Czy jelita to nasz drugi mózg?

Artykuł sponsorowany

Bakteria - to słowo budzi niezbyt pozytywne skojarzenia. Tymczasem organizm dorosłego człowieka jest swoistą „siedzibą” ponad 10 bilionów bakterii i jest to jak najbardziej prawidłowy stan, niezbędny dla zachowania równowagi, zdrowia i dobrego samopoczucia. Nie bez powodu mówi się o „dobrych bakteriach”.

Artykuł rekomendowany przez:
Zdrowe jelita

Jak jelita wpływają na nasze zdrowie?

Obszarem najliczniej zasiedlonym przez bakterie jest układ pokarmowy, ze szczególnym wskazaniem na jelita, w których znajduje się około 70% mikroorganizmów, w tym flory bakteryjnej organizmu człowieka. Mikrobiota, czyli ekosystem tychże mikroorganizmów, to podstawa naszej odporności, a zatem jelita stanowią swoiste centrum zarządzania układem immunologicznym. 

Wpływ układu pokarmowego, a szczególnie prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach, znajduje potwierdzenie w licznych badaniach naukowych. Wiadomo już, że właśnie tu znajduje się 70-80% tkanki limfoidalnej produkującej limfocyty, których zadaniem jest obrona organizmu Największe skupisko dobroczynnych limfocytów to tkanka limfatyczna w ściance jelit. 

W tym kontekście niezwykle istotna jest kolejna zależność, jaka zachodzi pomiędzy tak istotnymi ośrodkami organizmu jak jelita i mózg. Te pozornie odległe od siebie narządy komunikują się ze sobą na osi jelitowo – mózgowej (Microbiota-Gut-Brain Axis - MGB). Choć może to zabrzmieć dość niezwykle, relacja między bakteriami w jelitach a mózgiem ma kluczowe znaczenie dla zdrowia i zwiększenia odporności. Wpływa też na układ nerwowy i hormonalny. Nic więc dziwnego, że prawidłowa mikroflora jelitowa człowieka determinuje stan zdrowia, kondycję fizyczną, psychiczną, nastrój. Nie bez powodu mówi się, że jelita to drugi mózg.

Flora bakteryjna jelit

Jak widać równowaga mikroflory, odpowiednia liczebność i proporcje bakterii w jelitach, mają ogromne znaczenie dla naszego zdrowia i nastroju. Mówi się nawet o „szczęśliwych bakteriach jelitowych” i wynikającym z tego „szczęśliwym mózgu”. Dlatego właśnie tak istotna jest kondycja mikrobioty, na którą wpływa wiele czynników – dobroczynnie i negatywnie.

Mikrobiota pełni trzy kluczowe funkcje, bardzo istotne dla organizmu człowieka:

  • wpływ na metabolizm, czyli rozkład i fermentację niestrawionych resztek, biosyntezę związków organicznych i biotransformację żółci, w ten sposób umożliwia nam zachowanie prawidłowej wagi ciała;
  • oddziaływanie troficzne, czyli zapewnienie homeostazy układu odpornościowego;
  • działanie ochronne - poprzez tworzenie mechanizmów broniących przed patogenami.

Dlatego tak istotna jest dbałość o stan mikroflory, która pozwala na zwiększenie odporności, utrzymanie zdrowego metabolizmu i prawidłowe działanie układu nerwowego i hormonalnego. Na stan flory jelitowej wpływa wiele czynników, a jednym z najważniejszych jest to, co dostarczamy w codziennej diecie oraz ewentualnej suplementacji. Innymi słowy – to, co jemy bezpośrednio działa na skład i ilość mikroorganizmów, dobrych bakterii w jelitach. Może być to wpływ pozytywny, ale również całkiem odwrotny – zaburzający tak ważną równowagę mikrobioty.

Bakterie w jelitach

Zdrowy człowiek ma w swoich jelitach oręż w postaci bakterii, mikroorganizmów, tworzących wspomnianą już mikrobiotę zrównoważoną biologicznie. Mikroflora zasiedlająca zdrowe jelita to bakterie autochtoniczne oraz allochtoniczne, które dostarczamy wraz z pożywieniem. Dieta jest o tyle istotna dla naszego zdrowia, że bakterie jelitowe czerpią energię z pożywienia, a zatem „karmiąc” je źle niszczymy tak ważną równowagę mikroflory jelitowej. Najważniejsze są bakterie jelitowe, które wiążąc się z receptorami, mogą zasiedlać jelita przez długi czas. 

Bakterie, które takiej właściwości nie posiadają, powinny być dostarczane w odpowiednio skomponowanej diecie albo suplementach. Warto wiedzieć, że aż 90% bakterii składających się na florę jelitową, to bakterie kwasu mlekowego. Dlatego w przypadku budowania mikroflory tak wiele mówi się na temat probiotyków, które doskonale radzą sobie w naszym układzie pokarmowym, m.in. dlatego, że namnażają się w jelicie grubym i są odporne na działanie kwasu żółciowego.

Zdrowy posiłek

Flora jelitowa i probiotyki

Dbałość o jelitową florę bakteryjną to m.in. odpowiednia dieta, w której nie może brakować błonnika, złożonych węglowodanów, kwasów tłuszczowych. Zarówno w pożywieniu, jak i w suplementach powinny także znajdować się probiotyki. Zgodnie z definicją są to żywe drobnoustroje. Najczęściej są to bakterie produkujące kwas mlekowy, dlatego właśnie tak znakomicie „odnajdują się” w fizjologicznej mikroflorze jelitowej. W żywności i suplementach najszersze zastosowanie mają bakterie z rodzaju Lactobacillus (np. L. acidophilus, L. casei, L. reuteri, L. rhamnosus) i Bifidobacterium (np. B. animalis, B. breve). Warto wiedzieć, że szczepy Lactobacillus spp. i Bifidobacterium spp. mają status GRAS, czyli są powszechnie uznane za bezpieczne dla ludzi. Poza tym do probiotyków zalicza się też drożdżaki Saccharomyces boulardii

Niestety, równowaga mikroflory nie jest nam dana raz na zawsze, łatwo ją zaburzyć niewłaściwą dietą, która może też prowadzić do nadwagi, nieprawidłowego metabolizmu. Na mikrobiotę wpływa niekorzystnie stosowanie i używek. Co prawda dobroczynna flora bakteryjna jest do odbudowania, ale jej regeneracja wymaga zmiany nawyków żywieniowych, często również uzupełnionych odpowiednią suplementacją i cierpliwości – może potrwać co najmniej kilka miesięcy.

Suplementacja

Niezbędne jest zastosowanie odpowiedniego, przebadanego szczepu bakterii probiotycznych. 

W preparacie Guut Immunity składniki aktywne to Lactobacillus paracasei 13434, Lactobacillus plantarum 6595, Wellmune® beta-glukan z drożdży Saccharomyces cerevisiae i witamina D (jako cholekalcyferol). 

Witamina D wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Guut Immunity to suplement diety w postaci kapsułki probiotycznej zawierającej szczepy bakterii probiotycznych oraz kapsułki nieprobiotycznej, która dostarcza organizmowi witaminę D i beta-glukan z drożdży Saccharomyces cerevisiae. Jest to suplement bezglutenowy, nie zawiera soi, mleka, kazeiny, może być spożywany przez wegetarian oraz wegan. 

Należy mieć na uwadze, że suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. 

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Kategorie:  Zdrowie

Więcej artykułów