Czy Nutri-Score i wartość odżywcza produktu to to samo?
Artykuł sponsorowany
Coraz więcej Polaków deklaruje, że odżywia się zdrowiej niż kiedyś. Aż 49% respondentów, którzy złożyli takie deklaracje, żyje w rodzinach z dziećmi (1). Znacznie częściej zerkamy na etykiety produktów, sprawdzając ich skład i wartość odżywczą, zanim zdecydujemy się na zakup. Informacją, która również jest pomocna w dokonywaniu prawidłowych wyborów żywieniowych jest symbol Nutri-Score, który można znaleźć na wybranych produktach. Stanowi on podsumowanie wartości odżywczej oznakowanego produktu. Sprawdź ciekawostki na temat wartości odżywczej oraz Nutri-Score i odkryj różnicę między nimi!
7 FAKTÓW NA TEMAT WARTOŚCI ODŻYWCZEJ
1. Wartość odżywczą umieszcza się na etykiecie produktu najczęściej w formie tabeli. Nie jest to jednak reguła. Czasami wartość odżywcza będzie podana w formie listy - zwykle podyktowane jest to brakiem miejsca na etykiecie.
2. Obowiązkowo zawiera ona informacje na temat wartości energetycznej oraz zawartości tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka i soli2.
3. Dodatkowo producent może rozszerzyć wartość odżywczą o informacje na temat zawartości kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i wielonienasyconych, alkoholi wielowodorotlenowych, skrobi, błonnika czy wybranych witamin i składników mineralnych.
4. Obligatoryjnie wartość odżywcza podawana jest w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml. Producent może jednak podać ją także w przeliczeniu na porcję produktu.
5. Producent może dodatkowo podać na opakowaniu informację na temat stopnia pokrycia Referencyjnej Wartości Spożycia (RWS) przez dany produkt.
6. Nie każdy artykuł musi mieć podaną wartość odżywczą. Obowiązek ten nie dotyczy m.in. produktów nieprzetworzonych, wody, soli, ziół, przypraw, gumy do żucia, żelatyny czy drożdży3.
7. Sprawdzając wartość odżywczą jesteśmy w stanie kontrolować kaloryczność spożywanych produktów oraz podaż wybranych składników odżywczych.
7 INFORMACJI NA TEMAT NUTRI-SCORE
1. Jest to dodatkowy system znakowania żywności, który stanowi podsumowanie wartości odżywczej oznakowanego produktu i przedstawia ją w prosty, intuicyjny dla konsumenta sposób.
2. Symbol Nutri-Score wyróżnia jedną z pięciu liter od A do E, z których każda pokazana jest na tle innego koloru. Produkty oznaczone kolorem zielonym i literami A, B to produkty o wysokiej wartości odżywczej, które warto spożywać częściej lub w większej ilości. Produkty oznaczone literą C i kolorem żółtym - umiarkowanie, a te oznaczone kolorem pomarańczowym, czerwonym i literami D, E należy spożywać rzadziej lub w mniejszej ilości, ponieważ zawierają większą ilość składników, które powinniśmy na co dzień ograniczać4.
3. Podstawą wyniku Nutri-Score jest punktacja Rayner’a, która została opracowana w 2005 roku przez zespół badawczy z brytyjskiego Oxford University pod kierunkiem prof. Raynera. W 2007 roku ta naukowa metoda oceny wartości odżywczej produktów została zatwierdzona przez brytyjską agencję ds. Standardów żywności (Food Standards Agency, FSA).
4. Punkty w ramach Nutri-Score przyznaje się na podstawie zawartości w 100 g lub 100 ml produktu składników odżywczych, takich jak białko, błonnik, tłuszcze nasycone i innych, które wpływają na wartość odżywczą. Uzyskany wynik pozwala zaklasyfikować artykuł spożywczy do jednej z grup, które wyróżnia system.
5. System Nutri-Score został pozytywnie oceniony i jest wspierany przez pozarządowe organizacje konsumenckie (np. Europejską Organizację Konsumencką BEUC i FoodWatch, Federację Konsumentów w Polsce) oraz uzyskał w Polsce pozytywne opinie instytucji rozpatrujących go pod kątem żywieniowym i konsumenckim.
6. Sami konsumenci potwierdzają, że Nutri-Score jest pomocny podczas dokonywania zakupów - taką opinię wyraziło aż 91% respondentów5.
7. Symbol Nutri-Score, w przeciwieństwie do wartości odżywczej, podawany jest dobrowolnie. Jedną z pierwszych firm w Polsce, która postanowiła oznakować swoje produkty tym pięciokolorowym symbolem, jest Danone - spółka, chcąc wspierać prawidłowe wybory żywieniowe Polaków, stopniowo wprowadza oznakowanie Nutri-Score na etykietach swoich produktów.
ROLA WARTOŚCI ODŻYWCZEJ I NUTRI-SCORE
Grono osób, które zwracają uwagę na to, by sięgać po wartościową żywność, stale się powiększa6. W trosce o prawidłowe odżywianie warto sprawdzać zarówno wartość odżywczą, jak i symbol Nutri-Score, o ile dany produkt go posiada. Choć nie jest to dokładnie to samo, to obie informacje są niezwykle przydatne dla tych, którzy chcą dokonywać prawidłowych wyborów żywieniowych i zadbać w ten sposób o swoje zdrowie.
Materiał powstał we współpracy z Danone.
- Analiza spółek Danone Planeta. Zdrowie. Przyszłość, Warszawa (11.05.2020)
- Dr inż. M. Juśkiewicz, (2018) Przewodnik metodyczny do ćwiczeń z przedmiotu Podstawy opakowalnictwa produktów spożywczych, ćwiczenie 4: ocena oznakowania opakowań jednostkowych artykułów spożywczych, str. 9-10
- Załącznik V do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
- https://danone.pl/nutri-score/
- Badanie online (CAWI) z panelu Kantar, dla Danone, Nutri-Score, Warszawa; 23.07.2020. Wynik na grupie 135 użytkowników produktów mlecznych w wieku 18-65, którym wyjaśniono sposób czytania Nutri-Score
- Raport „Planeta.Zdrowie.Przyszłość” - Badania TGI Instytutu Kantar dotyczące m.in. nawyków żywieniowych Polaków; wyniki obejmują lata 2010 –listopad 2019
Autor
Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.