Żywienie medyczne - nieocenione wsparcie w walce z chorobą

Artykuł sponsorowany

To, jak ważna jest prawidłowa dieta w trakcie choroby, jest wciąż tematem bagatelizowanym. Tymczasem odpowiednia podaż składników odżywczych może skrócić czas choroby i rekonwalescencji oraz zminimalizować ryzyko wystąpienia komplikacji.

Artykuł rekomendowany przez:
żywienie medyczne

Co to jest żywienie medyczne

Żywienie medyczne to praktyka mająca na celu zapewnienie choremu lub rekonwalescentowi odpowiednią dawkę witamin, minerałów i substancji odżywczych w optymalny dla niego sposób, gdy nie jest możliwe zbilansowanie jego diety tradycyjną metodą. Żywienie medyczne bazuje na odżywkach medycznych, które dostępne są w formach stosowanych doustnie, jak i pozajelitowo (dożylnie).

Żywienie medyczne w chorobie - po co je stosować?

Żywienie medyczne stosuje się, aby zapobiec niedożywieniu pacjenta lub uzupełnić deficyty powstałe na jego skutek. Niedożywienie jest problemem, który dotyczy w różnym stopniu niemal każdej osoby przewlekle chorej, poddawanej intensywnej terapii. Szacuje się, że w przypadku hospitalizacji niedożywienie może wydłużyć pobyt chorego nawet o 70%!

Jednak skutki powodowane przez niedożywienie to nie tylko wydłużanie się czasu potrzebnego do powrotu do zdrowia, ale również poważne niebezpieczeństwo dla życia. Zgodnie z danymi zaprezentowanymi przez National Cancer Institute, nawet 40% osób chorujących na raka umiera na skutek niedożywienia, a nie samego nowotworu. Wielu pacjentów-seniorów borykających się z demencją umiera w związku z wyniszczeniem organizmu spowodowanym niedostateczną podażą substancji odżywczych.

Żywienie medyczne pozwala rozwiązać problem również samej podaży witamin, minerałów, białek i innych makroelementów. Pacjenci dotknięci dysfagią, odczuwający nikły apetyt czy fizycznie niezdolni do spożywania tradycyjnych posiłków z pomocą odżywek medycznych mogą w dalszym ciągu funkcjonować.

W jakich chorobach włącza się żywienie medyczne?

Żywienie medyczne włącza się w każdej chorobie, która uniemożliwia spożywanie wraz z dietą dostatecznej ilości substancji odżywczych. Główne grupy pacjentów korzystające z odżywek medycznych to osoby walczące z nowotworami, niewydolnością nerek, niewydolnością wątroby i cukrzycą. Osobną grupę stanowią również seniorzy dotknięci różnorodnymi chorobami (demencja, choroba Alzheimera, depresja, niewydolność układu pokarmowego), pacjenci w okresie okołooperacyjnym i rekonwalescenci.

Jak wybrać odżywkę medyczną?

Na rynku medycznym istnieje bardzo wiele odmian profesjonalnych odżywek medycznych - przegląd wysokiej jakości suplementów pokarmowych znajdziesz na MojFresubin.pl.

O tym, jaki środek będzie odpowiedni dla Ciebie czy członka Twojej rodziny powinien zadecydować lekarz. Należy pamiętać, że podobnie jak każdy suplement diety, także i odżywka medyczna powinna być zażywana pod ścisłym nadzorem lekarskim.

Wszystkie dopuszczone do sprzedaży w aptekach odżywki medyczne są sterylne, gotowe do spożycia i pozbawione substancji, które mogą powodować alergie lub szkodzić osłabionemu chorobą organizmowi. Odżywki medyczne nie zawierają glutenu, laktozy czy trudnych do strawienia substancji. Suplementy medyczne przeznaczone dla konkretnych grup pacjentów uwzględniają ich specyficzne potrzeby. Przykładowo - dla pacjentów onkologicznych przygotowano wysokobiałkowe odżywki medyczne z dużą dawką kwasów omega-3. Według najnowszych badań dietetycznych zapotrzebowanie na białko wzrasta w trakcie chemioterapii nawet o 20% w stosunku do czasu sprzed choroby; dodatkowo chemioterapia i radiologia osłabiają układ odpornościowy, stąd istotne jest jego wsparcie kwasami.

Dieta w chorobie: żywienie medyczne

Organizm, aby walczyć z chorobą, a także być zdolnym do znoszenia trudów terapii, potrzebuje składników budulcowych i odżywczych. Dieta dla chorego stanowi wyzwanie, ponieważ z jednej strony powinna być lekkostrawna, a z drugiej - gęsta odżywczo. Kolejnym wyzwaniem jest fakt, że znaczna większość pacjentów nie odczuwa łaknienia i trudno jest im spożywać obfite posiłki. W konsekwencji w miarę postępowania choroby, rozwija się również niedożywienie jakościowe i ilościowe, które dodatkowo obciąża organizm.

Żywienie medyczne może być wprowadzane jako uzupełnienie tradycyjnej diety. W tym przypadku świetnie sprawdzają się odżywki w formie pitnej, które mogą być spożywane jako przekąska czy jeden z posiłków. Dobrym sposobem na zwiększenie wartości odżywczej posiłku jest dosypanie do niego odzywki w proszku o neutralnym smaku. Suplementy medyczne mogą również całkowicie zastępować tradycyjną dietę - w takim wypadku konieczne jest przeliczenie potrzebnej ilości produktu dla danego pacjenta.

Warto mieć tego świadomość i zapobiegać rozwojowi niedożywienia - żywienie medyczne to wygodny i bezpieczny sposób na wspieranie chorego w powrocie do zdrowia.

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Kategorie:  Odżywianie i Diety

Więcej artykułów