Jakie są zdrowsze alternatywy dla białego cukru?
Artykuł sponsorowany
Nadmierne spożycie cukru wpływa negatywnie na naszą sylwetkę, cerę i organizm. Mimo znajomości tego faktu i tak ciężko jest nam się z nim pożegnać. Wynika to najczęściej z faktu naszego przyzwyczajenia do słodkiego smaku kawy czy herbaty. Czy aby żyć zdrowo musimy całkowicie wyeliminować go z naszej diety? Niekoniecznie. W opozycji do klasycznego cukru znajdziemy wiele zdrowszych zamienników cukru białego o bardzo zbliżonym do niego smaku. Dodatkowo słodziki te przydadzą się nie tylko do słodzenia ciepłych napoi, ale także podczas pieczenia, tworzenia deserów czy innych dań. Oto kilka najlepszych zamienników klasycznego cukru o prozdrowotnych właściwościach.
Dlaczego cukier jest szkodliwy?
Cukier powszechnie nazywany białą śmiercią, jest uznawany za niezdrowy. Znajdziemy go praktycznie wszędzie, nie tylko w słodkich produktach, ponieważ dodawany jest także do wielu innych produktów spożywczych, takich jak pieczywo, chipsy czy ketchup. Cukier rafinowany nie posiada żadnych wartości odżywczych, dodatkowo zakwasza organizm, a więc zaburza naszą naturalną równowagę kwasowo-zasadową. Ma również negatywny wpływ na stan naszych zębów. Stąd też coraz większe zainteresowanie ze strony świadomych konsumentów zdrowszymi produktami.
Cukier kokosowy jest najbardziej zbliżony smakiem do białego cukru
Cukier kokosowy, zamiennie nazywany cukrem palmowym, to naturalny słodzik wyróżniający się delikatnym smakiem. Ma on niski indeks glikemiczny, mogą go więc w razie konieczności stosować osoby chore na cukrzycę. Dodatkowo ma on działanie przeciwgrzybicze i antyoksydacyjne. Nieprzetworzony cukier kokosowy to źródło wielu minerałów, witamin i aminokwasów. Ma smak zbliżony do cukru trzcinowego. Niezwykłymi właściwościami może pochwalić się występująca w nim inulina. Działa ona silnie prebiotyczne, dzięki czemu wzmacnia organizm, hamuje rozwój drobnoustrojów i stymuluje odporność tak, jak powszechnie znane nam prebiotyki.
Miód to naturalny słodzik o wielu wartościach odżywczych
Naturalną substancją słodzącą idealną do uzyskania słodkiego smaku napojów i potraw będzie także miód. Jest on bogaty w witaminy i minerały, a także będzie skuteczny gdy dopadnie nas przeziębienie. Wypieki z jego dodatkiem są słodkie i miękkie a w połączeniu z korzennymi przyprawami nada piernikom odpowiedniej barwy i aromatu. Jego smak jest dość charakterystyczny i wyczuwalny podczas słodzenia kawy czy herbaty, jednak jest on przyjemny. Występuje w wielu rodzajach, dzięki czemu każdy powinien znaleźć smak odpowiedni dla siebie.
Ksylitol, czyli cukier brzozowy
Kolejnym słusznym wyborem w poszukiwaniu zdrowszej wersji cukru będzie ksylitol. To słodzik pozyskiwany z kory brzozowej o pozytywnym wpływie na nasz organizm. Jest niskokaloryczny, wzmacnia odporność i polepsza wchłanianie wapnia do organizmu. Odnajdzie się zarówno jako słodzik do kawy, herbaty, ale także do domowych wypieków jak i innych dań. Warto jednak pamiętać o tym, że spożyty w zbyt dużej ilości może wywołać problemy trawienne. Dlatego też nie warto przekraczać jego zalecanej dziennej ilości do spożycia.
Jaki zamiennik cukru warto wybrać?
W poszukiwaniu zdrowszych alternatyw dla cukru białego mamy naprawdę wiele różnych możliwości. Wybór odpowiedniego słodzika powinien być jednak w pełni dostosowany do naszych indywidualnych preferencji tak, aby zmiana naszych nawyków żywnościowych była dla nas naprawdę przyjemną przygodą. Do wyboru bowiem mamy wiele naturalnych produktów, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. To naprawdę dobry krok w stronę zdrowego odżywiania.
Więcej zdrowych produktów znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością Foods By Ann.
Autor
Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.