Cukrzyca dieta - produkty zabronione. Czego nie możesz jeść, jeśli masz cukrzycę.

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, która dotyka coraz większą rzeszę ludzi. Bardzo ważnym elementem w terapii cukrzycy jest odpowiednia dieta. Jak zatem powinna wyglądać prawidłowa dieta w cukrzycy? Jakie produkty są zabronione, a po jakie warto sięgać w diecie osób zmagających się z cukrzycą?

Artykuł rekomendowany przez:
Cukrzyca dieta - produkty zabronione

Rodzaje cukrzycy

Możemy wyróżnić dwa rodzaje cukrzycy: cukrzycę typu I (insulinozależna) i cukrzycę typu II (insulinoniezależna). Cukrzyca typu I jest często nazywana młodzieńczą, gdyż diagnozowana jest głównie u dzieci i ludzi młodych. Powoduje ją autoimmunologiczne uszkodzenie komórek trzustki. Konsekwencją nieprawidłowego funkcjonowania tego narządu jest brak wydzielania insuliny. Cukrzyca typu II jest chorobą metaboliczną, występująca u ludzi w różnym wieku. Charakteryzuje się defektem wydzielania lub działania insuliny - tkanki stają się oporne na działanie hormonu. Dzięki odpowiedniej diecie - niezależnie od rodzaju cukrzycy - możemy w prosty sposób osiągnąć bardzo dobry efekt terapeutyczny.

Indeks glikemiczny - podstawa diety w cukrzycy

Każda osoba chorująca na cukrzycę powinna wiedzieć czym jest indeks glikemiczny (IG) - określa on szybkość wzrostu stężenia glukozy we krwi po spożyciu 50 g węglowodanów przyswajalnych. Wartości IG danych produktów spożywczych porównywane są z wartością IG czystej glukozy (IG wynosi 100). Produkty dla których została obliczona wartość IG zawierają w swoim składzie węglowodany. Zalicza się do nich między innymi: pieczywo, kasze, makarony, słodycze, warzywa oraz owoce. 

IG nie jest wartością stałą. Można go zwiększyć lub zmniejszyć stosując odpowiednie dodatki lub techniki kulinarne. 

  • Gotowanie - produkty surowe lub ugotowane al dente będą miały niższy IG od tych rozgotowanych.
  • Rozdrobnienie - im produkt mniej rozdrobniony tym niższa wartość indeksu glikemicznego.
  • Dojrzałość - dotyczy to głównie owoców - im bardziej dojrzały owoc tym posiada wyższy IG.
  • Błonnik pokarmowy - spożycie produktów bogatych w błonnik opóźnia wzrost stężenia glukozy we krwi, a co za tym idzie obniża wartość indeksu glikemicznego. Błonnik pokarmowy można również znaleźć w preparatach dostępnych w aptekach np.: Błonnik naturalny Produkty BonifraterskieBłonnik owsiany, Bio-Błonnik.
  • Białka i tłuszcze - obecność w pożywieniu tych składników również obniża IG potrawy.

Dostępność tych oraz wielu innych preparatów w aptekach w Twojej okolicy można sprawdzić na portalu KtoMaLek.pl.

Jakie produkty są zabronione, a jakie polecane w diecie osób z cukrzycą?

Tabela indeksu glikemicznego podzielona jest na 3 rodzaje produktów :

  • o niskim IG <55;
  • średnim IG 55-70;
  • wysokim IG >70.

Dla diabetyków najkorzystniejsze są produkty o niskim indeksie glikemicznym - po te produkty należy sięgać najczęściej. Zaliczyć tu można np. nasiona roślin strączkowych, warzywa oraz niektóre owoce. Produkty charakteryzujące się średnim IG to między innymi ryż brązowy, płatki owsiane czy ziemniaki w mundurkach - dozwolone jest ich spożycie 2-3 razy w tygodniu. Produkty po które cukrzyk nie powinien sięgać to te o IG>70. Zaliczyć tu można: chipsy, słodycze, płatki śniadaniowe słodzone, kaszę mannę.

Produkty zabronione w diecie cukrzycowej

Będąc diabetykiem z diety należy wykluczyć m.in takie produkty jak:

  • chleb pszenny - posiada wysoki IG, przez co poziom cukru gwałtownie wzrasta po jego spożyciu;
  • fast foody - zawierają dużo tłuszczu, są to produkty wysoko przetworzone;
  • słodkie napoje gazowane lub owocowe - są źródłem cukrów prostych niezalecanych w cukrzycy;
  • tłusty nabiał oraz słodzone jogurty;
  • mięso w wysoką zawartością tłuszczu;
  • drobne kasze, białe makarony oraz biały ryż - bardzo szybko podnoszą poziom glukozy we krwi po spożyciu, są również ubogie w błonnik pokarmowy;
  • słodycze i słodkie pieczywo cukiernicze.

Dieta w cukrzycy - racjonalny model żywienia

Wydawać by się mogło, że chorzy na cukrzycę poprzez zmianę diety całkowicie odbiorą sobie przyjemność z jedzenia. Nic bardziej mylnego! Dieta diabetyków to racjonalny model żywienia, polecany również osobom zdrowym. Opiera się ona na zasadach zdrowego odżywiania, gdzie wykluczyć należy wysokoprzetworzone produkty, słodycze, soki oraz napoje gazowane, słone przekąski typu chipsy i paluszki. Rezygnując z tych produktów mamy dalej bardzo szeroki wachlarz możliwości kulinarnych, które na pewno korzystnie wpłyną na stan zdrowia i samopoczucia. 

Chorując na cukrzycę należy dobierać produkty tak, aby indeks glikemiczny spożywanych posiłków był jak najniższy. Dobierając techniki kulinarne lub łącząc odpowiednie składniki, w prosty sposób możemy stworzyć smaczne i zdrowe dania - bezpieczne dla diabetyków. 

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Kategorie:  Cukrzyca

Więcej artykułów