Lokalizacja apteki – ktomalek

1. Wskaż,
gdzie jesteś

Wyszukiwanie leków online - ktomlek

2. Znajdź
potrzebny lek

Rezerwacja leków online - ktomalek

3. Zarezerwuj
on‑line

Odbiór leków w aptece - ktomalek

4. Odbierz
w aptece

Znajdź i zarezerwuj lek w najbliższej aptece!

Znajdź teraz najbliższe apteki

Jak olej rycynowy działa na włosy?

2018-04-04 13:39
Olej rycynowy na włosy

Olej rycynowy w medycynie ludowej oraz pielęgnacji znany jest od pokoleń. Do niedawna jeszcze nieco zapomniany, dzisiaj wraca do łask jako naturalny kosmetyk do włosów, skóry i paznokci. W dodatku jest wyjątkowo tani i dostępny w każdej aptece. Co można zyskać przy regularnym stosowaniu oleju rycynowego?

Czym jest olej rycynowy?

Olej rycynowy (łac. oleum ricini) pozyskuje się z nasion rącznika pospolitego, byliny rosnącej w Polsce i na całym świecie. Zwykle wytłacza się go metodą na zimno, następnie poddaje procesowi rafinacji, by zneutralizować toksyczną dla człowieka rycynę. Ma postać gęstej, dosyć tłustej i w zasadzie bezzapachowej cieczy. W składzie zawiera blisko 80-85% glicerydu kwasu rycynolowego, a także glicerydy kwasu oleinowego, linolowego, palmitynowego i stearynowego. Jest jedną z najdłużej używanych substancji kosmetycznych, będącą składnikiem balsamów, mydeł i kremów. Dzięki temu, że jest wyjątkowo błyszczący oraz uwydatnia kolor, dodaje się go do szminek oraz błyszczyków do ust.

Olej rycynowy kiedyś i dziś

Olej rycynowy na świecie produkowany jest na masową skalę ze względu na szerokie zastosowanie. W przemyśle spożywczym stosuje się go, aby zapobiegać rozwojowi pleśni na żywności. Dodatkowo wydłuża przydatność do spożycia. Ponadto jest składnikiem kosmetyków, perfum i farmaceutyków, a także detergentów.

W medycynie stosowało się (i jeszcze stosuje) olej rycynowy jako naturalny środek przeczyszczający, a także przy uporczywych zaparciach.  Niekiedy lekarze polecają ciężarnym stosowanie oleju rycynowego w celu przyspieszenia akcji porodowej, jednak nie ma w literaturze potwierdzenia tej właściwość.

Olej rycynowy na włosy - jak działa?

Bogactwo kwasów tłuszczowych sprawia, że olej rycynowy to wyjątkowo skuteczny, naturalny kosmetyk. Jest szczególnie polecany do pielęgnacji włosów, zwłaszcza tych osłabionych i wypadających. Olej rycynowy wcierany w skórę głowy stymuluje włosy do wzrostu, a także wyraźnie ogranicza ich wypadanie. Ponadto odżywia skórę, poprawia jej nawilżenie i redukuje złuszczanie (łupież). By tak się stało, należy konsekwentnie i regularnie wcierać olej w skalp, przynajmniej przez kilka tygodni. Jak jeszcze można go wykorzystać do pielęgnacji włosów?

  • Olejowanie włosów - oprócz pielęgnacji skalpu, olej rycynowy, w towarzystwie innych olejów, można nakładać na całej długości włosów. Dzięki temu poprawimy ich nawilżenie, a włosy staną się gładsze i bardziej błyszczące. Należy jednak pamiętać, że olej rycynowy ma właściwości przyciemniające, zatem osoby o jasnych włosach powinny zachować ostrożność. Jako olej dodatkowy można wykorzystać ten z orzechów kokosa, ze słodkich migdałów czy dobrej jakości oliwę z oliwek;
  • Kosmetyczny dodatek - jeśli nie chcemy stosować oleju rycynowego samodzielnie, możemy dodawać go do szamponów, masek czy odżywek. Dzięki temu fryzura nie będzie obciążona, a olej łatwiej wypłucze się z włosów;
  • Dodatek do domowych kosmetyków – olej rycynowy to świetny dodatek do domowych maseczek na bazie żółtek jaj, nafty czy soku z cytryny.

Olej rycynowy na twarz

Zawarty w oleju rycynowym kwas rycynolowy ma właściwości antybakteryjne, które można z powodzeniem wykorzystać w pielęgnacji cery trądzikowej. Olej rycynowy jest jednym z głównych składników olejowej mieszanki, wykorzystywanej w metodzie OCM (Oil Cleansing Method). Stężenie oleju rycynowego uzależnione jest od typu cery, jednak nie powinno przekraczać 30% całości mieszanki. Olejki nakłada się na zwilżoną twarz i wykonuje kilkuminutowy masaż. Następnie za pomocą wilgotnego ręcznika przeciera się skórę. Zabieg efektywnie usuwa makijaż oraz inne zanieczyszczenia, pozostawiając skórę odżywioną.

Olej rycynowy wzmocni także brwi i rzęsy, można go stosować jako odżywkę. Do tego celu nada się czysta szczoteczka do maskary, za pomocą której nakładamy niewielką ilość oleju na rzęsy i brwi. Olej ograniczy ich wypadanie i lekko je przyciemni oraz nabłyszczy.

Olej rycynowy na paznokcie

Podobnie korzystne działanie oleju rycynowego można uzyskać na paznokciach. Stosowany regularnie ułatwia utrzymanie ich w dobrej kondycji. Paznokcie mniej się rozdwajają, są lepiej nawilżone i nabłyszczone, zaś skórki wokół paznokci nie ulegają przesuszeniu. Dłonie należy moczyć w podgrzanym oleju rycynowym przez kilka minut. Olej można też wcierać u nasady paznokcia oraz w skórki. W trakcie takiej kuracji najlepiej zrezygnować z lakieru do paznokci. Olej rycynowy sprawdzi się również jako dodatek do ulubionego kremu do rąk.

Olej rycynowy kupimy w każdej aptece za zaledwie kilka złotych. Jego dostępność w wybranych placówkach możemy sprawdzić za pośrednictwem serwisu KtoMaLek.pl.


Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów