Kolacja na szybko - poznaj sprawdzony przepis

Artykuł sponsorowany

Współczesne szybkie tempo życia skłania nas do poszukiwania możliwości na wygospodarowanie odrobiny wolnego czasu, którego wielu ciągle brakuje. Nie możemy pozwolić sobie na długotrwałe przygotowywanie posiłków, tak jak czyniły to nasze babcie. Czy da się szybko i bez większego wysiłku przyrządzić smaczny i wartościowy posiłek? Poznajcie kilka porad oraz sprawdzony przepis i przekonajcie się, że szybka kolacja może być pyszna i zdrowa.

Artykuł rekomendowany przez:
smaczna kolecaj na szybko

Jakie produkty zawsze warto mieć w domu, żeby szybka kolacja się udała?

Zabiegani ludzie, którym brakuje czasu na długie gotowanie, często nie mają go też na codzienne zakupy. Warto więc mieć w domu zawsze podstawowe produkty, które szybko nie zepsują się i mogą pomóc w kryzysowej sytuacji. Do przyrządzenia szybkiej kolacji można używać różnych składników, które akurat mamy w lodówce, ale jeśli świeci ona pustkami, można sięgnąć do żelaznego zapasu, który powinien zawierać takie produkty jak:

Tłuszcze

Najlepsza jest oliwa z oliwek, ale może być też olej kokosowy czy rzepakowy.

Warzywa

Najlepiej wybierać takie, które się szybko nie zepsują, jak krojone pomidory w puszce, warzywa mrożone, czosnek, cebula.

Produkty sypkie

Do przygotowania szybkiej kolacji najlepsze będą takie, które tylko się zaparza, jak kuskus lub krótko gotuje, jak drobny makaron czy ryż.

Zioła i przyprawy

Dobierać można oczywiście według upodobań smakowych, ale te podstawowe to sól, pieprz, bazylia, oregano, kurkuma, papryka, sos sojowy, nieaktywne płatki drożdżowe.

Oprócz wyżej wymienionych warto mieć jeszcze mleko zwykłe lub sojowe, tofu, które można zamrozić i jakiś ser twardy typu parmezan. To tylko propozycje, które pozwolą na przygotowanie przynajmniej kilku pysznych, zdrowych i dietetycznych kolacji. Można je uzupełnić dowolnymi składnikami, eksperymentować, nadając potrawom unikalny smak.

kolacja na szybko

Co można przygotować na szybką kolację w oparciu o powyższe produkty?

Oto sprawdzony przepis na danie, które smakuje wybornie, jest łatwe w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu. Nadaje się nie tylko na szybką kolację, ale także na śniadanie. Potrzebna będzie do niego tylko część produktów z powyższej listy. Niewykorzystane będzie można użyć w kolejnych dniach do przygotowania innych szybkich dań na ciepło lub apetycznych sałatek. 

 Tofucznica, czyli wegańska wersja jajecznicy

Czas przygotowania: do 20 minut

składniki: 

- 1 kostka tofu naturalnego,

- kilka łyżek mleka sojowego,

- sól i pieprz do smaku,

- 1/2 łyżeczki kurkumy,

- szczypta słodkiej papryki,

- 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych,

- 1 ząbek czosnku,

- oliwa z oliwek, 

sposób przygotowania:

  1. Kostkę tofu należy rozkruszyć.
  2. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać do niej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i podsmażyć.
  3. Dołożyć tofu i wlać kilka łyżek mleka sojowego, zamieszać. ( Ilość mleka zależy od tego jak gęstą chcemy mieć tofucznicę.)

Dodać przyprawy i trzymać na ogniu kilka minut dokładnie mieszając.

smaczna kolacja na szybko jaka

Podawać najlepiej z ciemnym pieczywem. Potrawę można urozmaicić, dodając pomidory lub szpinak, czy pieczarki. 

Skąd czerpać więcej inspiracji na szybką kolację?

Więcej pomysłów na sporządzenie listy produktów, które warto mieć zawsze w domu pod ręką, można znaleźć na dbam-o-siebie.pl. Dzięki temu nawet w razie niespodziewanych gości, czy braku czasu na zrobienie bieżących zakupów, będziemy mieć pewność, że ugotujemy coś pysznego. Sięgając po tę wiedzę,  uzyskamy wiele przydatnych informacji o zdrowym odżywianiu i będziemy czerpać inspiracje do samodzielnego przygotowywania smacznych i szybkich kolacji

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Kategorie:  Odżywianie i Diety

Więcej artykułów