Witaminy, które warto suplementować na poprawę odporności

Artykuł sponsorowany

Redakcja KtoMaLek.pl 2022-08-26 10:56
Żółte tło. Osoba trzyma w dłoni rozmaite tabletki kapsułki.

Prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego zapewnia organizmowi ochronę przed patogenami. Dbanie o niego jest ważne przez cały rok, ale szczególną uwagę trzeba mu poświęcić w okresie jesienno-zimowym. Jest to czas, w którym znacznie wzrasta ryzyko infekcji. Zobacz, jakie witaminy wspierają odporność.

Witamina D

Największe znaczenie dla człowieka mają witaminy D2 i D3. Biorą one udział w różnego rodzaju procesach biologicznych. Wpływają na homeostazę wapnia, metabolizm kości, a także funkcjonowanie układu krążenia, nerwowego i immunologicznego. Witamina D wspiera odporność, ponieważ wykazuje działanie immunomodulujące. Jej receptory znajdują się na komórkach odpornościowych – limfocytach. Pod jej wpływem wykazują większą aktywność i zdolność do namnażania się.

Witamina D3 może być przyjmowana wraz z pożywieniem. Niestety dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości tego składnika poprzez dietę jest bardzo trudne. W okresie od września do kwietnia nieefektywna jest też synteza skórna, ze względu na niedostatki promieniowania słonecznego. Dlatego wskazana jest dodatkowa suplementacja, np. Formula CannabiGold – suplementy w oleju z nasion konopi włóknistych. Po suplement z witaminą D3 z alg mogą sięgnąć także weganie, by wesprzeć swój organizm w zgodzie z przyjętym sposobem odżywiania. Niestety wiele tego typu suplementów dostępnych na rynku zamkniętych jest w otoczce z żelatyny, co wyklucza możliwość ich stosowania przez wegan i wegetarian. Osoby, które nie stosują diety eliminacyjnej, mogą przyjmować witaminę D3 z lanoliny. Jest ona dostępna w formie olejku z wygodnym dozownikiem. Dzięki temu można go stosować w formie bezpośrednio doustnej lub jako dodatek do sałatek, koktajli czy owsianki.

Witamina E

Witamina E wspiera organizm poprzez ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Jest to stan, w którym przeważa ilość wolnych rodników. Substancje te niszczą komórki, przez co nie mogą one pełnić swoich funkcji – m.in. bronić organizmu przed patogenami. Ponadto stres oksydacyjny przyspiesza procesy starzenia się i zwiększa ryzyko rozwoju chorób przewlekłych.

Witamina E jest antyoksydantem, co oznacza, że ma zdolność do neutralizowania wolnych rodników. Jej źródłem w pożywieniu są m.in.: tłuszcze roślinne, orzechy, nasiona, migdały, awokado, papryka czerwona, szpinak, cykoria. Możliwa jest również suplementacja gotowymi preparatami. 

Witamina A

Wsparcie układowi odpornościowemu może zapewnić witamina A. Jest to związek chemiczny z grupy retinoidów. W suplementach diety można ją spotkać w formie palmitynianu retinylu, który w organizmie człowieka jest przemieniany w retinol.

Witamina A odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie tkanki nabłonkowej – głównie układu oddechowego. Dzięki temu drobnoustroje mają utrudnioną możliwość przedostania się przez niego do wnętrza organizmu. Ponadto stymuluje ją do produkcji śluzu, który również jest zabezpieczeniem przed drobnoustrojami.

Witamina A powinna być dostarczana organizmowi wraz z pożywieniem. Jej źródłem są m.in.: marchew, masło, mleko, ryby, szpinak, natka pietruszki, dynia, morele, bataty, sałata, papryka czerwona. Można również dostarczać ją w postaci suplementów diety.

Witamina C

Znaczenie dla odporności ma witamina C, czyli kwas askorbinowy. Jest ona antyoksydantem. Ponadto pobudza aktywność komórek układu immunologicznego. Jej źródłem są niemal wszystkie owoce i warzywa.


Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów