Książka "Ach, ten cukier!", czyli pigułka wiedzy na temat odżywiania w cukrzycy i insulinooporności
![](https://static.ktomalek.pl/blog/zdjecie/ach-ten-cukier-recenzja-ksiazki-anny-reguly.jpg)
Cukrzyca określana jest mianem choroby cywilizacyjnej i jest w tym wiele prawdy. Tylko w Polsce około 3 miliony pacjentów żyją ze zdiagnozowaną cukrzyca, a tysiące osób ma stan przedcukrzycowy lub nie zdaje sobie sprawy, że już ma cukrzycę. Wiele mówi się na temat profilaktyki tej choroby, szczególnie w kontekście odżywiania i aktywności fizycznej, lecz wielu osobom trudno jest wyłuskać wiarygodne informacje. W KtoMaLek.pl wspieramy inicjatywy, których celem jest szerzenie wiedzy i zdrowych nawyków, dlatego z przyjemnością objęliśmy patronatem medialnym książę „Ach, ten cukier!” autorstwa Anny Reguły.
Spożywamy coraz więcej cukru!
Spożycie cukru na osobę w Polsce każdego roku rośnie. Jeszcze w 2009 roku przeciętne roczne spożycie cukru utrzymywało się na poziomie 38,8 kg, lecz w 2019 było to już 42,1 kg! Problemem nie jest jednak spożywanie czystego cukru, a zwiększenie spożycia produktów przetworzonych, które są źródłem m.in. węglowodanów prostych. Ta rosnąca tendencja sprawia, że z roku na rok zwiększa się liczba osób otyłych i z nadwagą, a dane te są alarmujące. Szacuje się, że w 2025 roku otyły będzie co trzeci mężczyzna i co czwarta kobieta. Problem ten nie omija również dzieci i młodzieży.
Żywność przetworzona, obfitująca w cukry proste i tłuszcze nasycone, dodatni bilans kaloryczny i brak ruchu przyczyniają się do wzrostu masy ciała, a konsekwencją takiego stylu życia może być insulinooporność i w dalsze perspektywie cukrzyca.
"Ach, ten cukier!" - uderzenie wiedzą w złe nawyki
Książka autorstwa Anny Reguły to prawdziwe kompendium wiedzy na temat cukrzycy i insulinooporności, zdrowych nawyków żywieniowych, badań profilaktycznych oraz, co chyba najważniejsze, racjonalnego podejścia do diety i aktywności fizycznej. Książka porządkuje informacje na temat wspomnianych zaburzeń metabolicznych, opierając się na aktualnej wiedzy medycznej i aktualnych wytycznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Treści te, choć bardzo merytoryczne, wyłożone są w przystępny sposób. Całość podana jest w atrakcyjnej dla oka formie, co sprawia, że książkę czyta się z przyjemnością.
![Recenzja książki](https://ktomalek.pl/blog/zdjecie/recenzja-ksiazki-cukrzyca-i-insulinoopornosc.jpg)
Co znajdziemy w książce "Ach, ten cukier!"?
Książka podzielona jest na trzy części – teoretyczną, praktyczną i motywacyjną.
Część teoretyczna, a właściwie jej pierwszy rozdział, to spora dawka wiedzy na temat tego, czym są cukrzyca i insulinooporność, jakie występują rodzaje tych zaburzeń i w jaki sposób się one objawiają, czym się między sobą różnią oraz jaki może być ich związek ze schorzeniami tarczycy i PCOS. Sporo miejsca poświęcono też diagnostyce tych zaburzeń i metodom ich leczenia. Jeżeli do tej pory mieliśmy kłopot z usystematyzowaniem wiedzy na temat cukrzycy i insulinooporności, lektura tej części książki powinna pomóc uporać się z tymi zagadnieniami. Jest to o tyle ważne, że pomoże w przyswajaniu treści z dalszych części książki.
Mając wiedzę na temat natury zaburzeń, metabolicznych możemy płynnie przejść do rozdziału drugiego (tzw. plan działania) i zagadnień dotyczących komponowania diety. Autorka wyjaśnia, czym jest indeks i ładunek glikemiczny, jaką rolę w jadłospisie odgrywają węglowodany, tłuszcze i białka, a także rozprawia się z popularnymi mitami dietetycznymi. Czytelnik znajdzie też wiele wartościowych informacji na temat diety śródziemnomorskiej, diety DASH, diety niskowęglowodanowej oraz modnych ostatnio postów. Zastanawiacie się, czy będąc na diecie, możecie spożywać posiłki w restauracjach? To zagadnienie również zostało poruszone! Dalsza część książki to, nomen omen, pigułka wiedzy na temat farmakoterapii w cukrzycy i insulinooporności oraz suplementacji, a także masa wskazówek na temat codziennej aktywności fizycznej, konsekwencji niedoboru snu, czy roli właściwego nawodnienia organizmu.
![Recenzja książki](https://ktomalek.pl/blog/zdjecie/recenzja-ksiazki-ach-ten-cukier-dieta.jpg)
Część praktyczna pozwala wykorzystać zdobytą wiedze przy układaniu codziennych posiłków. Choć wydaje się, że jest tu dużo wzorów i tabelek, wszystkie te informacje przedstawione są w przyjemny dla oka i czytelny sposób, a czytelnik nareszcie wie, jak wyliczyć kaloryczność swojej diety, jaki jest optymalny deficyt kaloryczny, które produkty są rekomendowane w insulinooporności i cukrzycy typu 2 oraz które produkty odznaczają się najwyższym indeksem sytości.
Część motywacyjna przygląda się naszym nawykom żywieniowym od strony psychologicznej i wyjaśnia pewne mechanizmy, które mają wpływ na nasze codzienne wybory związane z dietą i aktywnością fizyczną. Warto poświęcić czas na ten rozdział, by wypracować sobie zdrowe podejście do diety i zmiany stylu życia.
Moc smacznych przepisów
Książka na temat zdrowego odżywiania w cukrzycy i insulinooporności nie mogłaby się obejść bez odpowiednich przykładów tego, jak zdrowo i smacznie jeść. W „Ach, ten cukier!” znajdziemy 60 przepisów na śniadania, obiady i kolacje, a także desery odpowiednie dla diabetyków. Są to zarówno tradycyjne dania, takie jak wytrawne i słodkie omlety, mięsa w aromatycznych sosach i potrawki, lecz także dania z różnych stron świata: gulasz afrykański z masłem orzechowym, makaron à la pad thai, azjatycki gulasz rybny z dorsza, czy fajitas z kurczakiem. Każdy przepis opatrzono informacją o ilości porcji, wartości odżywczej oraz apetycznymi zdjęciami, które wzmagają apetyt.
Tytuł: Ach, ten cukier!
Autor: Anna Reguła
Wydawnictwo: Wydawnictwo M
ISBN: 978-83-8043-6-268
Anna Reguła - dietetyk-praktyk, absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Od 2 lat właścicielka firmy Anna Reguła Dietetyka, współpracuje z pacjentami w zakresie dietoterapii nadwagi, otyłości i chorób dietozależnych. Założycielka jednego z najbardziej popularnych profili na instagramie o tematyce dietetycznej w Polsce (@niekoniecznie_dietetycznie). Autorka ebooków dietetycznych i kulinarnych, szkoleń dla sympatyków dietetyki w domowym zaciszu, niebanalnych jadłospisów oraz najbardziej popularnych i pomocnych infografik w internecie, a od niedawna również żywieniowa połówka psychodieta podcast.
Autor
Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.
Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.