Dieta wegańska - na czym polega i jak ją poprawnie zbilansować?
Coraz więcej słyszy się o osobach, które zdecydowały się na przejście na dietę wegańską. Powodem takiej zmiany może być przekonanie o jej korzystnym wpływie na organizm, ale także panująca moda. W jaki sposób odpowiednio skomponować dietę wegańską? O czym należy pamiętać, aby była bezpieczna i nie zaszkodziła naszemu zdrowiu?
Czym jest dieta wegańska?
Podstawą diety wegańskiej jest unikanie posiłków zawierających produkty zwierzęce. Co więcej, weganie dążą do wyeliminowania z życia wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego - nie tylko żywności, ale także ubrań, leków i kosmetyków. Dodatkowo, dieta wegańska (w przeciwieństwie do diety wegetariańskiej) wiąże się rezygnacją z produktów pozyskanych w wyniku wszelkiej eksploatacji zwierząt. Z tego tytułu weganie unikają spożywania:
- nabiału - zaliczamy tutaj, m. in. mleko, sery i jogurty, a także jaja;
- miodu i innych produktów pszczelich takich jak pierzga i propolis.
Jak skomponować dobrą dietę wegańską?
W celu stworzenia dobrej diety wegańskiej należy pamiętać o zachowaniu różnorodności spożywanych na co dzień posiłków. W zaleceniach dotyczących odpowiedniej diety wegańskiej można często spotkać się z dwoma terminami: zielonej i żółtej tacy.
Zieloną tacę stanowią produkty, które można spożywać w dowolnych ilościach. Do produktów z zielonej tacy zaliczamy:
- zupy warzywne;
- gotowane warzywa;
- surówki;
- rośliny strączkowe;
- kasze oraz pełnoziarnisty ryż.
Do żółtej tacy zaliczamy produkty, których spożycie powinno być przez nas w pewien sposób kontrolowane, a ich maksymalna ilość spożyta w ciągu dnia nie powinna zostać przekroczona. Do produktów z żółtej tacy należą:
- świeże owoce lub owoce suszone (w odpowiednio mniejszej ilości);
- nabiał roślinny wzbogacony w wapń - np. jogurty roślinne, napój sojowy, migdałowy, ryżowy itd.;
- jodowana sól;
- pełnoziarniste płatki;
- orzechy oraz pestki;
- siemię lniane.
Ilości poszczególnych składników z tacy zielonej i żółtej są dobierane w oparciu o indywidualne zapotrzebowanie kaloryczne organizmu.
Co należy suplementować na diecie wegańskiej?
Stosowanie diety wegańskiej wiąże się z całkowitym unikaniem produktów zwierzęcych. Z tego powodu dostarczenie niektórych składników niezbędnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania może być utrudnione lub wręcz niemożliwe i dlatego należy pamiętać o odpowiedniej suplementacji:
- witamina B12 - jest to witamina naturalnie występująca w produktach zwierzęcych. Jest ona niezbędna naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego. W wyniku jej niedoboru może dojść do pojawienia się ogólnego zmęczenia, braku apetytu, drażliwości, drżeń mięśniowych, spadku koncentracji, a nawet anemii. W celu jej suplementacji zalecane jest stosowanie produktów sojowych lub wzbogacanych produktów zbożowych. Co więcej, w aptekach możemy znaleźć preparaty z witaminą B12 przeznaczone specjalnie dla wegan, np. Vegevit B12, B12-Vitum, Cefavit-B12, Naturell Witamina B12;
- witamina D - jest niezbędna do prawidłowej budowy kości, do tego odgrywa znaczącą rolę w gospodarce wapniem. W celu zapewnienia organizmowi odpowiedniej ilości witaminy D, w okresie letnim można regularnie wystawiać skórę na słońce, co pobudzi jej syntezę skórną. Z kolei w okresie jesienno-zimowym zaleca się doustne suplementowanie witaminy D z użyciem dawki od 800 do 2000 j.m. (Bicaps D3 Vege, Viridian Witamina D, Terranova Wegańska Witamina D3);
- kwasy omega-3 - są one niezbędne do prawidłowego działania naszego układu immunologicznego, układu nerwowego, a także działają wspomagająco we wszelkiego rodzaju chorobach układu krążenia. Ich odpowiednia suplementacja w diecie wegańskiej jest zagwarantowana poprzez spożywanie siemienia lnianego, które możemy znaleźć w sklepach, a także w aptekach, np. Siemię lniane Apteo Natura, Siemię Lniane Bonafarm, Siemię Lniane Herbapol;
- wapń - podobnie jak witamina D, jest niezbędny do prawidłowej budowy układu kostnego. Dlatego tak istotne jest sięganie w diecie wegańskiej po nabiał roślinny wzbogacony o ten pierwiastek.
Zbilansowana dieta wegańska
Stworzenie idealnej diety wegańskiej nie jest zadaniem łatwym. Unikając spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego należy pamiętać o suplementacji niektórych składników odżywczych. Wyżej wymienione wskazówki ułatwią skomponowanie dobrej diety, jednakże w celu stworzenia diety idealnej najlepiej poprosić o pomoc dietetyka.
Dostępność wymienionych produktów, wspomagających suplementację diety wegańskiej możesz w łatwy sposób sprawdzić na portalu KtoMaLek.pl.
Bibliografia
- Dr. n. med. D. Wnęk, "Dieta wegańska - czym jest weganizm?", Medycyna praktyczna dla pacjentów. Dostepne na: https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/zdrowe_diety/344862,dieta-weganska-czym-jest-weganizm
- Mgr A. Wedziuk-Reszka, "Fakty i mity dotyczące diety wegańskiej". Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, ABC Żywienia, Fakty i mity. Dostępne na: https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/fakty-i-mity-dotyczace-diety-weganskiej/
- Mgr M. Kaczorek, "Dieta roślinna – od czego zacząć, na co zwrócić uwagę przy kompozycji diety?". Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, ABC Żywienia, Zasady zdrowego żywienia. Dostępne na: https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/dieta-roslinna-od-czego-zaczac-na-co-zwrocic-uwage-przy-kompozycji-diety/
Autor
Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.