Cukrzyca alkoholowa. Czy alkohol może prowadzić do cukrzycy?
Alkohol jest w dzisiejszych czasach jedną z najczęściej stosowanych używek. Nawet w niewielkich ilościach może mieć negatywny wpływ na nasz organizm, a spożywany regularnie doprowadza często do uzależnienia i wyniszczenia organizmu. Jaki wpływ ma alkohol na organizm chorego na cukrzycę? Czy spożywanie alkoholu może być przyczyną wystąpienia cukrzycy?
Alkohol i jego losy w organizmie człowieka
Alkohol jest używką, która w dużym stopniu oddziałuje na ośrodkowy układ nerwowy. Jest metabolizowany w przeważającej większości do aldehydu octowego – za ten proces odpowiedzialne są enzymy, m.in. dehydrogenaza alkoholowa, katalaza oraz enzymy mikrosomalne.
Cukrzyca alkoholowa – wpływ alkoholu na organizm chorego na cukrzycę
Sposób, w jaki alkohol etylowy wpływa na nasz organizm, jest w głównej mierze uzależniony od tego, jak często i w jakich ilościach go spożywamy.
Korzyści ze spożywania alkoholu
Alkohol spożywany w niewielkich ilościach może przyzyniać się do zmniejszenia poziomu glukozy we krwi, zwiększenia insulinowrażliwości tkanek, a także do zwiększenia poziomu insuliny we krwi. Na uwagę zasługuje również fakt, że niewielkie spożycie napojów procentowych może zmniejszać ryzyko zachorowania na schorzenia układu krwionośnego.
Wady spożywania alkoholu
Nadużywanie alkoholu może skutkować wystąpieniem cukrzycy alkoholowej. Osoby cierpiące na cukrzycę powinny zachować szczególną ostrożność podczas spożywaniu alkoholu. Wypicie napojów procentowych w niewielkiej ilości – obniża poziom cukru we krwi, jednak wraz ze wzrostem ilości spożytego alkoholu, zwiększa się ryzyko wystąpienia hipoglikemii. Jest to stan bardzo niebezpieczny dla zdrowia i życia diabetyka. Dodatkowo, alkohol wpływa na syntezę cukru w wątrobie, a także hamuje przemiany kwasów tłuszczowych, przez co hipoglikemia spowodowana alkoholem jest niezwykle trudna do wyleczenia.
Alkohol jest substancją niezwykle kaloryczną. Spożywanie go w dużych ilościach, w bardzo łatwy i szybki sposób, prowadzi do rozwoju otyłości brzusznej, a co za tym idzie do zwiększenia ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
W jaki sposób rozwija się cukrzyca alkoholowa?
Spożywanie alkoholu w znaczący sposób odbija się na stanie trzustki oraz wątroby, która zmuszona jest do ciągłego metabolizowania tej substancji. Nadużywanie alkoholu może doprowadzić do rozwoju przewlekłego zapalenia trzustki. W jego wyniku dochodzi czasem do uszkodzenia komórek beta, które odpowiedzialne są za uwalnianie insuliny (hormon odpowiedzialny za metabolizm węglowodanów). W następstwie opisanego procesu, może dojść do rozwoju cukrzycy alkoholowej u osoby pozornie zdrowej.
Cukrzycą nazywamy zespół chorób metabolicznych, których podstawowym objawem jest zwiększone stężenie glukozy we krwi – hiperglikemia. Ze względu na przyczynę tego stanu możemy wyróżnić dwa typy cukrzycy.
Cukrzyca typu 1
Ten typ cukrzycy charakteryzuje się zmniejszonym uwalnianem insuliny – hormonu, który pobudza komórki naszego organizmu do pobierania cukru z krwi do wnętrza komórek. Jeżeli ilość produkowanej insuliny jest niewielka, komórki nie wykorzystują glukozy z krwiobiegu - prowadzi to do jej „odkładania się” we krwi.
Cukrzyca typu 2
Cukrzyca typu 2 wynika z braku wrażliwością komórek na insulinę obecną we krwi. Najczęściej jest to powiązane ze zbyt małą liczbą receptorów dla insuliny w komórkach, bądź też z nieprawidłową budową hormonu.
Leczenie cukrzycy alkoholowej
Podstawowym sposobem na wyleczenie cukrzycy wywołanej przez alkoholowe uszkodzenie trzustki jest zaprzestanie spożycia etanolu. Chorzy mogą dodatkowo sięgnąć po odpowiednie leki obniżające glikemię, jak np. zaleconą wcześniej przez lekarza insulinę. Dostępność leków w aptekach w Twojej okolicy możesz sprawdzić w serwisie KtoMaLek.pl. Co więcej, często bardzo dobre rezultaty lecznicze daje zastosowanie odpowiedniej diety i zmiana nawyków żywieniowych.
W celu postawienia diagnozy oraz ustalenia sposobu leczenia cukrzycy alkoholowej, warto skontaktować się z lekarzem diabetologiem. Nieleczona cukrzyca może przyczynić do rozwoju różnorakich powikłań dotyczących m.in. układu krwionośnego, nerwowego, moczowego oraz narządu wzroku.
Autor
Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.