Lokalizacja apteki – ktomalek

1. Wskaż,
gdzie jesteś

Wyszukiwanie leków online - ktomlek

2. Znajdź
potrzebny lek

Rezerwacja leków online - ktomalek

3. Zarezerwuj
on‑line

Odbiór leków w aptece - ktomalek

4. Odbierz
w aptece

Znajdź i zarezerwuj lek w najbliższej aptece!

Znajdź teraz najbliższe apteki

Kwas salicylowy – właściwości i zastosowanie

Redakcja KtoMaLek.pl 2021-06-11 14:28
Wzór kwasu salicylowego na różowym tle.

Kwas salicylowy to bioaktywna substancja pochodzenie roślinnego szeroko wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym. Znany i stosowany w leczeniu wielu chorób jest już od ponad 2 tysięcy lat. Jakimi zatem właściwościami charakteryzuje się ten kwas? Gdzie znalazł swoje zastosowanie kwas salicylowy?

Czym jest kwas salicylowy?

Kwas salicylowy (łac. Acidum salicylicum) jest pochodną kwasu benzoesowego. W środowisku naturalnym występuje w korze wierzby białej (łac. Salix alba) – obecna w niej salicyna zostaje przekszałcona w saligeninę, a ta z kolei w kwas salicylowy. Wierzbę białą można spotkać zarówno w Europie, Azji oraz w Afryce. Syntetycznie kwas salicylowy można otrzymać w reakcji Hermanna Kolbego – jest to proces dwuetapowy. Kwas salicylowy ma dwie pochodne: nieacetylowane oraz acetylowane. Do pochodnych nieacetylowanych zalicza się między innymi: salicylan sodu, salicylan fenylu, salicylan metylu. Przedstawicielem pochodnej acetylowanej jest powszechnie znana i wykorzystywana na szeroką skalę aspiryna (kwas acetylosalicylowy). Kwas salicylowy ma formę białego proszku, który dostępny jest w formie tabletek lub w postaci luźnej jako substancja do rozpuszczania w wodzie.

Jakie jest zastosowanie kwasu salicylowego?

Zastosowanie kwasu salicylowego jest bardzo wszechstronne. Wykorzystuje się go między innymi w:

  • ziołolecznictwie;
  • farmakologii – kwas salicylowy należy do grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ);
  • maściach stosowanych w leczeniu chorób skóry;
  • kardiologii podczas leczenia chorób serca oraz układu krążenia;
  • kosmetologii wykorzystywany w walce z zaskórnikami, rozszerzonymi porami oraz przy częstym występowaniu zapalenia mieszków włosowych;
  • stosowany w szamponach przeciwłupieżowych oraz dla włosów przetłuszczających się;
  • dzięki właściwościom keratolitycznym z powodzeniem wykorzystuje się go w walce z trądzikiem;
  • w roślinach pełni funkcje wzrostową, przyspiesza ukorzeniania sadzonek, spowalnia proces starzenia się liści, wspomaga kwitnienie oraz indukuje procesy obronne roślin;
  • jako mieszanina z kwasem mlekowym skutecznie wykorzystywany jest do wypalania brodawek;
  • w przemyśle spożywczym stosowany jest jako konserwant żywności.

Kwas salicylowy – właściwości

Kwas salicylowy oprócz działania przeciwbólowego, przeciwgorączkowego i przeciwzapalnego posiada właściowści:

  • keratolityczne – usuwa martwe komórki z naskórka;
  • dezynfekujące;
  • przeciwgrzybicze;
  • wspomaga procesy odnowy naskórka;
  • spłyca blizny oraz przebarwienia potrądzikowe.

Wykorzystanie kwasu salicylowego w kosmetologii

Kwas salicylowy w kosmetologii wykorzystywany jest bardzo często do leczenia trądziku pospolitego. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym oraz przeciwbakteryjnym skutecznie hamuje namnażanie bakterii odpowiedzialnych za powstawanie trądziku. Kwas salicylowy rozpuszcza się w tłuszczach, przez co sebum na powierzchni skóry nie hamuje jego działania. Kwas salicylowy przyczynia się do oczyszczenia oraz zwężenia porów, przez co również reguluje pracę gruczołów łojowych. Stosowany jest także w celu redukcji blizn oraz ujednolicenia kolorytu skóry. W aptece dostępne są różne preparaty kosmetyczne z kwasem salicylowym – są to np.: PHARMACERIS T MEDI ACNE-POINTGE Żel punkt., Pasta cynkowa z kw.salicyl., Pro Care Krem z kwasem pirogronowym azelainowym i salicylowym.

Dzięki łatwej dostępności kwasu salicylowego jego stosowanie jest bardzo rozpowszechnione w społeczeństwie. Leki zawierające kwas salicylowy oraz kosmetyki z łatwością dostaniemy w aptekach. Pamiętajmy o ostrożnym stosowaniu kwasu salicylowego. Przed wprowadzeniem kwasu należy zapoznać się z ulotkami oraz instrukcją dotyczącą jego stosowania. Nigdy nie nadużywajmy składników aktywnych, które w nadmiarze mogą okazać się niebezpieczne zarówno jeżeli chodzi o leki jak i kosmetyki. Umiar jest złotym środkiem na wszystko.

Dostępność tych oraz wielu innych preparatów w aptekach w Twojej okolicy możesz sprawdzić za pomocą portalu KtoMaLek.pl.


Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów