Cynk - właściwości, działanie, źródła

Artykuł sponsorowany

Mikroelementy są niezbędne dla zachowania zdrowia i życia. Jednym z najważniejszych dla ludzkiego organizmu jest cynk. Dla dzieci jest podstawą do rozwoju i wzrostu, u dorosłych wpływa na setki funkcji życiowych, wspomaga m.in. odporność, skórę, włosy i układ rozrodczy. Sprawdź, z czym warto przyjmować cynk i w jakim jedzeniu go znajdziesz!

Artykuł rekomendowany przez:
Cynk - właściwości, działanie, źródła

Czym jest cynk organiczny?

Pierwiastek o nazwie cynk (łac. Zincum, Zn), to mikroelement występujący powszechnie w przyrodzie, ale już w organizmie gromadzi się tylko jego niewielka ilości – około 1,2 - 2,3 grama w całym ciele człowieka. Pomimo tak niewielkiej ilości cynk wykazuje właściwości, które są niezbędne dla życia. 

Cynk musi być dostarczany w diecie. Nie jest wytwarzany przez organizm, za to wchłania się z przewodu pokarmowego, a także drogą oddechową. Następnie jest gromadzony m.in. w mięśniach, kościach, śledzionie, skórze, nerkach i wątrobie. 

Jakie działanie wykazuje cynk?

Cynk organiczny stanowi składnik licznych białek, bierze także udział w budowie i funkcjonowaniu ok. 400 enzymów. Te z kolei wpływają na wiele procesów życiowych, takich jak m.in.:

  • wzrost całego organizmu, począwszy od zapłodnienia, poprzez życie płodowe i przemiany towarzyszące ludziom dorosłym;
  • budowa i funkcje układu kostnego, nerwowego, rozrodczego i hormonalnego;
  • działanie układu neurologicznego, w tym wpływ na pamięć i koncentrację;
  • zdrowie skóry i błon śluzowych, zachowanie prawidłowego funkcjonowania tkanek;
  • zachowanie mocnych włosów i paznokci;
  • płodność, m.in. poprzez regulację cyklu miesiączkowego i zachowanie prawidłowego poziomu testosteronu;
  • ochrona antyoksydacyjna – cynk jest jednym z najaktywniejszych przeciwutleniaczy, chroni komórki organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników;
  • prawidłowe widzenie – pierwiastek ten warunkuje zachowanie wzroku, przeciwdziała ślepocie zmierzchowej. 

Jak niedobór cynku wpływa na zdrowie?

Podaż cynku organicznego bywa zaburzona ze względu na niską jakość pożywienia przyjmowanego przez dużą część społeczeństwa. Jeśli dieta nie jest prawidłowo skompletowana i brakuje w niej produktów z zawartością cynku, może dochodzić do niedoborów tego pierwiastka. Stan taki zwykle rozwija się stopniowo, prowadząc do występowania objawów, takich jak:

  • nadmierne wypadanie włosów,
  • wysuszenie skóry i błon śluzowych;
  • trądzik, spowolnione gojenie ran;
  • osłabienie paznokci;
  • obniżenie odporności, a tym samym częste infekcje różnego pochodzenia;
  • ,,kurza ślepota”, czyli trudności w dostrzeganiu po zmroku;
  • niska ochota na zbliżenia intymne, problemy z płodnością;
  • zaburzenia koncentracji i pamięci, depresja, wahania nastroju;
  • zaburzenia wzrostu i rozwoju emocjonalnego. 

Cynk w diecie – w jakim jedzeniu go znajdziemy?

Najlepiej przyswajalnym źródłem cynku są produkty pochodzenia zwierzęcego. Pierwiastek ten dobrze wchłania się w towarzystwie białek zwierzęcych, natomiast znacznie gorzej przy jednoczesnym jedzeniu roślin zawierających błonnik. 

Bogatym źródłem cynku są owoce morza, których często brakuje w diecie społeczeństwa w naszym kraju. Małże i ostrygi, przez wielu uznawane za przysmaki, nie bez powodu powinny gościć w naszym menu. Ponadto, cynk znajduje się w wątrobie i mięsie wieprzowym. 

Ten cenny mikroelement znajdziesz również w produktach roślinnych, takich jak np.:

  • kasza gryczana;
  • orzechy;
  • pestki dyni;
  • fasola;
  • migdały;
  • sezam.

Zasady prawidłowego przyjmowania cynku

Mikroelementy stanowią bardzo małą część składu organizmu. Oznacza to, że już niewielkie odchylenie od normy może skutkować ich niedoborem, ale także nadmiarem. Niemniej jednak przypuszcza się, że znaczna część społeczeństwa boryka się niedostateczną ilością cynku. Wynika to m.in. z ograniczeń w wysoko przetworzonym jedzeniu, które spożywamy najczęściej. 

Jeśli obserwujesz u siebie objawy niedoboru cynku, zastanów się nad suplementacją, a w razie potrzeby wykonaj badanie polegające na oznaczeniu stężenia mikroelementów w organizmie. Przyjmowanie suplementów zawierających cynk organiczny w wielu przypadkach jest najlepszym sposobem na wsparcie zdrowia.

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Kategorie:  Odżywianie i Diety

Więcej artykułów