Lokalizacja apteki – ktomalek

1. Wskaż,
gdzie jesteś

Wyszukiwanie leków online - ktomlek

2. Znajdź
potrzebny lek

Rezerwacja leków online - ktomalek

3. Zarezerwuj
on‑line

Odbiór leków w aptece - ktomalek

4. Odbierz
w aptece

Znajdź i zarezerwuj lek w najbliższej aptece!

Znajdź teraz najbliższe apteki

Czym jest colostrum i jak może pomóc wzmocnić Twój organizm?

Artykuł sponsorowany

Redakcja KtoMaLek.pl 2020-06-17 15:10
Czym jest colostrum?

Colostrum, zwane potocznie siarą, to wydzielina gruczołów mlekowych ssaków, wydzielana na krótko przed i do kilku dni po porodzie. Głównym celem colostrum jest działanie immunomodulacyjne na układ odpornościowy dziecka, ochrona przed patogenami, wpływ na mikrobiotę jelita, efekt primingu dla systemu odpornościowego.

Colostrum wydzielane jest przez matki ssaków jako pierwszy pokarm dla ich dzieci. Bogate jest w substancje mające bezpośredni wpływ na układ odpornościowy noworodków. Mleko początkowe ma za zadanie ukierunkować właściwie rozwój niedojrzałego systemu immunologicznego dziecka. W składzie colostrum w przeciwieństwie do mleka wydzielanego w późniejszych dobach znajduje się ogromna ilość substancji o działaniu przeciw infekcyjnym, aby już od pierwszych chwil chronić dziecko przed groźnymi zakażeniami.

Z czego zatem składa się colostrum?

Z czego składa się colostrum?

Colostrum jest szczególnie bogate w białka, głównie o działaniu aktywnym biologicznie, przeciwciała, szczególnie w klasie IgA, a także witaminy, tłuszcze, węglowodany. W jego składzie znajdziemy ponad 250 substancji takich jak hormony, enzymy, poliamidy, pochodne kwasów nukleinowych, pochodne aminokwasów. Warto zauważyć, że są to substancje naturalne, powstające bez ingerencji laboratoryjnych.

Jednym ze składników colostrum jest dobrze znana laktoferyna. Laktoferyna ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, stymuluje odpowiedź immunologiczną. Laktoferyna jest białkiem, które w warunkach fizjologicznych znajduje się m.in. mleku, łzach, ślinie, wydzielinie oskrzeli, wydzielinie dróg rodnych. W siarze jej stężenie jest ponad 10x krotnie wyższe niż w mleku. Wspólnie z laktoferyną przeciwbakteryjnie działa inne białko colostrum, laktoperoksydaza.

Innymi ważnymi składowymi colostrum sa immunoglobuliny. Immunoglobuliny, czyli przeciwciała, głównie w klasie IgA, a także IgD, IgE, IgG (IgG1/IgG2), IgM, mają za zadanie chronić już od pierwszych chwil błony śluzowe dziecka przed patogenami. Przeciwciała te wykazują silną aktywność biologiczną wobec bakterii i wirusów będących groźnymi dla życia noworodków. Układ odpornościowy noworodka w pierwszych dniach życia nie potrafi skutecznie wytwarzać przeciwciał, dlatego matka karmiąc dziecko przekazuje swoje immunoglobuliny.

W składzie colostrum występuje znacznie większa, niż mleku wydzielanym w kolejnych dniach laktacji, ilość lizozymu, leukocytów, laktoperoksydazy, cytokin, chemokin i czynników wzrostu. Istotną składową colostrum są oligosacharydy, związki szczególnie badane w ostatnich latach. Oligosacharydy stymulują rozwój właściwej mikrobioty jelitowej, szczególnie szczepów Bifidobacterium. Można powiedzieć, że colostrum karmi prawidłową mikrobiotę jelitową. Mamy tu do czynienia z mechanizmem prebiotycznym. Oligosacharydy wykazują bezpośrednie działanie bakteriostatyczne lub bakteriobójcze, a także chronią śluzówkę jelita przed adhezją, czyli wiązaniem się do niej, patogennych bakterii i pierwotniaków.

Można powiedzieć, że cololostrum jest swojego rodzaju skoncentrowaną porcją wyjątkowych związków chroniących organizm nowo narodzonego dziecka. To najlepszy prezent jaki matka może ofiarować swojemu dziecku.

Jak zatem colostrum może pomóc wzmocnić Twój organizm?

Jak colostrum może wzmocnić organizm?

 

Doustne przyjmowanie colostrum wpływa na funkcjonowanie nabłonka wyściełającego przewód pokarmowy oraz może wpływać na adhezję do niego mikrobiomu. Colostrum może zwiększać przyleganie do nabłonka jelita probiotycznych bakterii, które chronią nasz organizm przed patogenami. Prawidłowa mikrobiota jelit to także budowanie naszej odporności i ochrona przed chorobami autoimmunologicznymi jak alergia.

Badania naukowe wykazują skuteczność colostrum w gojeniu ran. Dodatek colostrum do opatrunku przyspiesza proces gojenia, tworzenia ziarniny oraz zmniejsza ilość powikłań.

Colostrum od wielu lat jest stosowane w sporcie jako wsparcie dla organizmu zawodnika. Zawarte w nim czynniki wzrostu, immunoglobuliny, cytokiny, laktoferryna, hormony poprawiają funkcjonowanie układu immunologicznego, neuroendokrynnego oraz wydolność fizyczną sportowców. Podawanie siary wydaje się być najbardziej skuteczne w okresach treningu o wysokiej intensywności, prawdopodobnie ze względu na wysokie stężenie IGF-I (hormonu wzrostu), jej zdolności do poprawy funkcjonowania mięśni oraz wysoką zawartość SIgA (wydzielnicza immunoglobulina A, chroniąca przed infekcjami). Oczywiście nie tylko sportowcy, ale też osoby dbające o zdrowie i wygląd swojego ciała mogą rozważyć suplementację colostrum.

Osoby przyjmujące colostrum rzadziej chorowały na grypę. Naukowcy wykazali, że skuteczność przyjmowania colostrum w zapobieganiu grypie dawała podobne rezultaty jak szczepienie ochronne. Pacjenci przyjmujący colostrum zauważali szybsze ustępowanie objawów choroby jak złe samopoczucie. Otwartym pytaniem pozostaje zastosowanie colostrum u osób szczepionych przeciwko grypie sezonowej jako dodatkowa metoda prewencji. W obecnych czasach pandemii SARS-CoV-2, popularnie zwanego koronawirusem, być może colostrum odegra rolę w zapobieganiu zarażeniu.

Zauważano również, że colostrum wykazuje działanie przeciwnowotworowe, hamuje rozwój chorób autoimmunologicznych, a nawet korzystnie wpływa na rozwój choroby Alzheimera. Jednak zawsze zastosowanie colostrum u pacjentów poważnie chorych powinno odbywać się po konsultacji z lekarzem prowadzącym i nie może zastępować głównego leczenia.

Colostrum to doskonały produkt dla osób poszukujących w pełni naturalnych, polskich produktów. Colostrum jest substancją całkowicie naturalną, a więc jej czynniki aktywne nie powstają w laboratoriach. Tam tylko są oczyszczane i badane pod kątem bezpieczeństwa i właściwych proporcji, tak aby produkt zawierał deklarowane ilości czynnych składników.

O Autorze:

Maciej Rygalski absolwent I Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego z 2007 r. W trakcie studiów korzystał z programu wymiany studentów Erazmus w Universitätsklinikum Düsseldorf. Od czasu studiów uczył się u boku Prof. E. Zawiszy zdobywając wiedzę alergologiczną, a także współuczestniczył w badaniu klinicznym. Staż podyplomowy odbył w Szpitalu Bielańskim. W latach 2014-2019 pracuje w Klinice Gastroenterologii, Żywienia Dzieci i Pediatrii DSK UCK WUM w Warszawie, początkowo ul. Działdowska 1, a po zmianie siedziby ul. Żwirki i Wigury 63a, dodatkowo dyżuruje w Klinice Pneumonologii, Alergologii i Pediatrii oraz Oddziale Klinicznym Obserwacyjno - Izolacyjny i Pediatrii Szpitala macierzystego. W roku 2020 uzyskuje specjalizację z pediatrii. Obecnie związany z Kliniką Neurochirurgii z Pododdziałem Traumatologii Narządu Ruchu DSK UCK WUM, gdzie pracuje jako pediatra.

W trakcie pracy zawodowej wydaje liczne publikacje pediatryczne, ogólnomedyczne, alergiczne, gastroenterologiczne, a także jest autorem plakatów na zjeździe Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego.


Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów