Chlorofil - czym jest, gdzie występuje, jakie ma właściwości? Jak stosować chlorofil?
Produkty roślinne cieszą się coraz większym zainteresowaniem ze strony naukowców, którzy poszukują nowych naturalnych leków, mogących być m.in. alternatywą dla już istniejących antybiotyków. Jednym z tych produktów jest chlorofil. Czym jest? Gdzie można go znaleźć? Jakimi właściwościami się charakteryzuje i jak go stosować?
Co to jest chlorofil?
Chlorofil to związek chemiczny, który ma zdolność do wychwytywania kwantów światła i wykorzystywania ich do wytwarzania energii w roślinach. Ponadto jako barwnik nadaje roślinom charakterystyczny zielony kolor. Jest niezwykle ważną biocząsteczką, grającą kluczową rolę w fotosyntezie, czyli podstawowym procesie życiowym każdej rośliny. Płynna forma chlorofilu to popularny suplement diety, a w jego właściwościach zdrowotnych pokłada się ogromne nadzieje.
Gdzie występuje chlorofil?
Chlorofil występuje w roślinach, kumuluje się przede wszystkim w liściach i owocach. Jego obecność potwierdzono również w algach i bakteriach mających zdolność do przeprowadzania fotosyntezy (np. w sinicach). Najwięcej chlorofilu znajdziemy w zielonych warzywach, takich jak szpinak, jarmuż, sałata, kapusta, rzeżucha, natka pietruszki, koperek.
Chlorofil - właściwości
Liście i zielone części roślin były od wieków wykorzystywane do przyspieszenia procesu gojenia się ran, a te o najintensywniejszej zielonej barwie były uważane za najbardziej skuteczne. W ostatnim stuleciu naukowcy odkryli, że chlorofil wykazuje działanie detoksykacyjne, przyspiesza gojenie się ran oraz niweluje przykry zapach. Od tego odkrycia chlorofil przeżywa swój naukowy renesans.
Działanie przeciwnowotworowe chlorofilu
Istnieją naukowe dowody na to, że chlorofil i inne związki chemiczne znajdujące się w zielonej żywności zapewniają ochronę przed toksycznymi chemikaliami i promieniowaniem. Chlorofil hamuje wchłanianie w jelitach toksyn, takich jak aflatoksyna. Dodatkowo chroni wątrobę poprzez hamowanie metabolizmu prokarcynogenów, prowadzących do zapalenia lub raka wątroby.
Udowodniono, że ekstrakty z trawy pszenicznej i innych zielonych warzyw hamują rakotwórcze działanie dwóch mutagenów - benzopirenu i metylocholantrenu. Wiele laboratoriów potwierdziło, że chlorofil może zmniejszać zdolność czynników rakotwórczych do wywołania mutacji w genach. Również pochodne chlorofilu neutralizują rakotwórcze działanie m.in. pyłu węglowego, tytoniu i smażonej wołowiny.
Działanie antyoksydacyjne chlorofilu
Chlorofil posiada silne właściwości przeciwutleniające poprzez usuwanie wolnych rodników. Pomaga to organizmowi walczyć z atakującymi go patogenami i zapobiega rozwojowi chorób. Ponadto zapobiega inicjacji wolnych rodników, tym samym eliminując czynniki odpowiedzialne za szkodliwy dla zdrowia stres oksydacyjny.
Działanie przeciwzapalne i detoksykacyjne chlorofilu
Chlorofil posiada właściwości przeciwzapalne. Udowodniono jego działanie w hamowaniu stanu zapalnego wywołanego przez bakterie, a także skuteczność w leczeniu chorób, takich jak fibromialgia i zapalenie stawów. Chlorofil ma zdolność oczyszczania organizmu i wspomaga jego detoksykację. Zwiększa przepływ krwi i wiąże toksyny, pomagając tym samym w usuwaniu niechcianych substancji z organizmu (np. metali ciężkich, metabolitów leków).
Pozostałe właściwości
Inne właściwości chlorofilu, o których warto wspomnieć to:
- spowalnianie starzenia;
- usprawnianie trawienia;
- działanie przeciwbakteryjne;
- wzmacnianie odporności;
- niwelowanie przykrego zapachu;
- przyspieszanie gojenia się ran;
- wzmacnianie mięśni i kości;
- regulacja gospodarki hormonalnej.
Jak stosować chlorofil?
Aby wzbogacić swoją codzienną dietę o prozdrowotny fitozwiązek, warto sięgnąć po chlorofil do picia w wygodnej, płynnej formie. Tego typu preparaty można odnaleźć w aptekach na półkach z suplementami pobudzającymi i wzmacniającymi, a także oczyszczającymi organizm i probiotykami. Chlorofil występuje również w postaci kapsułek.
Dostępność poszukiwanych preparatów w aptekach w Twojej okolicy możesz sprawdzić bez wychodzenia z domu na portalu KtoMaLek.pl.
Bibliografia:
- Kirschner, H., E. CHLOROPHYLL as THERAPY – Cancer – Germs- Intestines. Clorofila como tratamento – câncer- germes-intestinos – etc. Dostępne na: http://www.medicinacomplementar.com.br/biblioteca/pdfs/Cancer/ca-4654.pdf (dpstęp 04.2022)
- Gopi, S., Varmaa, K., George, R. (2014). A Short Review on the Medicinal Properties of Chlorophyll Juice. Asian Journal of Pharmaceutical Technology & Innovation, 02 (09), s. 89 -94.
- Wieczorek, J., Wieczorek, Z. (2016). CZĘŚCI NADZIEMNE POPULARNYCH WARZYW JAKO ŹRÓDŁO KAROTENOIDÓW I CHLOROFILU W ŻYWNOŚCI. Bromat. Chem. Toksykol, XLIX, 2016, 3, s. 422 – 426
- Mishra, V., K., Bachheti, R., K., Husen, A. (2011). Medicinal Uses of Chlorophyll: A Critical Overview. Chlorophyll: Structure, Function and Medicinal Uses. Hua Le and and Elisa Salcedo, Eds., Nova Science Publishers, Inc., Hauppauge, NY 11788, s.177-196.
Autor
Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.