Celiakia a skóra – typowe objawy choroby Duhringa

Artykuł sponsorowany

Redakcja K. 2021-07-19 12:18
celiakia skóra

Celiakia jest przewlekłym zaburzeniem immunologicznym wywołanym spożyciem glutenu. Powoduje uszkodzenie błony śluzowej jelit, biegunkę, zmęczenie, utratę masy ciała, wzdęcia oraz niedokrwistość. Jest również znana skórna postać celiakii, nazywana skórną manifestacją celiakii bądź opryszczkowatym zapaleniem skóry. Objawy, które na pierwszy rzut oka są często mylone z atopowym zapaleniem skóry bądź typową opryszczką, mogą mieć głębsze podłoże. Warto zrobić badania w kierunku wykluczenia choroby Duhringa, zwłaszcza jeśli w rodzinie są osoby chore na celiakię.

Pokrzywka czy coś poważniejszego?

Typowe dla skórnej manifestacji celiakii są zmiany wielopostaciowe – pęcherzyki, grudki, rumień, często bardzo swędzące, powodujące tendencję do drapania, co skutkuje powstawaniem strupów i blizn. Najczęściej zmiany występują na kolanach, łokciach, okolicach kości krzyżowej bądź pośladkach. Choroba Duhringa może atakować również tułów, najczęściej plecy w okolicy łopatek, twarz i skórę owłosioną głowy. Część pacjentów oprócz zmian skórnych ma również objawy ze strony układu pokarmowego z powodu całkowitego lub niemal całkowitego zaniku kosmków jelita cienkiego. Podobnie jak w celiakii, może to powodować niedokrwistość, osłabienie a nawet depresję. Cennych porad do odnalezienia się w nowej bezglutenowej rzeczywistości możesz poszukać na https://medicot.pl/

Diagnoza – jakie badania należy wykonać?

Nie należy samodzielnie stawiać diagnozy. Warto udać się do specjalisty w celu oznaczenia poziomu przeciwciał charakterystycznych dla celiakii: przeciwko transglutaminazie tkanowej w klasie IgA (tTG IgA) oraz całkowity poziom IgA. Jeśli przeciwciała są ujemne, należy wykonać badanie przeciwciał przeciw EMA i DPG. Charakterystyczne dla skórnej formy celiakii są przeciwciała tTG typu 3, jednak są one niedostępne w diagnostyce. Biopsja zdrowej skóry – najlepiej z pośladka – jest uważana za badanie niemal 100% swoiste w kierunku choroby Duhringa. Większość lekarzy zleca wykonanie biopsji jelitowej w celu oceny nasilenia zmian w jelicie cienkim.

Jaką dietę stosować?

Podobnie jak w celiakii, należy całkowicie wykluczyć gluten z diety. Warto zmniejszyć pokarmy zawierające duże ilości jodu, również leki i suplementy, z racji tego, że nasila on zmiany skórne. Po czym poznać na półkach sklepowych produkty bezglutenowe? Przy chorobie Duhringa, jak przy celiakii, na opakowaniu musi widnieć znak przekreślonego kłosa. Nawet najmniejsza ilość glutenu przy tych chorobach jest szkodliwa. Drugorzędną sprawą będzie zdrowa dieta opierająca się na nieprzetworzonych produktach, bogata w witaminy i minerały, produkty ekologiczne i sezonowe.


Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów