Sprawdzamy dostępność
leków w 10 928 aptekach
OSPAMOX
Ulotka
Kiedy stosujemy Ospamox?
Wskazania do stosowania:
Leczenie następujących zakażeń, wywołanych przez wrażliwe na amoksycylinę bakterie Gram-dodatnie i Gram-ujemne (patrz punkt 5.1):
• zakażenia górnych dróg oddechowych, w tym ostre zapalenie zatok obocznych nosa i bakteryjne zapalenie gardła;
• ostre zapalenie ucha środkowego;
• zakażenia dolnych dróg oddechowych: zaostrzenie przewlekłego zapalenia oskrzeli, pozaszpitalne zapalenie płuc;
• zakażenia dolnych dróg moczowych: zapalenie pęcherza moczowego i cewki moczowej;
• zapalenie wsierdzia: zapobieganie zapaleniu wsierdzia u pacjentów z grup ryzyka (np. u pacjentów poddawanych zabiegom stomatologicznym).
W odpowiednim stosowaniu leków przeciwbakteryjnych należy uwzględnić oficjalne wytyczne lokalne (np. zalecenia obowiązujące w danym kraju).
W miarę możliwości należy sprawdzać wrażliwość bakterii na antybiotyk, chociaż leczenie można rozpocząć przed otrzymaniem wyników antybiogramu.
- Substancja czynna:
- Amoxicillinum
- Dawka:
- 1 g
- Postać:
- tabletki powlekane
- Działanie:
- Wewnętrzne
- Podmiot odpowiedzialny:
- SANDOZ GMBH
- Grupy:
- Leki przeciwbakteryjne stosowane ogólnie
- Typ produktu i informacja o imporcie dla leków:
- Lek, Gotowy, Lek w Polsce
- Dostępność:
- Apteki szpitalne, Apteki otwarte, Punkty apteczne
- Podawanie:
- Doustnie
- Wydawanie:
- Na receptę Rp, Pielęgniarka, Położna
- Rejestracja:
- Decyzja o dopuszczeniu (leki)
- Opakowanie handlowe:
- 16 tabl.
- Charakterystyka produktu leczniczego w formacie PDF :
- Pobierz
- Ulotka produktu w formacie PDF:
- Pobierz
Charakterystyka produktu leczniczego Ospamox
Charakterystyka produktu leczniczego wygenerowana została automatycznie na podstawie informacji dostępnych w Rejestrze Produktów Leczniczych.
Zamienniki leku
Zamiast tego leku można wybrać jeden z 2 zamienników.
Podobne produkty z tą samą substancją czynną
Interakcje Ospamox z żywnością
Nie posiadamy informacji wskazujących, aby podczas zażywania tego leku należało unikać jakichkolwiek produktów żywnościowych.
Wybierz interesujące Cię informacje: