Uprawa BIO warzyw to samo zdrowie
- Publikacja:
- 2021-09-23 11:38
- Aktualizacja:
- 2023-12-06 11:24
Otrzymanie zdrowego, ekologicznego produktu roślinnego wymaga trzymania się kilku zasad. Na zanieczyszczenie środowiska nie mamy bezpośredniego wpływu, ale na to co możemy sami wyhodować we własnym ogródku już tak.

Wyeliminowanie pestycydów, nawozów sztucznych i innych chemicznych dodatków w uprawie warzyw odzwierciedli się w ich składzie. Radzimy, jak prowadzić warzywnik, by zbierać dorodne BIO warzywa, bezpieczne dla zdrowia. Bio nasiona warzyw, kwiatów i ziół w wielu odmianach: https://sklep-nasiona.pl/nasiona/
W ekologicznym nurcie
Uprawy naturalne, organiczne, ekologiczne, bio uprawy… to określenia, które widzimy i słyszymy coraz częściej. Co ciekawe, nie jest współczesny trend, a powrót do starych, sprawdzonych przez naszych przodków metod produkowania żywności. Ekologiczna uprawa warzyw to nie tylko wykluczenie używania chemii i zastąpienia ich naturalnymi środkami. Chcąc wyhodować bio warzywa musimy spojrzeć szerzej, zobaczyć nasz ogród jako całość. Ten miniekosystem, w skład którego wchodzą rośliny, zwierzęta i gleba musi pozostać w równowadze, by wydać obfite i dobre jakościowo plony. Stosowanie ekologicznych metod uprawy wcale nie wymaga wielu skomplikowanych zabiegów. Firmy ogrodnicze posiadają w swojej ofercie mnóstwo produktów naturalnych, bazujących na składnikach pochodzenia organicznego. Używanie tych nawozów i środków ochrony wpłynie na wzrost warzyw oraz zwiększy ich fizjologiczny potencjał produkowania substancji prozdrowotnych. Uprawy naturalne, organiczne, ekologiczne, bio uprawy… to określenia, które widzimy i słyszymy coraz częściej. Co ciekawe, nie jest współczesny trend, a powrót do starych, sprawdzonych przez naszych przodków metod produkowania żywności. Ekologiczna uprawa warzyw to nie tylko wykluczenie używania chemii i zastąpienia ich naturalnymi środkami. Chcąc wyhodować bio warzywa musimy spojrzeć szerzej, zobaczyć nasz ogród jako całość. Ten miniekosystem, w skład którego wchodzą rośliny, zwierzęta i gleba musi pozostać w równowadze, by wydać obfite i dobre jakościowo plony. Stosowanie ekologicznych metod uprawy wcale nie wymaga wielu skomplikowanych zabiegów. Firmy ogrodnicze posiadają w swojej ofercie mnóstwo produktów naturalnych, bazujących na składnikach pochodzenia organicznego. Używanie tych nawozów i środków ochrony wpłynie na wzrost warzyw oraz zwiększy ich fizjologiczny potencjał produkowania substancji prozdrowotnych.

Zdrowie potwierdzone badaniami
Warzywa BIO, są kojarzone przez nas jako małe i brzydkie, a przy tym drogie. Mają jednak asa w rękawie – są znacznie zdrowsze. Prowadzone badania naukowe dowodzą, że warzywa z upraw prowadzonych naturalnie mają więcej cennych dla organizmu substancji – witamin, pierwiastków, antyoksydantów. Co istotne, obfitują także w cukry, poprawiające smak. Ciekawostką jest, dlaczego mało atrakcyjne warzywa znacznie przewyższają wartością odżywczą te okazałe. Odpowiedzią jest presja środowiska. W gospodarstwie, gdzie nie używa się chemicznych środków, warzywa przeznaczają energię na kumulowanie związków pomagających im przetrwać ataki chorób i szkodników. Dobrym zbiegiem okoliczności jest to, że te same substancje mają dla nas wartość prozdrowotną. Warzywa z tradycyjnej uprawy, mające pod dostatkiem nawozów i środków ochrony nie mają innego celu jak wzrost.
Wpływ warzyw na zdrowie
Najnowsza piramida żywienia ukazuje warzywa jako najważniejszy składnik naszego jadłospisu. Świeże warzywa i owoce powinny stanowić połowę produktów, spożywanych w ciągu dnia. 5 porcji warzyw i owoców to minimum, jakie powinniśmy uwzględnić, żeby cieszyć się dobrym zdrowiem. Aby dopełnić zaleceń, warto jest mieć pewność co do jakości spożywanych warzyw. Warto jest wybrać właśnie wersję BIO – pozbawioną pestycydów, azotanów i metali ciężkich, o negatywnym wpływie na komórki naszego organizmu. Najlepszą decyzją, jaką możemy podjąć, jest założenie własnego warzywnika, w którym każdy okaz będzie znany nam od nasionka (też najlepiej w wersji eko). Warzywa ze swojego ogrodu, będą witaminowo- mineralną bombą na talerzu. Łatwo przyswajalne składniki odżywcze, jakich nam dostarczą, to sprzymierzeńcy naszej formy. Są źródłem węglowodanów, czyli substancji energetycznych oraz błonnika pokarmowego, który pomaga z pozbyciu się zaparć i obniżeniu poziomu cholesterolu. Warzywa są istotnym elementem, zrównoważonej diety, odgrywają ważną rolę w profilaktyce licznych chorób. Pomagają zminimalizować ryzyko schorzeń układu krążenia, nowotworów, chorób cywilizacyjnych. Odpowiednia porcja warzyw, to sekret szczupłej sylwetki i młodego wyglądu.

Poczuj różnicę, czyli czym się wyróżniają BIO warzywa
Obecnie uprawy konwencjonalne kładą nacisk na zysk i produktywność. Roślinne produkty ekologiczne stanowią przeciwwagę dla tego rodzaju upraw. W trosce o zdrowie własne i naszych najbliższych, warto wybrać własną, nieskażoną uprawę warzyw. Różnic, jakie odczujemy, zjadając samodzielnie wyhodowane i zebrane plony, jest naprawdę dużo. Pierwsza zaczyna się już w smaku. Jak wcześniej wspomnieliśmy, BIO warzywa są smaczniejsze, wyróżniają się naturalnym zapachem. Dojrzewające spokojnie na słońcu, nie mają dziwnego posmaku, który często towarzyszy warzywom z marketu. Na wspaniały smak ekologicznych warzyw wpływają naturalne cukry, witamina C oraz prowitamina A. Różnice najbardziej czuć w przypadku pomidorów, marchwi czy ogórków. Skład chemiczny warzyw z przydomowej uprawy charakteryzuje się większą zwartością witamin, flawonoidów i polifenoli oraz składników mineralnych, których stężenie jest wyższe nawet o 30%. Co do substancji biologicznie aktywnych, o działaniu antynowotworowym warzywa ekologiczne biją na głowę, te z upraw konwencjonalnych. Ich przewaga wynosi 120%! Wykluczenie chemizacji mocno sprzyja podniesieniu wartości odżywczych warzyw. Brak pestycydów, nawozów sztucznych, syntetycznych hormonów i innych dodatków minimalizuje zatrucie naszego organizmu.
Własna uprawa Bio warzyw to szansa na przywrócenie równowagi organizmu. Smaczne jarzyny, obfitujące w prozdrowotne związki pomogą nam w walce ze zgubnym wpływem zanieczyszczonego środowiska. Spożywając wolne od chemii warzywa, na dłużej zachowamy sprawność fizyczną i umysłową.