Charakterystyka olejów tłoczonych na zimno
Artykuł sponsorowany
Żywność nieprzetworzona oraz produkty pochodzenia naturalnego stają się ważnym składnikiem diety wielu osób. Świadomość dotycząca wysokiej jakości tych produktów rośnie z każdym rokiem. Flagowym przykładem zdrowych, nieprzetworzonych produktów są oleje tłoczone na zimno. Odpowiedni proces tłoczenia oraz właściwości roślin oleistych mają bardzo pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.
Czym charakteryzują się oleje tłoczone na zimno?
Oleje tłoczone na zimno w zasadniczy sposób różnią się od produktów powszechnie dostępnych w supermarketach. Odmienny jest przede wszystkim ich proces produkcyjny. Podczas produkcji olejów zimnotłoczonych temperatura nie przekracza poziomu 40-50 stopni. „Klasyczne” oleje są tłoczone z udziałem ciepła, w temperaturze do 160 stopni, oraz rafinowane w temperaturze sięgającej 300 stopni. Obróbka cieplna pozbawia olej tzw. substancji towarzyszących. W wyniku rafinacji otrzymuje się produkt o neutralnym smaku i długim terminie przydatności do spożycia. Zupełnie inaczej proces ten przebiega w przypadku olejów tłoczonych na zimno. Dzięki temu zachowują one korzystne dla zdrowia właściwości. Ponadto naturalne ziarna wykorzystywane do produkcji danego oleju nadają mu oryginalny smak i zapach.
Jakie właściwości zdrowotne posiadają oleje zimnotłoczone?
Podstawową zaletą olejów tłoczonych na zimno jest wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Główną role odgrywają w nich wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Warto zwrócić uwagę na zawartość kwasów omega-3 i omega-6 w naturalnych olejach. Kwasy te są szczególnie ważne dla organizmu człowieka, który nie potrafi ich samodzielnie wytworzyć. W tym przypadku nie liczy się jednak ilość a proporcje. Według Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego optymalne proporcje kwasów omega-6 do omega-3 wynoszą 1:4. Wartościowym źródłem tłuszczów nienasyconych są właśnie oleje tłoczone na zimno.
Jak wykorzystać w kuchni oleje tłoczone na zimno?
Warto pamiętać, że oleje naturalne zimnotłoczone nie nadają się do smażenia ani obróbki termicznej. Można je za to dodawać do dań ciepłych jak gotowane warzywa czy ziemniaki. Doskonale sprawdzą się jako pełnowartościowy dodatek do sałatek. Oleje naturalne wzbogacają również smak świeżego pieczywa. Stosując olej, unikniemy konieczności smarowania chleba masłem lub margaryną. Używając oleju zimnotłoczonego, można przygotować pesto lub humus. Olej z pestek dyni doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast i lodów. Olej słonecznikowy oraz rzepakowy są idealnym uzupełnieniem do szparagów lub deski serów. Olej lniany i konopny są często wykorzystywane do tapenady, czyli pasty z oliwek będącej dodatkiem do chleba i ryb. Stosuje się je także podczas przygotowania pasty twarogowej.
Dobre oleje tłoczone na zimno nie są dostępne we wszystkich sklepach. Co więcej, nie wszystkie produkty reklamowane jako zdrowe faktycznie mają właściwości naturalnych olejów. Kupując dany produkt, warto zwrócić uwagę czy na etykiecie jest podany sposób jego tłoczenia. Powinna się tam także znajdować informacja dotycząca zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Autor
Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.