Zioła i przyprawy a cukrzyca
Cukrzyca to jedna z najczęstszych chorób przewlekłych i wyzwanie nie tylko dla lekarzy, ale również dla dietetyków. Dzięki wprowadzonej farmakoterapii oraz diecie możemy znacząco wyregulować poziom cukru we krwi. Znaczenie pomocnicze posiadają zioła oraz przyprawy odpowiednio wkomponowane w codzienny jadłospis. Jakie zioła i przyprawy mają działanie obniżające poziom cukru we krwi?
Znaczenie diety u osób z cukrzycą typu 2
Odpowiednie odżywianie jest jednym z najistotniejszych czynników gwarantujących osiągnięcie właściwych wyników leczenia cukrzycy. Dostarczane pożywienie jest ważnym elementem wpływającym na regulację poziomu cukru we krwi. Podstawowym celem diety cukrzycowej jest dostarczenie odpowiedniej podaży energii oraz składników pokarmowych potrzebnych do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dla osób z nadwagą lub otyłością ważna jest redukcja masy ciała oraz utrzymanie jej na odpowiednim poziomie. Za pomocą diety oraz odpowiedniej farmakoterapii możliwe jest wyregulowanie stężenia glukozy we krwi.
Zioła i przyprawy a cukrzyca
Główne kierunki działania ziół dla zdrowia człowieka obejmują: obniżenie glikemii, poprawę wartości lipidogramu, obniżenie masy ciała i regulację przemiany materii. Dodatkowo, dzięki obecności zawartych w niej pozostałych surowców uzyskujemy wspomaganie pracy wątroby i nerek, działanie przeciwutleniające i immunostymulujące, wzmocnienie odporności, a także lekkie działanie hipotensyjne i rozkurczowe. Mieszanki ziołowe są zatem pomocne w łagodzeniu stanów towarzyszących cukrzycy oraz w terapii innych chorób współistniejących.
Imbir a cukrzyca
Imbir posiada w swoim składzie olejek eteryczny, który uważany jest za aktywny składnik tej rośliny. Niedawno przeprowadzone badania sugerują, że imbir posiada korzystny wpływ na obniżenie poziomu glukozy we krwi. Ponadto, w swoim składzie zawiera witaminy B1, B2 i C, a także sole mineralne, które korzystnie wpływają na odpornośc organizmu. Warto wprowadzić imbir do codziennej diety ponieważ może on odgrywać znaczącą rolę w profilaktyce zarówno cukrzycy jak i miażdżycy.
Lukrecja a cukrzyca
Korzeń lukrecji posiada w swoim składzie substancje, które odpowiadają za działanie immunostymulujące, antyalergiczne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz antyoksydacyjne. Dzięki zawartości amorfrutyny może obniżać poziom glukozy we krwi.
Miłorząb japoński a cukrzyca
Przygotowany ekstrakt z miłorzębu japońskiego może przynosić korzyści w leczeniu cukrzycy. Wykazano, że zmniejsza stres oksydacyjny związany z cukrzycą typu 2 regulując przeciwutleniające enzymy: dysmutazę ponadtlenkową 2 i glutation. Badanie nad działaniem wyciągu z miłorzębu nadal trwają.
Kurkuma a cukrzyca
Kurkuma jest przyprawą, która poprawia stan metabolizmu poprzez obniżenie poziomu cholesterolu, co przyczynia się do zmniejszenia liczby markerów stanu zapalnego. Hamuje ona powstawanie odporności na insulinę oraz obniża stężenie cukru we krwi. Może ona dodatkowo zapewnić ochronę przed powikłaniami związanymi z cukrzycą, takimi jak: uszkodzenie mózgu, chorób serca czy niszczenie tkanki oka.
Gojnik a cukrzyca
Gojnik inaczej zwany szałwią libańską jest rośliną leczniczą posiadającą szeroki zakres działania. Wykorzystywano go do przyspieszania regeneracji i gojenia się ran. Słynie on z właściwości przeciwbakteryjnych, antyoksydacyjnych i wspierających układ odpornościowy. Gojnik nie zawiera w swoim składzie cukrów, dlatego mogą sięgać po niego osoby chore na cukrzycę. Ponadto, dzięki swoim właściwościom i pozytywnym wpływie na organizm, napar z szałwii libańskiej jest zalecany diabetykom, ponieważ pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Zioło to dostępne jest w kilku wariantach: Gojnik herbata górska, Gojnik ziele Herbapol, Ziele gojnika i inne.
Cynamon a cukrzyca
Cynamon jest przyprawą, która zwiększa wrażliwość na insulinę, dzięki czemu organizm skuteczniej broni się przed cukrzycą. Udowodniono, że cynamon obniżając stężenie hemoglobiny glikowanej, zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań towarzyszących cukrzycy typu 2, m.in. makroangiopatii, retinopatii i nefropatii.
Stosowanie ziół oraz przypraw u chorych na cukrzycę typu 2 ma duże znaczenie. Wpływają na zwiększenie wydzielania insuliny z komórek β wysp Langerhansa oraz poprawiają tolerancję glukozy przez komórki organizmu poprzez wpływ na receptory insuliny. Należy pamiętać, że zanim sięgniemy po mieszankę ziół to powinniśmy skonsultować się z swoim lekarzem prowadzącym, aby uniknąć niepożądanej interakcji z lekami.
ZOBACZ TEŻ: Cynamon - właściwości lecznicze. Kiedy unikać cynamonu?
Autor
Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.