Naturalne składniki wspomagające odchudzanie

Artykuł sponsorowany

Przyprawy i zioła na odchudzanie znajdziemy w większości polskich kuchni. Jednak często nie zdajemy sobie sprawy z ich właściwości w kontekście redukcji masy ciała. Warto docenić moc naturalnych składników, ponieważ ich regularne stosowanie pozwoli zmniejszyć łaknienie, usprawni metabolizm i w efekcie ułatwi spalanie tkanki tłuszczowej.

Artykuł rekomendowany przez:
Świeże i suszone zioła oraz pipeta i butelki na drewnianym blacie.

Imbir na odchudzanie

Imbir to przyprawa, po którą często sięgamy, by urozmaicić smak dań. Doskonale sprawdza się również jako naturalne remedium na przeziębienie. Lista zalet wynikających ze stosowania tej przyprawy jest jednak znacznie dłuższa. Co ważne, imbir możemy stosować, wykorzystując świeże kłącze lub sproszkowany korzeń.

Imbir dodawany do potraw lub herbaty przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej. Przyspiesza tempo metabolizmu oraz zmniejsza łaknienie. Dzięki właściwościom hamującym apetyt, imbir sprawia, że dostarczamy do organizmu mniej kalorii, a jak powszechnie wiadomo – deficyt kaloryczny jest niezbędny, by zredukować nadmiar tkanki tłuszczowej.

Napar ze świeżego imbiru i cytryny w białym kubku. Obok świeża cytryna i kłącze imbiru.

Pieprz kajeński na odchudzanie

Kolejna przyprawa, która często gości w kuchni to pieprz kajeński. Już niewielka ilość tego naturalnego wzmacniacza smaku pozwala wyostrzyć smak dań. 

Pieprz kajeński nie tylko dodaje potrawom ostrości, ale dodatkowo usprawnia trawienie posiłku.

Właściwości pieprzu kajeńskiego na odchudzanie wynikają z zawartej w roślinie substancji o nazwie kapsaicyna. Wykazuje ona szereg właściwości prozdrowotnych i wpływa także na redukcję masy ciała.

Kapsaicyna przyspiesza przemianę materii oraz zwiększa tempo spalania kalorii. Dodatkowo pozwala zmniejszyć apetyt oraz pomaga unikać podjadania pomiędzy posiłkami. 

Regularne dodawanie pieprzu kajeńskiego do potraw pozwala zmniejszyć wydzielanie greliny. Hormon ten odpowiada za odczuwanie uczucia głodu.

Pieprz czarny na odchudzanie

Pisząc o pieprzu kajeńskim na odchudzanie, nie możemy zapomnieć o pieprzu czarnym. Ta przyprawa z pewnością znajdzie się w każdej polskiej kuchni. Nadaje ona daniom ostrości, ale odróżnieniu do cayenne, pieprz czarny jest znacznie łagodniejszy.

Warto stosować pieprz czarny na odchudzanie, ponieważ jest on źródłem piperyny, która hamuje proces magazynowania się tłuszczu. Właściwość ta często wykorzystywana jest przez producentów suplementów diety, którzy dodają piperynę do swoich produktów. Przykładem takiego produktu jest np. Piperinox.

Filiżanka z parującą, zieloną herbatą.

Zielona herbata na odchudzanie

Zielona herbata jest nie tylko smaczna i wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości, ale dodatkowo wspiera utratę zbędnych kilogramów. 

Liście zielonej herbaty są bogatym źródłem przeciwutleniaczy zwanych katechinami. Przyspieszają one tempo przemiany materii.

Zielona herbata zawiera także niewielką ilość kofeiny, która pobudza i pomaga szybciej spalać kalorie.

Co ciekawe, wypicie szklanki zielonej herbaty przed posiłkiem prowadzi do zmniejszenia apetytu. Dzięki czemu zjemy mniejszą porcję, dostarczając organizmowi mniej kalorii.

Decydując się na zakup zielonej herbaty warto wybierać produkty, które zawierają całe, suszone liście.

Herbata Pu-erh na odchudzanie

Pisząc o herbacie na odchudzanie, nie możemy nie wspomnieć o Pu-erh – jej nazwa podchodzi od chińskiego miasta. Po zebraniu liści, są one suszone, a następnie walcowane. Poddaje się je także procesowi leżakowania, dzięki czemu, zyskują głębszy smak i aromat.

Herbata Pu-erh ceniona jest za właściwości uprawiające proces trawienia. Ułatwia także wchłanianie składników odżywczych w przewodzie pokarmowym. Pu-erh przyspiesza tempo metabolizmu, dzięki czemu może przyczynić się do szybszej redukcji masy ciała.

Yerba mate na odchudzanie

Popularny napój pochodzący z Ameryki Południowej również znajduje zastosowanie w odchudzaniu. Niezależnie, czy spotkamy się określeniem „jerba”, argentyńskim „dzierba” czy brazylijskim „erva mate”, chodzi o jeden ten sam napój – yerba mate powstający z suszonych gałęzi ostrokrzewu paragwajskiego.

Yerba mate wykazuje silne działanie pobudzające. Wiele osób uważa, że w tej kwestii radzi sobie znacznie lepiej niż kawa.

Mate pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, dodaje energii, poprawia samopoczucie oraz wspomaga odchudzanie, zmniejszając apetyt.

Świeże liście i zmielona moringa w glinianej miseczce.

Liście moringa na odchudzanie

Liście moringa pozyskiwane są z drzew moringa i uważane są za źródło cennych substancji aktywnych.

Moringa wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych i przyczynia się do utraty zbędnych kilogramów.

Okazuje się bowiem, że regularne spożywanie sproszkowanych liści moringa zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych, jak cukrzyca czy insulinooporność, które przyczyniają się do otyłości.

Liście moringa hamują proces magazynowania się tkanki tłuszczowej oraz nasilają proces lipolizy – rozkładu komórek tłuszczowych.

Gymnema sylvestre na odchudzanie

Gymnema sylvestre znana także jako gurmar to naturalny składnik obecny w wielu suplementach diety mających na celu kontrolę masy ciała.

Gymnema sylvestre pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Co więcej, zawarty w roślinie kwas gymnemowy hamuje odczuwanie słodkiego smaku. Ta właściwość może zostać doceniona przez osoby, które borykają się z nadmiernym apetytem i pochłaniają zbyt dużo kalorii pochodzących ze słodkich i wysokokalorycznych przekąsek.

Gurmar pomaga zredukować apetyt na słodycze, dzięki czemu osiągnięcie deficytu kalorycznego będzie łatwiejsze. Słodkie przekąski lepiej zastąpić wartościowym jedzeniem bogatym w błonnik, węglowodany złożone, białko oraz zdrowe tłuszcze.

Forskolina na odchudzanie

Pokrzywa indyjska znana również jako forskolina to popularny składnik stosowany do produkcji suplementów diety na odchudzanie. Roślina ta wykorzystywana jest od wieków w medycynie ajurwedyjskiej i to właśnie za jej sprawą została rozsławiona na cały świat. 

Stosowanie suplementów diety zawierających forskolinę przyczynia się do zwiększenia energii oraz do wzmocnienia mięśnia sercowego.

Niektóre z badań donoszą, że pokrzywa indyjska przyczynia się do zwiększenia poziomu testosteronu w organizmie, a co za tym idzie – ułatwia budowanie beztłuszczowej masy mięśniowej oraz modelowanie sylwetki.

Żeń-szeń na odchudzanie

Sproszkowany korzeń żeń-szenia to bardzo popularny suplement diety. Stosowany jest w celu zwiększenia energii oraz poprawy pracy mózgu. Okazuje się, że pomaga on także zmniejszyć poziom cholesterolu oraz cukru we krwi.

Żeń-szeń wspiera metabolizm oraz pobudza, w związku z czym – podobnie jak inne zioła na odchudzanie – może ułatwić zrzucenie zbędnych kilogramów.

Cynamon na odchudzanie

Kolejny składnik wspierający redukcję masy ciała to cynamon. Jedni go uwielbiają, drudzy nienawidzą. Jeśli jesteś w tej pierwszej grupie, to masz szczęście. Cynamon świetnie nadaje się do deserów i warto go stosować, ponieważ pomaga uregulować poziom cukru we krwi po spożytym posiłku. Dzięki temu dłużej odczujemy sytość po jedzeniu oraz unikniemy tzw. „zjazdów energetycznych”. 

W kontekście odchudzania warto także wspomnieć, że cynamon pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. Przyprawę tę powinny polubić w szczególności osoby borykające się z cukrzycą lub osoby, u których stwierdzono stan przedcukrzycowy.

Kłącze świeżej kurkumy w przekroju.

Kurkuma na odchudzanie

Jasnożółta przyprawa pochodząca z południowej Azji jest ceniona na całym świecie za wiele dobroczynnych właściwości np. działanie przeciwzapalne. Dodawana do potraw nadaje im charakterystycznego posmaku i koloru.

Kurkuma pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi oraz wspiera utratę zbędnych kilogramów. Można ją stosować w formie przyprawy, jak również pod postacią suplementu diety dostępnego w kapsułkach.

Zioła na odchudzanie stosuj z umiarem

Naturalne składniki odchudzające takie, jak zioła to doskonały sposób na redukcję masy ciała. Stosowane w zalecanej ilości lub w formie mieszanki ziół, usprawnią metabolizm, zmniejszą apetyt oraz ustabilizują poziom cukru we krwi, przyczyniając się do redukcji masy ciała.

Stosując zioła na odchudzanie warto kierować się powiedzeniem „co za dużo, to niezdrowo”. Tę zasadę warto szczególnie uwzględnić, kiedy stosujemy pieprz kajeński. Dodawany w małych ilościach do posiłków z pewnością okaże się pomocny, jeśli jednak przesadzimy z jego ilością, szybko odczujemy skutki uboczne.

Jeżeli nie wiesz, co stosować, jak stosować lub ile stosować, skutecznym rozwiązaniem okażą się kapsułki lub tabletki na odchudzanie. Naturalne produkty zawierają odpowiednie kompozycje ziół w optymalnej dawce. Ranking najlepszych naturalnych tabletek na odchudzanie znajdziesz na stronie: https://zdrowomaniak.pl/tabletki-na-odchudzanie/. Wszystkie wymienione w zestawieniu produkty zostały stworzone w oparciu o ziołowe ekstrakty, witaminy i minerały oraz inne substancje odżywcze obecne w naturze. To bardzo dobre suplementy diety, które pomogą schudnąć w naturalny sposób.

 

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Kategorie:  Odżywianie i Diety

Więcej artykułów