Dereń właściwy — właściwości lecznicze, działanie, zastosowanie
Dereń właściwy znany jest jako roślina ozdobna. Owoce derenia zawierają antocyjany, które wywierają pozytywny wpływ na nasz organizm. W kuchni niektórych państw europejskich popularny jest sok z derenia, dżemy oraz inne przetwory z niego pozyskiwane. W jakich dolegliwościach włączenie do diety derenia może być przydatne?
Dereń właściwy — właściwości
Dereń właściwy jest bogatym źródłem wielu związków fitochemicznych o pozytywnym wpływie na organizm, głównie o działaniu antyoksydacyjnym. Warto zaznaczyć, że owoc derenia zawiera więcej antyoksydantów, niż np. wiśnia pospolita. Możemy do nich zaliczyć takie substancje czynne, takie jak rutozyd oraz antocyjany: pelargonidynę, delfinidynę i peonidynę. Antocyjany są związkami, które chronią przed chorobami układu krążenia, neurologicznymi i nowotworami. Owoc derenia zawiera ich więcej niż przykładowo czerwone winogrona czy borówki.
Dereń ma więcej witaminy C niż pomarańcze, truskawki i kiwi. Ponadto w jego owocach znajdziemy także kwasy organiczne, m.in. winowy, jabłkowy, cytrynowy, galusowy, chlorogenowy oraz flawonoidy — kwercetynę, kemferol, naryngeninę, mirycetynę.
Dereń właściwy — jak wygląda i skąd pochodzi?
Dereń właściwy (łac. Cornus mas) występuje we wschodnich i południowych regionach Europy oraz w Azji Zachodniej. Drzewo osiąga wysokość 7-8 metrów. Kwiaty derenia są liczne, mają żółtą barwę i zebrane są w okrągłe skupiska. Liście natomiast są gładkie i lśniące.
Owoce derenia mają owalny lub gruszkowaty kształt. Są uważane za dojrzałe, kiedy mają ciemnoczerwony kolor i akceptowalny smak. Należy jednak pamiętać, że zawsze będą one w pewnym stopniu kwaśne.
Pojedynczy owoc waży od 2 do 9 gramów. Z jednej dziko rosnącej rośliny można zebrać 2,8-10 kilogramów owoców, a z odmiany uprawnej nawet do 80 kilogramów.
Dereń ma atrakcyjny wygląd, z tego powodu jest hodowany w ogrodach na całym świecie jako roślina ozdobna.
Dereń właściwy — działanie, wskazania do stosowania
Dereń właściwy jest często składnikiem nalewek, dżemów, konfitur i innych przetworów. Sok z derenia jadalnego wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, przeciwcukrzycowe, antyoksydacyjne, przeciwkrzepliwe. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu, a także działa ochronnie na wątrobę, nerki i układ krążenia.
Tradycyjnie odwar z kory derenia stosowany był w leczeniu gorączki i malarii. Kwiaty zaś wykorzystywano w leczeniu biegunki, zaś owoce derenia zalecane były na problemy trawienne i w celu poprawy pracy wątroby.
Dereń właściwy na cukrzycę
Owoce derenia mają właściwości przeciwcukrzycowe dzięki obecności antocyjanów. Ekstrakt z owoców hamuje aktywność α-glukozydazy. Enzym ten odpowiada za trawienie węglowodanów, a hamowanie jej działania pozwala obniżyć poziom glukozy we krwi.
Co więcej, dereń właściwy nasila działanie insuliny na tkanki, co również wpływa na stężenie cukru we krwi. W badaniach na zwierzętach wykazano także, że antocyjany w nim zawarte stymulują uwalnianie insuliny z wysp β trzustki.
Kwercetyna znajdująca się w dereniu ma działanie ochronne na serce i naczynia krwionośne, co ma istotne znaczenie w przypadku pacjentów diabetologicznych.
Suplementacja ekstraktu z derenia czerwonego przez osoby z cukrzycą typu 2 pozwalała obniżyć poziom hemoglobiny glikowanej oraz glukozy na czczo.
Dereń właściwy na cholesterol
Powszechnie wiadomo, że zaburzenia lipidowe zwiększają ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych oraz udarów mózgu. Także w tym przypadku składniki owocu derenia mogą okazać się potencjalnie przydatne.
Wykazano, że dereń właściwy powoduje obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego, trójglicerydów i cholesterolu LDL. Co więcej, doprowadza do zmniejszenia ilość blaszek miażdżycowych oraz zapobiega powstawaniu stanów zapalnych w obrębie naczyń, które sprzyjają ich tworzeniu. Dodatkowo pomaga również podnieść poziom “dobrego” cholesterolu HDL.
Dzieje się tak dlatego, że antocyjany mogą wpływać na aktywność enzymów wątrobowych biorących udział w metabolizmie lipidów. W badaniach na zwierzętach zaobserwowano, że dereń zmniejsza ilość tłuszczu odkładającego się w wątrobie u zwierząt karmionych dietą wysokotłuszczową.
Dereń właściwy na układ sercowo-naczyniowy
Choroby sercowo-naczyniowe są jednymi z najczęściej występujących chorób przewlekłych na świecie. Właściwości antyoksydacyjne derenia jadalnego zdają się jednak chronić przed nimi nasz układ krążenia.
Ekstraktowi z derenia przypisuje się właściwości kardioprotekcyjne. Dodatkowo uważa się, że zmniejsza stężenie fibrynogenu, który odpowiedzialny jest za krzepnięcie krwi — ma więc działanie przeciwkrzepliwe. Dereń zmniejsza również stan zapalny w obrębie blaszek miażdżycowych, co odgrywa istotną rolę w redukcji ryzyka incydentów sercowo-naczyniowych.
Dereń właściwy na wątrobę
W chorobach wątroby istotną rolę odgrywają wolne rodniki. Dereń właściwy ma działanie antyoksydacyjne — często opisywane jako „wymiatanie wolnych rodników”.
W badaniach na zwierzętach wykazano, że ekstrakt z derenia zapobiega wzrostowi stężenia enzymów wątrobowych takich jak AST, ALT i ALP pod wpływem substancji uszkadzających wątrobę. Nie wpływa przy tym na strukturę tkanek wątroby. Ekstrakt z derenia wspomaga także regenerację uszkodzonych hepatocytów.
Dereń właściwy — jak dawkować?
Brak danych na temat dawkowania produktów zawierających dereń. Sprawdź ulotkę dołączoną do opakowania wybranego preparatu.
Leki i suplementy zawierające dereń właściwy
Dostępne są głównie suszone owoce derenia, sok oraz inne przetwory.
Dereń właściwy w ciąży
Brak danych na temat bezpieczeństwa stosowania derenia właściwego i jego przetworów w ciąży. W razie wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
Dereń właściwy — przeciwwskazania i środki ostrożności
Brak informacji o przeciwwskazaniach do stosowania derenia właściwego.
Dereń właściwy — możliwe działania niepożądane
Doniesienia o wystąpieniu znaczących działań niepożądanych po spożyciu derenia nie są dostępne. Dereń właściwy wydaje się bezpieczny.
Dereń właściwy — interakcje z lekami i innymi ziołami
Brak danych na temat bezpieczeństwa łączenia derenia z lekami. Jeśli przyjmujesz jakieś leki i masz wątpliwości czy można je łączyć z dereniem, zasięgnij porady lekarza lub farmaceuty.
Dereń właściwy w Ziołopedii — podsumowanie
Dereń właściwy jest rośliną jadalną bogatą w wiele składników odżywczych i pozytywnie wpływających na organizm. Znany jest od setek lat. Uważa się go za roślinę bezpieczną, a spożywanie go nie niesie ze sobą działań niepożądanych.
Bibliografia
- Czerwińska, M. E., & Melzig, M. F. (2018). Cornus mas and Cornus Officinalis-Analogies and Differences of Two Medicinal Plants Traditionally Used. Frontiers in pharmacology, 9, 894. https://doi.org/10.3389/fphar.2018.00894
- Szczepaniak, O.M., Kobus-Cisowska, J., Kusek, W. et al. Functional properties of Cornelian cherry (Cornus mas L.): a comprehensive review. Eur Food Res Technol 245, 2071–2087 (2019). https://doi.org/10.1007/s00217-019-03313-0
- Hosseinpour-Jaghdani, F., Shomali, T., Gholipour-Shahraki, S., Rahimi-Madiseh, M., & Rafieian-Kopaei, M. (2017). Cornus mas: a review on traditional uses and pharmacological properties. Journal of complementary & integrative medicine, 14(3), /j/jcim.2017.14.issue-3/jcim-2016-0137/jcim-2016-0137.xml. https://doi.org/10.1515/jcim-2016-0137
- Nawrot, K., Polak-Szczybyło, E., Stępień, A.E. Characteristics of the health-promoting properties of Cornus mas. Eur J Clin Exp Med. 2022;20(2):217–223. doi: 10.15584/ejcem.2022.2.11
Autor
Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.