Aronia – właściwości odżywcze, stosowanie i przeciwwskazania

Artykuł sponsorowany

Redakcja KtoMaLek.pl 2020-11-24 09:53
Aronia i jej właściwości odżywcze

Owoc aronii jest jednym z najczęściej występujących w naszym kraju naturalnych bomb witaminowych. Roślina ta bardzo szeroko wykorzystywana jest w kuchni i trafia na nasze stoły w postaci różnego rodzaju przetworów czy dodatków do ciast. Aronia znakomicie wzmacnia odporność, ma jednak także inne zastosowania. Poznaj właściwości aronii i sprawdź co warto o niej wiedzieć.

Aronia - co to za roślina?

Aronia jest krzewem, który należy do rodziny różowatych. Jej korzenie znajdziemy we wschodnich wybrzeżach Stanów Zjednoczonych i Kanady, gdzie w dalszym ciągu występuje ona w formie dzikiej. Obecnie sadzonki aronii możemy kupić w dobrym sklepie ogrodniczym https://www.podkarpackiesady.pl/24-aronie, a umieszczenie jej w ogrodzie nie jest trudne. Aronia bardzo rzadko pojawia się na naszych ziemiach w dzikiej postaci, jednak sporadycznie spotkać ją można w lasach.

Właściwości aronii

Wiele osób zwraca uwagę na bardzo rozbudowane prozdrowotne właściwości aronii. Ten niezwykły owoc zawiera w sobie całe mnóstwo składników odżywczych, które wpływają pozytywnie na kondycję naszego organizmu oraz na nasz układ immunologiczny. Przez wielu aronia nazywana jest ona witaminą młodości, ze względu na bardzo dużą ilość przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia się.

Wykorzystanie aronii do robienia przetworów

Owoc aronii posiada dużą ilość witamin i składników odżywczych, spośród których wymienić można między innymi:

  • witaminy z grupy B,
  • kwas foliowy,
  • witaminę E oraz PP,
  • witaminę C,
  • żelazo,
  • jod,
  • fosfor,
  • molibden,
  • cynk.

Istnieje powiązanie pomiędzy aronią a cukrzycą - dokładnie pomiędzy spożywaniem owoców aronii a utrzymywaniem prawidłowego poziomu glukozy. Dodatkowo sok z aronii pomaga w łagodzeniu stresu i w stanach napięcia nerwowego. Zawarte w aronii antocyjany powodują obniżenie się złego cholesterolu we krwi.

Aronia - przeciwwskazania

W przypadku aronii przeciwwskazania, na jakie zwracają uwagę specjaliści nie są szczególnie liczne. Chociaż działanie aronii jest dobroczynne dla naszego organizmu, powinniśmy pamiętać o tym, że nie wszyscy mogą z niej korzystać. Przede wszystkim zwraca się uwagę na to, aby na owoce aronii uważały osoby cierpiące na chorobę wrzodową. Także stany zapalne dwunastnicy czy żołądka wykluczają włączanie przetworów z tej rośliny do codziennej diety.

Jak zastosować aronię w kuchni?

Działanie aronii na nasz organizm jest bardzo korzystne - zarówno w kontekście zdrowia, jak i urody. Świeżo zerwane owoce nie każdemu jednak smakują. Aronia ma dość specyficzny, nieco cierpki i kwaśny smak. Świetnie jednak sprawdza się w postaci różnego rodzaju przetworów. Roślinę tę możemy spożywać w postaci soku do herbaty, dżemów, powideł czy sosów. Szczególnie chętnie stosowana jest w okresie jesiennym i zimowym, kiedy w cenie jest zachowanie dobrej odporności organizmu. Już pięćdziesiąt mililitrów soku z aronii dziennie może znacząco wpłynąć na nasz układ immunologiczny. O sprawdzonych przepisach na przetwory z aronii przeczytasz na https://www.zdrowy-styl-zycia.pl/przetwory-z-aronii-sprawdzone-propozycje-i-przepisy/.

Aronia w ogrodzie - jak sadzić i pielęgnować?

Coraz więcej osób decyduje się na posiadanie krzewu aronii w ogrodzie. Uprawa tego krzewu nie jest trudna, ponieważ w bardzo szybkim tempie dostosowuje się ona do wymogów środowiska. Z powodzeniem może być ona sadzona w pobliżu ulicy, ponieważ w przeciwieństwie do wielu innych krzewów owocowych nie gromadzi metali ciężkich.

Warto zadbać o to, aby była posadzona w słońcu, ponieważ ograniczenie jego promieni, nawet w niewielkim stopniu powoduje, że owoce aronii są niewielkie i słabe. Warto zadbać o to, aby wybierane przez nas sadzonki aronii pochodziły z dobrych sklepów ogrodniczych, ponieważ jedynie wówczas zyskujemy pewność, że w przyszłości będą rozwijały się prawidłowo.

Źródło:

  1. 1. M. Naruszewicz, I. Laniewska, B. Milo, M. Dluzniewski. Tu-W27:7 Combination therapy of statin with flavonoids-rich extract from chokeberry fruits enhanced reduction in CAD risk markers in patients after MI. „Atherosclerosis Supplements”. 7 (3), s. 175, 2006,
  2. 2. http://www.kobieta.net.pl/antyoksydacyjne-wlasciwosci-aronii-o-owocu-ktory-warto-miec-w-swoim-ogrodzie/.

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów