Książka "Ach, ten cukier!", czyli pigułka wiedzy na temat odżywiania w cukrzycy i insulinooporności

Cukrzyca określana jest mianem choroby cywilizacyjnej i jest w tym wiele prawdy. Tylko w Polsce około 3 miliony pacjentów żyją ze zdiagnozowaną cukrzyca, a tysiące osób ma stan przedcukrzycowy lub nie zdaje sobie sprawy, że już ma cukrzycę. Wiele mówi się na temat profilaktyki tej choroby, szczególnie w kontekście odżywiania i aktywności fizycznej, lecz wielu osobom trudno jest wyłuskać wiarygodne informacje. W KtoMaLek.pl wspieramy inicjatywy, których celem jest szerzenie wiedzy i zdrowych nawyków, dlatego z przyjemnością objęliśmy patronatem medialnym książę „Ach, ten cukier!” autorstwa Anny Reguły.

Artykuł rekomendowany przez:

Spożywamy coraz więcej cukru!

Spożycie cukru na osobę w Polsce każdego roku rośnie. Jeszcze w 2009 roku przeciętne roczne spożycie cukru utrzymywało się na poziomie 38,8 kg, lecz w 2019 było to już 42,1 kg! Problemem nie jest jednak spożywanie czystego cukru, a zwiększenie spożycia produktów przetworzonych, które są źródłem m.in. węglowodanów prostych. Ta rosnąca tendencja sprawia, że z roku na rok zwiększa się liczba osób otyłych i z nadwagą, a dane te są alarmujące. Szacuje się, że w 2025 roku otyły będzie co trzeci mężczyzna i co czwarta kobieta. Problem ten nie omija również dzieci i młodzieży.

Żywność przetworzona, obfitująca w cukry proste i tłuszcze nasycone, dodatni bilans kaloryczny i brak ruchu przyczyniają się do wzrostu masy ciała, a konsekwencją takiego stylu życia może być insulinooporność i w dalsze perspektywie cukrzyca.

"Ach, ten cukier!" - uderzenie wiedzą w złe nawyki

Książka autorstwa Anny Reguły to prawdziwe kompendium wiedzy na temat cukrzycy i insulinooporności, zdrowych nawyków żywieniowych, badań profilaktycznych oraz, co chyba najważniejsze, racjonalnego podejścia do diety i aktywności fizycznej. Książka porządkuje informacje na temat wspomnianych zaburzeń metabolicznych, opierając się na aktualnej wiedzy medycznej i aktualnych wytycznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Treści te, choć bardzo merytoryczne, wyłożone są w przystępny sposób. Całość podana jest w atrakcyjnej  dla oka formie, co sprawia, że książkę czyta się z przyjemnością.

Recenzja książki

Co znajdziemy w książce "Ach, ten cukier!"?

Książka podzielona jest na trzy części – teoretyczną, praktyczną i motywacyjną.

Część teoretyczna, a właściwie jej pierwszy rozdział, to spora dawka wiedzy na temat tego, czym są cukrzyca i insulinooporność, jakie występują rodzaje tych zaburzeń i w jaki sposób się one objawiają, czym się między sobą różnią oraz jaki może być ich związek ze schorzeniami tarczycy i PCOS. Sporo miejsca poświęcono też diagnostyce tych zaburzeń i metodom ich leczenia. Jeżeli do tej pory mieliśmy kłopot z usystematyzowaniem wiedzy na temat cukrzycy i insulinooporności, lektura tej części książki powinna pomóc uporać się z tymi zagadnieniami. Jest to o tyle ważne, że pomoże w przyswajaniu treści z dalszych części książki.

Mając wiedzę na temat natury zaburzeń, metabolicznych możemy płynnie przejść do rozdziału drugiego (tzw. plan działania) i zagadnień dotyczących komponowania diety. Autorka wyjaśnia, czym jest indeks i ładunek glikemiczny, jaką rolę w jadłospisie odgrywają węglowodany, tłuszcze i białka, a także rozprawia się z popularnymi mitami dietetycznymi. Czytelnik znajdzie też wiele wartościowych informacji na temat diety śródziemnomorskiej, diety DASH, diety niskowęglowodanowej oraz modnych ostatnio postów. Zastanawiacie się, czy będąc na diecie, możecie spożywać posiłki w restauracjach? To zagadnienie również zostało poruszone! Dalsza część książki to, nomen omen, pigułka wiedzy na temat farmakoterapii w cukrzycy i insulinooporności oraz suplementacji, a także masa wskazówek na temat codziennej aktywności fizycznej, konsekwencji niedoboru snu, czy roli właściwego nawodnienia organizmu.

Recenzja książki

Część praktyczna pozwala wykorzystać zdobytą wiedze przy układaniu codziennych posiłków. Choć wydaje się, że jest tu dużo wzorów i tabelek, wszystkie te informacje przedstawione są w przyjemny dla oka i czytelny sposób, a czytelnik nareszcie wie, jak wyliczyć kaloryczność swojej diety, jaki jest optymalny deficyt kaloryczny, które produkty są rekomendowane w insulinooporności i cukrzycy typu 2 oraz które produkty odznaczają się najwyższym indeksem sytości.

Część motywacyjna przygląda się naszym nawykom żywieniowym od strony psychologicznej i wyjaśnia pewne mechanizmy, które mają wpływ na nasze codzienne wybory związane z dietą i aktywnością fizyczną. Warto poświęcić czas na ten rozdział, by wypracować sobie zdrowe podejście do diety i zmiany stylu życia.

Moc smacznych przepisów

Książka na temat zdrowego odżywiania w cukrzycy i insulinooporności nie mogłaby się obejść bez odpowiednich przykładów tego, jak zdrowo i smacznie jeść. W „Ach, ten cukier!” znajdziemy 60 przepisów na śniadania, obiady i kolacje, a także desery odpowiednie dla diabetyków. Są to zarówno tradycyjne dania, takie jak wytrawne i słodkie omlety, mięsa w aromatycznych sosach i potrawki, lecz także dania z różnych stron świata: gulasz afrykański z masłem orzechowym, makaron à la pad thai, azjatycki gulasz rybny z dorsza, czy fajitas z kurczakiem. Każdy przepis opatrzono informacją o ilości porcji, wartości odżywczej oraz apetycznymi zdjęciami, które wzmagają apetyt.

Tytuł: Ach, ten cukier! 
Autor: Anna Reguła
Wydawnictwo: Wydawnictwo M

ISBN: 978-83-8043-6-268

Anna Reguła - dietetyk-praktyk, absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Od 2 lat właścicielka firmy Anna Reguła Dietetyka, współpracuje z pacjentami w zakresie dietoterapii nadwagi, otyłości i chorób dietozależnych. Założycielka jednego z najbardziej popularnych profili na instagramie o tematyce dietetycznej w Polsce (@niekoniecznie_dietetycznie). Autorka ebooków dietetycznych i kulinarnych, szkoleń dla sympatyków dietetyki w domowym zaciszu, niebanalnych jadłospisów oraz najbardziej popularnych i pomocnych infografik w internecie, a od niedawna również żywieniowa połówka psychodieta podcast.

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Kategorie:  Cukrzyca Zdrowie

Więcej artykułów