmagające się z kamicą nerkową - liście szpinaku zawierają dużo szczawianów, które trzeba wykluczyć przy tym schorzeniu. Niepożądane działanie szczawianów można zminimalizować dodając mleko lub śmietanę do potraw ze szpinakiem.
Zastosowanie szpinaku w kuchni
Szpinak należy do bardzo uniwersalnych produktów, mających wszechstronne zastosowanie w kuchni. Przyrządzanie go nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Świetnie sprawdza się jako dodatek do: ciast, pierogów, koktajli, makaronów, zup czy sałatek. Nawet największy przeciwnik szpinaku znajdzie dla siebie odpowiednią formę podania go zarówno w opcji wytrawnej jak i słodkiej.
Uwaga!
Aby organizm przyswoił jak najwięcej beta-karotenu ze szpinaku należy łączyć go ze źródłem tłuszczu np. oliwa z oliwek do sałatek czy płatki migdałowe do koktajli.
Autor
Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.