Pierzga pszczela - co to jest? Jak stosować pierzgę?
Każdy z nas przynajmniej raz w życiu skosztował miodu pszczelego. Wiele osób stosuje go jako domowy sposób na zwiększenie odporności jesienią i zimą, jako dodatek do herbaty i różnych mieszanek. Czasem słyszymy też o preparatach pyłku pszczelego, ale pierzga – wydaje się już o wiele bardziej tajemnicza. Czym jest pierzga? Jakie przynosi korzyści dla naszego zdrowia? I jak ją stosować?
Co to jest pierzga?
Pierzga pszczela jest podstawowym pokarmem pszczół, który wytwarzają wewnątrz ula. Powstaje z mieszaniny pyłku kwiatowego zebranego przez pszczoły robotnice ze śliną i miodem (obnóża). Tak powstałe grudki pyłkowe są transportowane przez pszczoły do ula, następnie pakowane w plastrach, gdzie fermentują w obecności bakterii kwasu mlekowego, tworząc pierzgę. Pszczelarze wybierają pierzgę wprost z ula – oczywiście, nie mogą zabrać jej za dużo, ponieważ to nią żywią się pszczoły. W pasiece uzyskuje się mniejsze ilości pierzgi niż pyłku, co czyni ją droższym towarem.
Jak wygląda i smakuje pierzga pszczela?
Pierzga ma formę grudek o ciemnobrązowej barwie i nieregularnym kształcie. Nie jest tak kulista, jak pyłek, ma też dużo twardszą konsystencję. Często wskazuje się na mniej przyjemnym smak, który opisywany jest jako bardziej żywiczny, kwaskowaty - można go nieco zamaskować, stosując np. pierzgę w miodzie.
Skład pierzgi pszczelej
Pierzga pszczela bywa uznawana za jeden z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. W jej składzie znajdują się zarówno podstawowe składniki odżywcze – węglowodany, tłuszcze i białka, jak również witaminy i minerały.
Skład pyłku i pierzgi nieco się różni. Jest to spowodowane procesem fermentacji, który zachodzi w trakcie produkcji pierzgi. Wtedy też białka występujące w pyłku ulegają rozkładowi do aminokwasów - a takie mniejsze cząsteczki są lepiej przyswajalne przez nasz organizm. Pierzga jest także bogatsza w cukry i kwas mlekowy. Co więcej, pszczoły wzbogacają pierzgę swoją śliną, enzymami trawiennymi, miodem i innymi substancjami. Pierzga zawiera wiele aminokwasów egzogennych, czyli takich, które musimy przyjmować z pokarmem, bo nasz organizm nie potrafi sam ich wytwarzać. Ważne są szczególnie te zawierające siarkę, ponieważ są niezbędne do zachowania prawidłowej kondycji skóry, włosów i paznokci. W pierzdze występują zarówno tłuszcze nienasycone, jak i nasycone. Tutaj wspomnieć należy o NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych – linolowym, gamma-linolenowym czy arachidowym, a także niewielkiej ilości fitosteroli. Znajdziemy w niej także węglowodany oraz kwasy nukleinowe. Pierzga pszczela, podobnie jak pyłek, jest bogatym źródłem witamin A i E – również potrzebnych naszej skórze i włosom. Dodatkowo występują w niej witamina C i większość witamin z grupy B – kwas pantotenowy, foliowy, biotyna, wit. B1, B2, B3. Spośród biopierwiastków można wymienić podstawowe minerały, takie jak magnez i wapń, sód i potas, a także pierwiastki śladowe: miedź, selen, cynk, krzem, chrom czy mangan.
Właściwości i zastosowanie pierzgi
Bogactwo składników odżywczych sprawia, że pierzga pszczela jest świetnym środkiem do odżywienia i ogólnego wzmocnienia organizmu. Sprawdzi się jako naturalny preparat „na skórę, włosy i paznokcie”, w rekonwalescencji, w problemach z apetytem, a także u osób aktywnych fizycznie.
Wszystkie te działania wynikają jedynie z dużej zawartości związków odżywczych w pierzdze. Pomimo, iż mówi się czasem o jej właściwościach immunostymulujących, a nawet przeciwnowotworowych oraz wspomagających leczenie chorób wątroby i układu krążenia, to na razie trzeba zachować do nich odpowiedni dystans. W żadnej chorobie taki produkt nie zastąpi leków. Niemniej jednak warto zauważyć, że zdrowa dieta oraz zaopatrzenie organizmu we wszystkie potrzebne związki mają nieocenione znaczenie w trakcie każdej terapii.
Gdzie kupić pierzgę?
W pierzgę najlepiej zaopatrzyć się u zaufanego pszczelarza. Znajdziemy ją też w sklepach ze zdrową żywnością. A w aptekach można dostać pierzgę w postaci granulatu (Pierzga granulat, Pierzga Miodziarze, Pierzga Dutkowiak, Pierzga Pszczela Suszak).
A dostępność powyższych produktów w aptekach w Twojej okolicy możesz sprawdzić w serwisie KtoMaLek.pl.
Jak stosować pierzgę pszczelą?
Podobnie jak pyłek, najlepiej jest stosować pierzgę w postaci zmielonej (np.: w młynku do kawy) lub też namoczyć ją w wodzie, by napęczniała - dzięki temu zwiększymy biodostępność jej cennych składników.
A jak włączyć ją do swojej codziennej diety? Można dodawać ją do wody i napojów, do jogurtów, dań śniadaniowych, a także przyjmować na łyżeczce (samą lub w połączeniu z miodem). Można też kupić gotowe produkty, takie jak pierzga w miodzie lub miód z dodatkiem pierzgi i pyłku.
Nie ma ściśle określonych ilości pierzgi, którą należy spożywać - jednak tradycyjnie stosuje się łyżeczkę dziennie u dorosłych i pół łyżeczki u dzieci. Jak zawsze przy stosowaniu produktów naturalnych należy zachować umiar i kierować się rozsądkiem. Pierzgi, jak i pyłku, nie powinno się stosować cały czas - po około dwóch tygodniach należy zrobić przerwę.
Na co uważać stosując pierzgę?
Ze względu na duże ryzyko alergii, produkty pszczele najlepiej wprowadzać do diety stopniowo, obserwując reakcję organizmu. Pierzga nie jest zalecana u małych dzieci. Powyżej 3-4 roku życia można zacząć od niewielkiej ilości, stopniowo ją zwiększając i dbając o zachowanie przerw w stosowaniu.
Autor
Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.