Dieta a grupa krwi - czy grupa krwi powinna definiować naszą dietę?
„Dieta Karniwora”, „Dieta Dukana” albo „Dieta zgodna z grupą krwi” – coraz częściej słyszymy informacje o nowych dietach „cud”, które dyktują nam jak powinniśmy jeść, aby czuć się świetnie i lepiej wyglądać. Biorąc pod lupę przytoczoną dietę zgodną z grupą krwi, należałoby zadać pytanie, czy grupa krwi mówi nam o tym jak powinniśmy się odżywiać? Czym właściwie są grupy krwi i co wspólnego mają z jedzeniem?
Rodzaje grup krwi
Grupy krwi zostały odkryte przez austriackiego lekarza Karla Landsteinera w 1901 roku. Dopiero w 1928 roku dwaj inni uczeni stworzyli naukę o grupach krwi, a wprowadzone oznaczenie grup krwi jest aktualnie używane na całym świecie. W podstawowym układzie grupowym krwi AB0 możemy wyróżnić:
- Grupa krwi 0 – na krwinkach czerwonych nie ma żadnego antygenu;
- Grupa krwi A – na krwinkach czerwonych obecny jest jeden antygen A;
- Grupa krwi B – na krwinkach czerwonych obecny jest antygen B;
- Grupa krwi AB – na krwinkach czerwonych obecny jest zarówno antygen A jak i B.
Każdy człowiek przynależy do jednej określonej grupy krwi przez całe życie. Określenie grupy krwi ma bardzo duże znaczenie w przypadku wielu zabiegów operacyjnych wymagających przetoczenia krwi, szczególnie w konieczności przeszczepienia narządów. Ponadto, także podczas leczenia chorób krwi, czy w czasie ciąży. Wyżej wymienione sytuacje wymagają dokładnego określenia grupy krwi, gdyż z tym niejednokrotnie wiąże się życie pacjenta. Czy spożywane jedzenie również ma związek z grupami krwi?
Czym jest i jakie są założenia diety zgodnej z grupą krwi?
Twórcą diety zgodnej z grupą krwi jest Peter D’Adamo, a swoją popularność zdobyła pod koniec ubiegłego wieku. Celem stosowania takiego sposobu żywienia ma być lepsze samopoczucie, opóźnienie procesów starzenia poprawa zdrowia i odporności, utrata nadmiernych kilogramów czy zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby układu krążenia. Twórca diety zgodnej z grupą krwi w dużym stopniu nawiązuje do naszych pradawnych przodków. Autor tego modelu żywienia uważa, że to geny mają decydujący wpływ na grupę krwi, a z kolei one decydują o tym, jakie produkty powinniśmy wybierać.
Według założeń diety każda z grup krwi ma swoje odrębne zalecenia, produkty polecane oraz przeciwwskazane. I tak, dieta osób z grupą krwi 0 powinna być bogata w białko i tłuszcze głównie pochodzenia zwierzęcego m. in z ryb, mięsa, wątróbki. Ograniczyć należy nasiona roślin strączkowych, brukselkę, kalafior oraz ziarna, które są źródłem glutenu. Dla osób z grupą A zalecana jest dieta wegetariańska bogata w warzywa, ziarna, owoce oraz tofu. Do produktów podlegających wyeliminowaniu należą mięso, nabiał, ziemniaki czy ryby. Osobom z grupą krwi B poleca się większość warzyw, nabiał, dziczyznę i baraninę oraz oliwę i zieloną herbatę, natomiast wyklucza się spożycie drobiu, krewetek, soczewicy, orzechów, innych olejów roślinnych oraz pszenicy. Dieta dla grupy krwi AB jest umiarkowaną dietą mieszaną składającą się z mięsa, ryb, owoców morza i produktów mlecznych.
Dieta zgodna z grupą krwi z perspektywy dietetyka
Na chwilę obecną nie ma dowodów naukowych, które potwierdzałyby prozdrowotne działanie diety zgodnej z grupą krwi. Nie wykazano również związku pomiędzy jej stosowaniem, a kardioprotekcyjnym oddziaływaniem na organizm. Eliminacja tak wielu produktów spożywczych jest ściśle związana z wystąpieniem późniejszych niedoborów, co może mieć negatywny wpływ na zdrowie powodując pojawienie się anemii czy osteoporozy. Można powiedzieć, że dieta zgodna z grupą krwi jest dietą pozwalającą na zrzucenie nadmiernych kilogramów, poprzez eliminację niektórych produktów, a przez to mniejsze porcje i małą ilość dostarczanej energii. Każda dieta eliminacyjna będzie miała taki efekt, lecz w momencie powrotu do poprzednich nawyków żywieniowych może się to niestety skończyć efektem jojo i zaburzonym metabolizmem. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem na osiągnięcie efektów i dobrego zdrowia będzie ciągłe stosowanie odpowiednich nawyków żywieniowych zgodnych z Piramidą Zdrowego Żywienia, połączonej z regularną aktywnością fizyczną.
Bibliografia
- lek. M. Wiercińska, "Grupa krwi - jakie są grupy krwi, dziedziczenie", Medycyna Praktyczna dla Pacjentów. Dostępne na: https://www.mp.pl/pacjent/hematologia/choroby/322589,grupa-krwi-jakie-sa-grupy-krwi-dziedziczenie
- M. Czerwiński, "Grupy krwi – minusy i plusy Czy antygeny grupowe krwi chronią nas przed chorobami zakaźnymi?", Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2015; 69 : 703-722.
- Grupy krwi i układy grupowe. Narodowe Centrum Krwi. Dostępne na: https://www.gov.pl/web/nck/grupy-krwi
- Grupy krwi A, B, AB i 0 – charakterystyka i częstość występowania. Fundacja DKMS. Dostępne na: https://www.dkms.pl/dawka-wiedzy/o-nowotworach-krwi/grupy-krwi-charakterystyka-oraz-czestosc-wystepowania
- Dr n. med. A. Jarosz, "Dieta zgodna z grupą krwi w świetle doniesień naukowych". Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Dostępne na: https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/dieta-zgodna-z-grupa-krwi-w-swietle-doniesien-naukowych/
Autor
Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.