Problemy z niestrawnością? Wiemy, jak się jej pozbyć!

Artykuł sponsorowany

Niestrawność to jedno z najczęstszych schorzeń górnego odcinka przewodu pokarmowego, któremu często towarzyszy ból i dyskomfort. Na szczęście jest kilka prostych sposobów, które pomogą złagodzić objawy.

Artykuł rekomendowany przez:
dziewczyna pije kawę na dworze w zimie

Uczucie ciężkości, bóle brzucha, zgaga, a nawet gazy i odbijanie się – to typowe objawy niestrawności, które najczęściej występują zaraz po posiłku. Jeśli jemy szybko, tłusto i niezdrowo, narażamy się na przykre dolegliwości żołądkowe, które mogą wykluczyć nas z codziennych przyjemności. Problemy trawienne w wielu przypadkach spowodowane są nieprawidłowym odżywianiem, zatem warto pomyśleć o zmianie diety. Jednak nie zawsze tak jest, ponieważ niestrawność może być objawem innej choroby.

Rodzaje niestrawności

Niestrawność dzieli się na dwa rodzaje ze względu na przyczynę występowania. Może być to dyspepsja organiczna, czyli taka, która jest objawem innego schorzenia, na przykład chorób dwunastnicy, żołądka; może też sygnalizować problemy z woreczkiem żółciowym, a nawet być objawem raka jelita czy przewlekłego zapalenia trzustki. W takim przypadku konieczne stają się badania, których celem będzie wykrycie choroby lub czynnika powodującego niestrawność – jeżeli badania nie przyniosą wyniku, wówczas lekarz stawia diagnozę dyspepsji czynnościowej.

Powody dyspepsji czynnościowej do końca nie są znane i wyjaśnione, ale powszechnie uważa się, że jest wynikiem osłabionej reakcji przewodu pokarmowego na bodźce zewnętrzne jak na przykład stres. Wyróżnia się tutaj dwie kategorie, a mianowicie zespół zaburzeń poposiłkowych oraz zespół bólu w nadbrzuszu. Leczenie takiej niestrawności opiera się na łagodzeniu objawów, ponadto duże znaczenie ma stan psychiki, ponieważ udowodniono, że osoby neurotyczne częściej uskarżają się na problemy z trawieniem. Przyczyną dyspepsji mogą być również zmiany hormonalne, dlatego też kobiety często uskarżają się na niestrawność w ciąży, a także zgagę w końcowej fazie ciąży, kiedy to dziecko wywiera coraz większy nacisk na narządy wewnętrzne.

Czynnościowa niestrawność występuje częściej, ponieważ dotyczy nawet 60% populacji.

Co na niestrawność?

Najlepszym lekarstwem na niestrawność jest... wizyta u lekarza. Objawy często nie pojawiają się systematycznie, do tego występuje ból o umiarkowanym nasileniu i przez to pacjenci nie zauważają nawet, że może dziać się coś niedobrego z ich organizmem. Tymczasem lekarz ustali rozpoznanie i zarekomenduje najlepsze sposoby leczenia. Kwestia wizyty staje się koniecznością, jeśli objawy niestrawności się nasilają, dochodzą inne symptomy, a sama niestrawność pojawia się dosyć regularnie.

Jeżeli jednak chce się szybko załagodzić objawy, ponieważ nie istnieje podejrzenie poważnej choroby, wystarczy zastosować domowe sposoby i leki z apteki dostępne bez recepty. Leki zawierają zazwyczaj środki intensyfikujące wydzielanie żółci, co w efekcie usprawnia trawienie. Można w nich znaleźć między innymi kwas dehydrocholowy, sylimarynowy oraz wyciągi roślinne (w tym z aloesu i z południowoamerykańskiej rośliny o nazwie boldoa aromatyczna) i zioła, które pomagają na niestrawność. Można kupić tabletki na niestrawność, jednak nie powinny być traktowane jako lek na obżarstwo – wprawdzie mogą przynieść ulgę, ale powinny być stosowane tylko doraźnie i tylko wtedy, kiedy występują problemy z żołądkiem.

Z naturalnych produktów zmniejszających objawy niestrawności można wymienić korę kruszyny, która zwiększa wydzielanie soków trawiennych i łagodnie przeczyszcza, kwiatostan rumianku o właściwościach przeciwzapalnych, ziele dziurawca łagodzące podrażnienia wątroby, owoc kminku działający rozkurczowo, liść mięty pieprzowej oraz korzeń mniszka, które pobudzają czynności wydzielnicze żołądka i wątroby. Ulgę może przynieść również wypicie przegotowanej wody z kilkoma plastrami kłącza imbiru lub małą łyżeczką sody oczyszczonej.

Problemy z trawieniem wymagają zmiany podejścia do diety oraz stylu życia. Na pierwszym miejscu znajduje się rezygnacja z alkoholu i używek, następnie duży nacisk kładziony jest na zbilansowaną, bogatą w błonnik i warzywa dietę oraz unikanie potraw smażonych i powodujących wzdęcia jak kawa, grzyby, wędliny, mleko, soki cytrusowe, warzywa kapustowate i cebulowe, tłuszcze sztucznie utwardzane (margaryny). Warto poznać listę rzeczy, których należy unikać, aby nie narażać się na problemy z niestrawnością żołądka – znajdziesz ją tutaj: http://www.rennie.pl/pl/niestrawnosc/.

Niestrawność uznawana jest za chorobę cywilizacyjną. Wszystko przez pośpiech, stres, niezdrową dietę i brak ruchu. W trosce o własne zdrowie warto uzupełnić codzienne menu o warzywa i produkty pełnoziarniste, wyeliminować cukier i żywność przetworzoną oraz pić więcej wody. Jednak nie przyniesie to oczkowanych efektów, dopóki nie nauczymy się jeść powoli, częściej i mniejsze porcje, pamiętając o wypoczynku po jedzeniu. Tylko spokojne podejście do posiłku zagwarantuje to, że po nim będziemy się czuć lekko, a problem z niestrawnością nie będzie nas dotyczyć.

Artykuł opracowany z partnerem

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu. 

RENNIE® ANTACIDUM I RENNIE® FRUIT
Rennie® Antacidum - 1 tabletka do ssania zawiera 680 mg wapnia węglanu (272 mg wapnia) i 80 mg magnezu węglanu ciężkiego oraz substancje pomocnicze.
Rennie® Fruit - 1 tabletka do ssania zawiera 680 mg wapnia węglanu (272 mg wapnia) i 80 mg magnezu węglanu ciężkiego oraz substancje pomocnicze.
Wskazania: do objawowego leczenia dolegliwości związanych z nadkwaśnością soku żołądkowego, takich jak: zgaga, niestrawność, wzdęcia, nudności, uczucie pełności lub ciężkości w nadbrzuszu, odbijanie. Podmiot odpowiedzialny: Bayer Sp. z o.o., Al. Jerozolimskie 158, 02-326 Warszawa, tel. (22) 5723500, fax (22) 5723500, www.bayer.com.plV5/18/11/2022/JS

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Kategorie:  Odżywianie i Diety

Więcej artykułów